Berta Sándor

A jövő chipgyártási technológiát keresi az IBM

A chipgyártási a következő öt évben hárommilliárd dollárt akar új chipgyártási technológiák kifejlesztésébe befektetni.

Az ambíciózus cél az, hogy sikerüljön 7 nanométeres vagy kisebb gyártási eljárással chipeket készíteni. John Kelly, az IBM kutatórészlegének alelnöke kijelentette: napjainkban már nem az a kérdés, hogy áttörhető-e a chipgyártásban a 7 nanométeres technológiai határ, sokkal inkább az, hogy ez mikor valósulhat meg és mindez mennyibe kerülhet. A jelenleg használt gyártási eljárások egyértelműen elérték a fizika határait, így mindenképpen új megoldásokra lesz szükség.

A tengerentúli társaság távlati célja, hogy végérvényesen lezáruljon a szilíciumkorszak és új anyagok kerüljenek előtérbe; ilyen lehet például a grafén. Eddig az IBM az egyetlen olyan nagy cég, amely sikeres volt a grafén kutatása kapcsán és nemrég mutatta be az ígéretes grafén-áramkörét. A vállalat a programban együttműködik majd a NanoElectronics Research Initiative (NRI), a Semiconductor Advanced Research Network (STARnet) és a Global Research Consortium (GRC) intézetekkel.

A mostani hír azért érdekes, mert februárban kiszivárgott, hogy az IT-óriás eladhatja a chipgyártó részlegét is és a jövőben elsősorban a szoftverekre, a szabadalmakra és a szolgáltatásokra összpontosítana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #3
    Én inkább a CPU kockákat várnám... Már ha a hűtést meg tudják oldani. :D
  • Vol Jin #2
    koncentráltak rá, csak kiderült menet közben, hogy nem életképes a koncepció.
  • MasterMason #1
    Inkább arra tessenek már koncentrálni, hogy az eddigi technológiát kiaknázva, 24-48-96 magos procikat is lehessen kapni, hadd induljon már el az otthoni szuperszámítógépek piaca.