MTI

Társadalmi feszültségről árulkodnak a durva kommentek

Az internet robbanásszerű terjedése kísérő jelenségeként a blogolás, kommentelés egyre inkább beépül a mindennapi médiahasználatba, a különféle bejegyzések hangvétele pedig sok esetben képet ad a lappangó társadalmi feszültségekről is - állítja a témát kutató Kelen András szociológus, közgazdász.

Az online oldalakon megjelenő hozzászólások a közösségi érintkezés újszerű színterét jelentik, amely a technika jóvoltából gyakran a hagyományos kocsmai beszélgetések pótlására szolgál - mondta az Általános Vállalkozói Főiskola tanszékvezetője. "E megnyilvánulások lehetnek termékenyítő jellegűek, a gondolatok cseréje által a résztvevők kreatív képességei erősödhetnek." Amíg azonban a szakmai jellegű hozzászólások általában a különböző nézőpontok közreadása révén egy-egy feladat megoldására fókuszálva alternatív megoldásokat kínálhatnak fel, bővíthetik az ismereteket, addig a politikához köthető témák körüljárása nyomán az észérvek helyett jellemző módon inkább az érzelmek irányítják ezen interakciókat - tette hozzá.

Ilyenkor az adott témát felvető sajtóorgánum írásának mondanivalója az eredeti gondolattól eltávolodva rövid időn belül önjáróvá válhat. A reagálások "közösség által gondozott tartalomként", immár mint köztulajdon, önálló életre kelhetnek - magyarázta a szakember. A hozzászóló "civilek" akár újraírhatják az eredeti felvetést, eközben felerősödhet a "kocsma hangja". A higgadt érvelés elvész, helyette - nem ritkán - a gyalázkodás, a verbális agresszió motiválja az interneten egymással értekező résztvevőket. Mivel pedig az arctalanság megóv a kijelentésekkel járó felelőségtől, az effajta indulatok mindinkább elszabadulhatnak, egyre vaskosabb sértegetésekben merülhetnek ki.

Sok esetben már szóba sem kerül az eredeti téma, a szellemi erőfeszítés a minél durvábbra hangszerelt személyeskedésbe megy át. E jelenség tömeges méreteket öltve jelzést ad nem csupán az adott kommentelők, de a társadalom nagy részének mentális állapotáról, a méltánytalanságok, a kibeszéletlen, szőnyeg alá söpört kérdések tömkelegéről, amelyek mind válaszra várnak - hívta fel a figyelmet a szociológus.

Az internetes kommenteléseknél gyakorta nyomon követhető verbális agresszió jelensége mögött Mészáros Judit pszichoterapeuta, egyetemi tanár véleménye szerint egyebek mellett a társadalom éretlensége mutatkozik meg. Néhány vonatkozásban szabadságban, demokratikus viszonyokban élni nehezebb, mint önkényuralomban, amelyben az ember külső okokra hivatkozva mentesítheti magát az egyéni felelőség alól.

"Viharos történelméből adódóan a magyar társadalom a mai napig sem tanulta meg elviselni a szabadság valamennyi következményét." A nehézségekben sokan a kiszolgáltatottságot élik meg és másokat hibáztatnak kedvezőtlen helyzetükért. A tehetetlenség érzése pedig az emberben elfojtott indulatokat kelthet; amelyek aztán például a névtelenség mögé bújva a netes bejegyzéseknél, hozzászólásoknál a kulturális mázat letörölve, minden gátlás nélkül törhetnek elő.

"Cselekedeteinkért a felelőség vállalása autonóm személyiséget feltételez", ami a demokratikus értékrend, létforma alapja - magyarázta a pszichológus. "Nálunk viszont más országokkal összehasonlítva" - különféle okok miatt - lassabban alakul ki a polgárosodott társadalom, és talaján a demokrácia, amelyben az egymás ellehetetlenítése helyett az együttműködésen, az egészséges versenyszellemen, a kompromisszumkeresésen van a hangsúly. Az autonóm, felnőtt személyiség elviseli a különbözőségeket, az éretlen gondolkodásból viszont hiányzik az ellentétes álláspontok, tények integrálásának képessége. Amikor a hétköznapok kihívásaiban az ilyen személyiség más véleményekkel szembesül, fenyegetettséget élhet át. Úgy érzi, hogy személyét éri támadás, ami pedig könnyen agressziót válthat ki.

