Berta Sándor

Irán feltörte az amerikai hadi­tengerészet hálózatát

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete elleni iráni hackertámadás jóval súlyosabb volt annál, mint amit eddig elismertek.

A The Wall Street Journal számos haditengerészeti forrást idézett és az elhangzottak miatt Michael Rogers, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának leendő igazgatója komoly bajba kerülhet. Kiderült, hogy az akció a Navy Marine Corps Internet nevű hálózat ellen irányult, ennek segítségével üzemeltetnek számos honlapot és ott tárolják a nem titkosnak minősített hangfelvételeket, videókat és más információkat. A haditengerészet adatai alapján a hálózathoz 2500 támaszpontról és helyről összesen 800 000 felhasználó szokott csatlakozni.

A cikk kiemelte, hogy a haditengerészetnek négy hónapra volt szüksége a hackerek felderítésére és a nyomok eltüntetésére. A folyamat csupán tavaly novemberben zárult le. A szakértők szerint túl sok időbe telt az akció felderítése és semlegesítése. Rogers azért számíthat komoly kritikákra, mert akkor altengernagyi rangban ő felelt a kiberháborús projektekért. Az NSA igazgatójelöltjeként kellemetlen kérdésekre számíthat majd a szenátusi meghallgatásán, ugyanakkor néhány magas rangú tiszt közölte, hogy Rogers nagyon jól kezelte és sikeresen oldotta meg a helyzetet.

A haditengerészet illetékesei tavaly szeptemberben azt mondták, hogy már sikerült eltüntetni a károkat és a nyomokat. Ezzel szemben most magas rangú tisztek azt közölték, hogy a támadás átfogóbb volt, mint amire számítottak és a hálózat központi részeit is érintette. Az iráni ügynököknek azonban nem sikerült a valóban érzékeny területekre betörniük. Az akció ennek ellenére rámutatott a rendszer gyenge pontjaira. Folyamatban van a haditengerészet és a védelmi minisztérium hálózataiban lévő számos biztonsági hiba kijavítása.

Az egyelőre nem lehet tudni, hogy az iráni hackerek sikerrel jártak-e és ha igen, milyen adatokat sikerült megszerezniük. Egyes tisztviselők szerint kommunikációs protokollokhoz is hozzáférhettek, mások úgy vélték: sem e-maileket, sem más adatokat nem sikerült ellopniuk. A javítási költségek viszont így is elérhetik a tízmillió dollárt, sőt, akár ennél is magasabbak is lehetnek. A támadás felnyitotta az amerikai hivatalok szemét és meglehetősen nyugtalanító a számukra, hogy Irán nem csak be tudott törni az amerikai rendszerekbe, de hónapokon át tevékenykedett is ott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #9
    "Az iráni ügynököknek azonban nem sikerült a valóban érzékeny területekre betörniük."

    Aztan az ellentmondas.

    "Az egyelőre nem lehet tudni, hogy az iráni hackerek sikerrel jártak-e és ha igen, milyen adatokat sikerült megszerezniük."
  • AgentKis #8
    zwr!
    Két ponton látom hibásnak a gondolatmenetedet:
    1. Izrael sem nagy pont, mégis iszonyú sokat "foglalkozik" velük az USA.
    2. Vajon miért akarnak mindenbe beleugatni erre mifelénk (alapítványokkal pénzelt pártokkal és politikusokkal is) ha annyira nem érdekeljük őket...
  • AgentKis #7
    Ellenstuxnet! Szép! :-D
  • god25 #6
    Hehe. Amikor a csokifagyi visszanyal..,.
  • zwr #5
    Tudod az van sanyicks hogy az ameriakiak le sem sz@rják a te fejedet is, meg úgy általában a magyarokét. Túl kis pont vagyunk mi a világegyetemben hogy egyrészt adjanak a véleményünkre, másrészt hogy komolyabban foglalkozzanak velünk. Képzelem mekkorát röhögtek a Pentagonban mikor az a barom Horthy megüzente a hadat az USA-nak. Mondogatták egymásnak: Magyarország? Az hol van? Ja ott? Akkor jól van.
  • Sippie #4
    sanyicks :DDDDDDDDDDDDD

  • sanyicks #3
    valahogy úgy:

    Sétál egy fickó a Central Parkban, amikor is észreveszi, hogy egy pitbull rátámad egy kissrácra. Odarohan, megragadja a nyakörvet és addig szorítja, míg a kutya megfullad. Mindenki ünnepli a fazont, köré özönlenek az újságírók.
    - Akkor holnap lehozzuk a hírt azzal a címmel, hogy "A hős New York-i megmentette egy kisfiú életét!"
    - Az igazat megvallva nem vagyok New York-i.
    - Akkor "Amerikai hős megmentette egy kisfiú életét a kutyatámadásban!"
    - Nem is vagyok amerikai.
    - Akkor hova valósi?
    - Pakisztáni vagyok.
    Másnap az újságok címlapján:
    "Iszlám fundamentalisták szerencsétlen kutyákat kínoznak a Central Parkban - Az FBI keresi az Al-Kaida szálat.
  • vision5 #2
    Valószínű önmagukhoz törtek be hogy elsőként alkalmazhassák a válaszcsapást.
  • KRTuning #1
    NSA : emberek akik tényleg akarnak valamit ártani és nem szerencsétlen tinédzserek akik hülyeségeket írnak facebookra/twitterre hogy aztán kommandósok törjék rájuk az ajtót, 0:1