Berta Sándor

Számítógépes mo­del­lek a tömegek mozgására

Egy embertömeg a halrajokra ha­son­lít: minták alapján mozog, ami vezeték nélküli virtuális valóság rendszerrel tanulmányozható.

William Warren, a Brown Egyetem kutatója és csapata olyan megoldást alkotott meg, amelynek a segítségével a szakemberek megérthetik a tömegen belül mozgó gyalogosok mozgását és kitalálhatják, hogy az egyes személyek miként koordinálják a mozgásukat. A tudósok azt remélik, hogy egy olyan technológiát fejleszthetnek ki, amely hatékony és biztonságos navigációs segítséget jelenthet a tömegen keresztül mozgó vakoknak. Warren kifejtette: amikor valaki átmegy a nyílt téren akkor a mozgását - tudatosan vagy sem - a körülötte lévő emberekhez igazítja. Bizonyos helyzetekben összefüggő rajok képződnek, kicsit hasonló módon, mint a madár- vagy a halrajok kialakulásakor. Ezt a folyamatot akarják megérteni.

A kutatók először rögzítették egy valódi embertömeg mozgását, majd mindezt bemásolták egy virtuális valóságba, amibe négy "valódi" embert illesztettek be. Warren közölte, hogy a kísérletekben manipulálták a képzeletbeli embertömeget azért, hogy lássák, hogy a valódi személyek miként reagálnak a virtuális szomszédaikra. Mindez lehetővé teszi, hogy vizuális kapcsolatot hozzanak létre egy személy és a szomszédai között. Ezt a modellt használják annak előrejelzésére, hogy mi fog történni akkor, ha egy csoport egy tömegen belül mozog.


A mozgások feljegyzésére úgy építették át a Virtual Environment Navigation Labort, hogy immár videokamerákkal és jeladókkal is rendelkezik, amelyek képesek feljegyezni a virtuális környezetben mozgó valódi emberek pontos tartózkodási helyét. A virtuális valóságot Oculus Rift szemüveggel szimulálják, az eszközt kutatók úgy építették át, hogy immár vezeték nélkül is használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #2
    Szerintem meg teljesen tiszta értelme van a mondatnak, csak két különálló állítást tartalmaz:

    1.) Az embertömeg mozgásában felismerhetők bizonyos "mintázatok", mint a halrajokéban (csak szerintem azok a mintázatok teljesen mások, mert a halrajok mozgását a köröző cápák befolyásolják, az emberekét pedig az uticéljaik és az utcák elhelyezkedése)

    2.) Ezeket a mintázatokat megpróbálta a szakállas ürge úgy modellezni, hogy a fejére húzott sisak képernyőjében látható kép befolyásolta a mozgását (ami szerintem semmiféle kapcsolatban sincs a valóságos tömeg mozgásokkal, pont a sokféle ember sokféle uticélja, mozgási sebessége, "rámenőssége" stb. miatt)

    Továbbá: a vakokat kár volt ide keverni, ugyanis pont az ő számukra ez a kisérlet SEMMIT sem mond, és a helyzetüket semmivel sem könnyíti.

    Viszont, ha ez a kisérlet továbbfejlődik, akkor két hozadéka lehet, egy pozitív és egy negatív.
    A pozitív a tömegek mozgása pánikhelyzetben, amire már történt számtalan modellezés, vagyis ez a vizsgálat nem új.
    A negatív pedig a tömegtüntetések kezelési lehetősége a szeméthatalom kezében, amire EGÉSZEN BIZTOSAN volt már számtalan kisárlet, csak nics az orrunkra kötve.
  • Zero 7th #1
    "Egy embertömeg a halrajokra hasonlít: minták alapján mozog, amit vezeték nélküli virtuális valóság rendszerrel tanulmányozható."

    Azért az szép, ha rögtön az első mondatnak nincs értelme a magyar nyelv szabályai szerint.

    Egyébként mi a faszomnak szenvedtek cikkekkel, ha ennyire basztok úgyis az egészbe, és ekkora szarkupac lesz a vége?