Gyurkity Péter

Napenergia okostelefonokban

Többek között az Apple és a Samsung is a napenergia felhasználásának lehetőségét fontolgatja eljövendő termékeinél, legalábbis külső források szerint - az iOS5 arcfelismeréssel érkezhet.

Az iPhone 5 megjelenésének közeledtével nem akarnak szűnni a pletykák a cég körül. Ezúttal az arcfelismerő technológia állítólagos integrálásáról, valamint egy általánosabb jellegű áttörésről szólnak a hírek, ez utóbbi pedig az egész ágazatot érintheti, már amennyiben valóban sor kerül erre a bizonyos áttörésre.

Ez nem más, mint a napenergia széleskörű felhasználásának lehetősége mind okostelefonokban, mind pedig laptopokban, kiegészítve egyéb mobil, hordozható megoldásokkal. A jól értesültek szerint számos cég foglalkozik a technológia alkalmazásának kidolgozásával, ezen cégek között pedig az Apple és a Samsung is megtalálható. Az első fecske éppen a Samsung lehet, amely állítólag saját laptopját szeretné erre a megoldásra alapozni, bár azt rögtön hozzáteszik, hogy a felvetődő kérdések és gondok miatt az említett széleskörű felhasználás évekig elhúzódhat.


Napelemeket tartalmazó töltők, hátlapok és tokok most is kaphatók

Az egyik legfontosabb kérdés természetesen a hatékonyság. Jellemző, hogy ezzel kapcsolatban a Solarmer fejlesztésének eredményét kisebbfajta áttörésként értékelik, ők ugyanis elérték, hogy a szokásos 5 - 7 százalék helyett, szerves fotovoltaikus cellák alkalmazásával 8,13 százalékos konverziós rátát produkáljanak saját termékeiknél, ez pedig hosszabb távon segíthet a hasonló fejlesztéseknél, illetve fontos mérföldkő lehet a kereskedelmi forgalomban történő megjelenés felé vezető úton. Külső fejlesztések most is kaphatók többek között az iPhone és iPad készülékekhez, ezek némelyike még a belső terek megvilágítását is fel tudja használni, ám ezúttal iparági erőfeszítésekről van szó, amelyek évek múlva komoly változásokhoz vezethetnek.

Az iOS5 kapcsán is megjelent újabb hír, miszerint arcfelismerő technológiát is tartalmazni fog az új verzió, a tavaly felvásárolt svéd Polar Rose fejlesztésére alapozva - erre építve külső alkalmazások is elkészülhetnek, az Apple maga nem tervez ilyen appokat házon belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)