Gyurkity Péter

Napenergiára épít a Nokia töltője

A Nokia két afrikai országban indítja útnak kísérleti programját, amelynek keretében az áramszolgáltatást nélkülöző helyi lakosok egy hordozható töltővel helyettesíthetik a fali csatlakozókat.

Tavaly több alkalommal is felmerült, hogy bizonyos gyártók a nap által szolgáltatott energiára támaszkodnának egyes készülékeknél, ez ugyanis több előnyt kínál - nyilván elsősorban azon régiókban, ahol kiemelkedően magas a napsütéses órák és napok száma. Akkor az Apple és a Samsung szerepelt a híradásokban, most azonban Nokia indítja el saját kísérleti programját.

A projekt a Portable Solar Charger névre hallgat, ennek megfelelően pedig egy hordozható töltőt takar. Ez nem más, mint egy vékony és meglehetősen könnyű, alig 93 grammos panel, amely egy 3 méter hosszú kábellel, valamint a Nokia saját 2 mm-es csatlakozójával érkezik, a cég saját adatai szerint pedig gyors feltöltést ígér a hagyományos áramszolgáltatást nélkülöző felhasználóknak. Egyetlen perc töltés rögtön két perc beszélgetést tesz lehetővé, bár a pontos eredményt majd a több ezer résztvevő visszajelzéseinek kell igazolnia a mindennapos használatot követően.

Az első körben kenyai és nigériai lakosok próbálhatják majd ki a fejlesztést, mégpedig elsősorban azért, mert e két ország fekvése kedvező, a Világbank adatai szerint pedig 2007 és 2011 között az ottani lakosság alig 16, illetve 51 százaléka fért hozzá rendszeresen a központi szolgáltatáshoz. Már ezen a héten megkezdődik a készülék értékesítése, hamarosan tehát kiderül, miként is teljesít élesben.

A cég illetékesei szerint ez csak az első lépés egy hosszú úton, a jövőben további hasonló bejelentésekre kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #6
    Hülyék vagytok, de tetszik. :D
  • skyhero911 #5
    És akkor ki lehet írni face-re: "Éppen üldöz egy oroszlán, valaki valami tipp hogy rázzam le?" :)
  • M2 #4
    Amúgy az afrikai piacra én ebből varratnék egy szép nagy kalapot, a fülnél meg tokot a telefonnak.
    Így az oroszlánok elől rohanva is lehetne mobilozni, hangutasítással facebook-on megosztani meg ilyenek! :-)
  • M2 #3
    Remélem nem öltek túl sok milliárdot a fejlesztésbe: :-)

    Portable Solar Charger list on Google