Berta Sándor

A CoreOS forradalmasítaná a szervervilágot

A Szilícium-völgy egyik garázsában néhány fiatal szakember együtt dolgozik egy olyan szerver operációs rendszer kifejlesztésén, amely annyira egyszerűen frissül, mint egy böngésző.

A CoreOS nevű szoftvert nyílt forráskódú projekt keretében fejleszti Alex Polvi, Brandon Philips, Michael Marineau és Greg Kroah-Hartman. Az elsődleges cél az, hogy a CoreOS ugyanolyan rugalmas környezet legyen, mint a böngészők. Napjainkban a szerverek operációs rendszerei viszonylag statikus dolgok, amikhez a telepítés után nem igazán nyúlnak már hozzá, hogy ne kockáztassanak meg kompatibilitási problémákat, csak a biztonsági frissítéseket telepítik.


A három fejlesztő ezen a helyzeten akar változtatni. Az elképzelésük az, hogy a jövőbeli szerver operációs rendszer ugyanolyan egyszerűen és zökkenőmentesen frissíthető legyen, ahogy jelenleg a böngészők. Az utóbbiaknál a változtatások oda vezettek, hogy az alkalmazások egyre gyorsabban fejlődtek. A CoreOS esetében a programok úgy töltődnének be és futnának, mint a böngészőknél a honlapok. Egyfajta konténeres, védett megoldásról van szó, amely biztosítja a szükséges erőforrásokat a szoftverek működéséhez, ezáltal a CoreOS gyorsan és könnyen frissíthető lesz, valamint az alkalmazások akár egyik számítógépről a másikra is átvihetővé válnak.

A nagy webes vállalatok, például a Google az adatközpontjaikban már módosított operációs rendszereket használnak, de Alex Polvi és társai azt akarják, hogy a megoldás mindenki számára elérhető legyen. A fejlesztők azt remélik, hogy ezáltal az egész internetes infrastruktúra egyrészt rugalmasabb lesz, másrészt - a könnyebb frissítési lehetőségek miatt - biztonságosabb is. Polvi korábban felépítette a Cloudkick nevű vállalkozást, amely a felhőrendszerekhez készít menedzsment- és monitoringrendszereket. (Ezeket használja például a Rackspace is.) Greg Kroah-Hartman a Linux-kernel stabil változataiért felel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    "Linux kernel + systemd. That's about it. CoreOS has just enough bits to run containers, but does not ship a package manager itself. In fact, the root partition is completely read-only, to guarantee consistency and make updates reliable."
  • SanMaster #7
    Hogy ez mekkora fazság! Ez olyan, mint a HP WebOS, nem lesz ebből semmi. Ez valami Linux disztribúció akar lenni?
  • kvp #6
    Ilyen megoldas volt anno a vax vms es manapsag ilyen a vmware server is. Az utobbi helyett akarnak egy open source-os megoldast kesziteni. Ertelme van, de forradalmat szerintem nem fog csinalni.
  • ugh #5
    Na linux is tud olyat.
    Pedig az a csucs uberfasza oprendszer es meg Usain Bolt is 4mp-el gyorsabban futja tole a 200at. :D
    Foleg a bootmanagere fasza...

    :D
  • ugh #4
    Igen ez igaz, de eleg egy szarul megirt bugos vagy rosszul feltett frissites es hasznalhatatlanna valik a gep a francba.
    Volt mar ilyen virusirto(avg,nod) windows es egyebb frisites is ami fos volt.
    Az avg(asszem) konkretan kekhalaloztatta a gepet a picsaba.
  • NEXUS6 #3
    Tök jó lesz ez az automatikus frissülés, a vírusírók egyszerűen imádni fogják!


    Nekem a línuxom kb 2X nyúvasztotta ki magát az automatikus frissítésével. A harmadikat már nem vártam meg.
  • ntom #2
    én arra lennék kíváncsi, hogy ez a védett konténeres mód mennyivel lesz lassabb, mint a natív kód megoldás. ha mondjuk 150%-al, akkor egy 100 gépes fürthöz venni kéne 50 új gépet azért, hogy az eddigi terhelést elbírja.
    nem fogadnék rá, hogy sok cég bevállalná...
  • esemve #1
    Az jó, hogy frissül a szerver, meg mondjuk lefrissíti a php-t is újabb verzióra, viszont abban a pillanatban a szerveren tárolt oldalak egyrésze megszűnik működni a sok deprecated és kikerült fv miatt. Erre van valami megoldásuk? Sok hosting cégnél ezer éves verzió attól függetlenül, hogy maga a rendszer friss. Esetleg ennek az újdonságai csak magára az OS-re vonatkoznak, és az azon futtatott kiszolgáló programokra nem?