Berta Sándor

Szerverek nél­küli inter­netről álmodik egy cég

Egy brit startup teljesen új alapokra helyezné a világhálót, vírusok és hackerek nélküli, önmagát finanszírozó hálózatot képzeltek el.

A MaidSafe nevű vállalat úgy véli, hogy egy új alapokra szervezett számítógépes hálózattal teljesen meg lehetne oldani a legtöbb jelenlegi problémát. Nem lennének vírusok, hackelés, ellenőrzések és az adatok valóban biztonságban lehetnének, ráadásul nem lenne szükség szerverekre és adatközpontokra sem. A társaság álláspontja alapján azért is változtatni kellene, mert jelenleg nincsenek a tartalmakhoz valódi üzleti modellek.

A MaidSafe szerint napjainkban a világháló szervereken és adatközpontokon alapul, amiket a nagy multicégek ellenőriznek. A felhasználók és a cégek gyakorlatilag nem sokat tehetnek a kártevők vagy az ellenőrzési céllal a számítógépekre becsempészett programok ellen. A vállalat már 2006 óta dolgozik a fájlcserélés elvén, önállóan működő új interneten, aminek bétatesztje ez év végén kezdődhet.

A dolog lényege, hogy mindenki, aki csatlakozik, elérhetővé teszi mások számára a tárolókapacitása egy részét és cserébe digitális pénzt (SafeCoin) kap. Egy SafeCoin átszámítva 2-3 amerikai centet ér. Mindez azt eredményezné, hogy a világháló ellenőrzése a felhasználók kezébe kerülne. Minél többen keresnek fel egy honlapot, annál több SafeCoint kap annak az üzemeltetője, így kiválthatók lennének a reklámok és a portálok, illetve az alkalmazások automatikusan generálnának bevételt. Az új hálózat képes lenne önmagát meggyógyítani és vírusok sem férhetnének hozzá. Minden adatot automatikusan titkosítanának és feldarabolnának, majd különböző helyeken tárolnának el, ez megakadályozná a hackelést és a kémkedést.


A MaidSafe-hálózat 100 százalékig magántulajdonban lenne és még az üzemeltetők sem tudnák, hogy kik használják az infrastruktúrát. A hosszútávú cél a jelenlegi internet kiváltása, de kérdés, hogy az ambíciózus elképzelésből mit sikerül megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    Majd ráfogják, hogy terroristák, és pedofilok használják, aztán úgyis csak a hatalom által ellenőrzött net marad.
  • Pityugonzales #7
    Ha jól olvastam akkor valami crypto pénznem lesz a fizetési eszköz az egyes résztvevők között. Gondolom ezt a krypto pénzt lehet majd venni rendes pénzért, és akkor végül is azoknak fizetsz akiktől az adatot megkapod, és valószinűleg az anyacég pedig adóztatja az átutalásokat. Bár nem olvastam utánna, de én igy tudnám elképzelni.
  • kvp #6
    Nem mukodokepes. A jelenlegi halozatok jellemzoen arra vannak optimalizalva, hogy a csomopontokban vannak a szerverek es az adatforgalom nagyobbik resze innen aramlik a halozat szelein levo felhasznalok fele. A megoldas oka az, hogy a felhasznalok helyileg szet vannak szorodva, viszont sokkal olcsobb kozponti helyeken tarolni az adatokat es onnan kiszolgalni. Egy felhasznalokhoz elosztott halozat keptelen lenne a jelenlegi infrastrukturan es technologiai megoldasokkal kiszolgalni akar csak a youtube forgalmi igenyet. Probaljon valaki egy gerinchalon levo erosebb szerver helyett egy mobilnetre kotott telefont hasznalni szervernek es azonnal latszik mi a gond a cikkben leirt modellel.

    A fenti megoldassal viszont nem a technikai kihivasok a fo gond, hanem a penzugyi modell. Marmint a modell meglete es az, hogy ezt egy ceg talalta ki. Az internet nem egy halozat, hanem halozatok halozata, amin belul minden resztvevo ugy alakitja ki a mukodesi modelljet ahogy akarja. Ezert is vannak elosztott rendszerek (google, akamai), zart rendszerek (ceges halozatok) es letezik a kliens-szerver meg a kliens-kliens modell is egymas mellett. A fenti ceg otlete egy kisse nehezen megfoghato penzugyi modellre es a p2p filecsereloknel megszokott upload/download ratakra es ennek creditesitesere alapul. Ez a mostani penzugyi rendszerben jarhatatlan. Tehat nem a technologia a problemas, hanem a gazdasagi rendszerunk nem ilyen. A semmibol nem lesz penz, akarmilyen fejlett modon is osztjak el vagy cserelik ki azt.

    A virus es hacker vedelemrol meg csak annyit, hogy ha valaki hasznal egy rendszert, akkor kell egy hozzaferesi mod a sajat adataihoz (mind cegek, mind maganszemelyek eseten). Ez a felhasznalt rendszertol fuggetlenul torheto es/vagy ellophato informaciot jelent, marpedig nincs az a technika ami a user ellen vedene. Az elosztott rendszerek elonyeivel mar most is rendelkeznek a tartalom eloszto rendszerek, de a felhasznaloi gepek helyett ezek a feladatra optimalizalt szerverekre epulnek. Persze ezek kapacitasa is berbeadhato, sot az amazon es az akamai pont ebbol el, csak eppen jogilag es penzugyileg is kovetheto modon teszi mindezt.
  • halgatyó #5
    Nagyon jó ötletnek tartom, mégha a megvalósítás nem is egyszerű.
    A cél az, ami nagyon jóvá teszi.
    Persze megpróbálnak majd a hatalommal rendelkezők mindent megtenni ellene, de tényleg mindent. Lesznek balesetek, zsarolások. Remélem, hogy az ötlet elindítói felkészültek erre.
  • vision5 #4
    A decentralizált hálózat eleve megbukott már az ArpaNet-nél is, hiszen a kevésbé optimális csillag topológiát vitték át belőle a gyakorlatba.
  • pixx #3
    Egy szerver farmon komoly net elérés van. És vajon hol tárolnák a buta youtube videókat? És ha én tárolok valahol, kinek fizetek?
  • duke #2
    Erdekes, kivancsi volnek mit szolnak hozza az amerikai titkosszolgalatok, hogy ki akarjak venni az vilaghalo ellenorzeset a kezukbol.
    Na meg a sebeseg is kerdeses. Ha jol ertem, adatkozpontok sok gigabites sebeseget kene osszevetni, atlagos pc-kbol osszerakott halozat sebesegevel.
    Es biztos, hogy egy rakas jogi problema is azonnal felmerulne.
    Peldaul hogy tudnak letiltani a kurucinfot, ha az sok ezer gepen volna tarolva a vilag minden reszen ?
  • Pityugonzales #1
    hasonló megoldást már sok cég próbált sajnos sikertelenül (Wuala, Google, SpaceMonkey, Symform, etc... ). A legfőbb gondot az internet struktúrájában található, a személyi számitógépek tűzfalak és NAT mögött vannak, amiket általában nagyon bonyolult megkerülni.