Berta Sándor

Meghiúsulhat az IBM-Lenovo szerverüzlet

Biztonsági okok miatt kerülhet veszélybe a felvásárlás: mivel a kormányzat is ilyen gépeket használ, kínai kémkedéstől tartanak.

A The Wall Street Journal értesülései alapján könnyen előfordulhat, hogy a kínai konszern mégsem vásárolhatja meg az IBM x86-os szerverrészlegét. Az amerikai kormány biztonsági szakértői és az Amerikai Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (CFIUS) tagjai ugyanis komoly aggályokat fogalmaztak meg a tranzakcióval kapcsolatban. A problémát az okozza, hogy az IBM szerverei megtalálhatók többek között az amerikai védelmi minisztérium kommunikációs hálózataiban és számítógépközpontjaiban. A szaktárca éppen ezért attól tart, hogy "kínai kémek" törhetnek be a rendszereibe és a szerverek akár a karbantartási időszakokban is manipulálhatóvá válhatnak.

A Lenovo és az IBM vezetői a hír hallatán úgy döntöttek, hogy átdolgozzák a szerződéseket, azért, hogy megkapják a CFIUS engedélyét. A módosított dokumentumok értelmében így az amerikai társaság "kibővített időtartamon" keresztül végzi a Lenovo szervereinek karbantartását, még az üzletkötés lezárása után is. A megbízás részét képeznék a szoftverfrissítések és a hardvereket érintő változtatások is. Az IBM egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy arra számítanak, hogy az újabb eljárás után zöld utat kaphatnak.

A Lenovo januárban vásárolta meg 2,3 milliárd dollárért az IBM x86-os szerverrészlegét. Az összegből kétmilliárd dollárt fizetett a kínai cég készpénzben, a fennmaradó összegért pedig részvényeket adott. A tranzakció tartalmazta a System x, BladeCenter és Flex System penge szervereket és kapcsolókat, valamint a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket, illetve a hálózati és a karbantartási tevékenységeket. A Lenovo és az IBM emellett stratégiai szövetség kialakítását is tervezik. Az üzlet keretében a Lenovo átveszi négy kirendeltség (Raleigh, Sanghaj, Sencsen, Tajpej) összesen 7500 IBM-dolgozóját is.

A CFIUS már az IBM PC-részlegének 2005-ös felvásárlásakor is megfogalmazta az aggályait és azt gyanította, hogy ha az üzlet tényleg létrejön, akkor a Lenovo munkatársai ipari kémkedést folytathatnak. A tranzakciót végül engedélyezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Annyi tortenik majd, hogy az amerikai hivatalokban es a katonasagnal a jovoben majd nem vesznek lenovo szervereket. A kerdes csak az, hogy akkor mit? Nagyon mar nem maradt nagyobb x86-os szerver gyarto, esetleg a hp, de ok is kinaban gyartatnak.