"Az egészséges, bizakodó, az állandó panaszkodástól, agresszív megnyilvánulásoktól kevésbé terhes társadalomhoz az út az autonóm személyiség kialakításán, a demokratikus gondolkodás általánossá válásán át vezet" - összegezte álláspontját Mészáros Judit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #14
    Eegen eegen valójában mi vagyunk szerencsések, hogy egy ilyen kivételesen jó fej ember, mint Te, hajlandó volt ideszületni.
  • mrzed001 #13
    Javaslom megtekintésre az Elpusztíthatatlanok - They Live című filmet.
    Nem erről szól ... és mégis megadja a választ mindenre, és minden magyarázatot :D
  • rajdi #12
    Pedig a magyar egy jóravaló becsületes európai értékrenddel bíró állampolgár, akinek semmi szüksége az önértékelésre, mert a politikai elit valahonnan máshonnan kerül elő, (mondjuk az UFO-k küldték vagy egy másik dimenzióból teleportálódtak ide) nem pedig közülünk állampolgárok közül kerültek ki. Ezt mindenki tudja. Nem érdemlem meg hogy Orbánok irányítsanak engem, én ennél jobb vagyok, úgyhogy megyek is céges számlára venni a pelenkát a gyereknek... Egyszerű logika. Na meg a fórumokon mindig előkerül egy troll, aki már csak azért is megmondja a tutit, szemben a kommentek 90%-ával Most ez vagyok én :) hehe
  • e98ff #11
    Úgy tűnik, hogy a kommentek egy része igazolja a cikket :)
  • Józsibácsi #10
    Tévedés. A durva kommentek reakciók arra, hogy köztörvényes hazaáruló nemzetellenes bűnöző kormánynak nevezett hatalombitorló maffia-rablóbanda aljas és gyomorforgató diktatúrával, fosztogat, rombol, zülleszt, ámokfut és tombol az országban, s ráadásul ez egy 10 milliós országban, kb 1 millió embernek (pardon agyhalott zombi birkának) tetszik.... a durva komment teljesen jogos önkéntelen reakció... és addig örüljenek, amíg csak durva kommentek vannak és nem megy le többmillió tűrőképessége határán levő ember az utcára, mert akkor a népharag söpri el őket... és nem lesz visszaút... én szóltam...
  • Amergin #9
    "Viharos történelméből adódóan a magyar társadalom a mai napig sem tanulta meg elviselni a szabadság valamennyi következményét."
    Miféle szabadság van itt? Nem látom azt a fene nagy szabadságot. Politikai foglyok ülnek börtönben!
    Demokratikusan befoghatod a pofádat. Elmehetsz alkalmanként dobozba dobálni cédulákat, de a rendszeren nem változtathatsz, arról meg a kutya nem kérdezett meg hogy kell-e ez neked így.
    A szabadság illúziója van meg, mert ha már szabadság nincs, legalább a látszata, a diszlete biztosított legyen, hogy az alattvalók ne lázadjanak fel.
    Közélet nincs, csak politika; a létkérdések tabusítottak és mint ilyenek kibeszélhetetlenek. A politika mocskos tócsáiban pedig normális, saját lelkiismeretére, becsületére csak egy kicsit is adó ember nem dagonyázik. A politika a bűnözők terepe, a politikusok bűnözők. Mind. Nincs kivétel.
    Az meg hogy valami politika-e megmondja a szentatya a börtönben a Tanú című filmből: "Minden politika fiam."
  • halgatyó #8
    Egyébként pedig addig örüljenek ezek, amig csak verbálisan dühöngünk, mert egyszer eljön majd az igazság pillanata, amikor ezeket fejjel lefelé beleállítjuk egy bitumenes hordóba és meggyújtjuk :-DDD
  • halgatyó #7
    A beszéd durvulása kétségtelenül a társadalmi problémák súlyosbodásának a következménye, ezeket a problémákat legtöbben érezzük is a bőrünkön.
    Önmagukban a problémák növekedése nem az egyetlen fontos jellemzője a mai társadalmaknak. Legalább ilyen fontos a társadalmi változások TENDENCIÁJA, ami az utóbbi 20 évben egyre negatívabb, a JÖVŐKÉP egyre rosszabb, a REMÉNY a jóirányú változásokra egyre fogy.

    Az emberek kiszolgáltatottsága egyre nő, és akik tudják, azok ezt ki is használják. Ott rúgnak belénk, ahol csak nem szégyellnek, márpadig AZOK nem ismerik a szégyenérzetet.

    Az utóbbi pár évtized egyik fontos jellegzetessége a NYELV, A BESZÉD lassú átalakítása a tudatipar (főleg a sajtó) segítségével, hogy az emberek problémái lehetőleg mégcsak MEGFOGALMAZHATÓK SE LEGYENEK, legalábbis röviden, tömören ne.
    A "polkorrekt" moslékgyalázat hazudozásnyelvezet erőszakos elterjesztése, a tipikus "balliberális" szófordulatok, kifejezések és jelentések súlykolása, a hazugságok igazságként történő folyamatos agybadöngölése, az igazságok agyonhallgatása vagy bemocskolása ide vezetett. Az emberek problémáira odafigyelő és azokat érvényre juttatni próbáló politikusokat "populistnak" nevezik és GYILKOLÁSSZÁK, az egyre jobban haragvó megtaposott embereket pedig szélsőségesnek nevezik.

    Ez a probléma -- mármint az emberekben meglévő harag fokozódása -- még belátható időn belül folytatódni fog, mert azok a társadalmi folyamatok amik ide vezettek, nem álltak le, és azok a csoportok, amelyek ezeket kiváltották egyelőre nem tűntek el.
  • Ender Wiggin #6
    azért a durva kommentek egy részéhez a nagyon gyenge cikkek is hozzájárulnak...:-)
  • Archenemy #5
    http://a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas