Berta Sándor

3000 eurós pénz­bün­te­tés szabadon elérhető adatok letöltéséért

Franciaországban azért ítéltek 3000 eurós pénzbüntetésre egy bloggert és aktivistát, mert több gigabájt adatot töltött le egy nem védett címről.

Olivier Laurelli két évvel ezelőtt egy Google-keresés közben bukkant egy címre, ahonnan letöltötte a francia élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi és munkaügyi hivatal (ANSES) 7,7 gigabájtos adatcsomagját, majd ezt részben nyilvánosságra is hozta. Ugyan a cím szabadon elérhető volt, ennek ellenére az ügyben eljáró francia bíróság úgy ítélte meg, hogy a blogger és aktivista bűncselekményt követett el.

Laurelli egy virtuális magánhálózaton keresztül kapcsolódott az internethez. Az adatcsomagról teljes másolatot készített. A férfi egy kis helyi IT-biztonsági cég tulajdonosa és résztulajdonosa a Reflects.info hírportálnak, ott jelentette meg az információk egy részét. Egy tudósítás keltette fel az ANSES érdeklődését, amely attól tartott, hogy virtuális támadás érte, ezért feljelentést tett a rendőrségen. Ekkor kapcsolódott be az ügybe a francia állambiztonsági szervezet (DCRI) is. Sikerült kideríteni, hogy ki áll a virtuális magánhálózat mögött és a Reflects.info IP-címét, majd Olivier Laurellit is kapcsolatba hozták az esettel, a rendőrség pedig őrizetbe vette a férfit. Laurelli 30 órát töltött vizsgálati fogságban. Az egyik kihallgatása során beismerte, hogy olyan dokumentumokat töltött le, amiket elvileg védeni kellett volna.


A bíróság számára betűzni kellett a Google nevét

Az ANSES belső vizsgálata során ismertté vált, hogy a hivatal követett el hibát, ezért azonnal vissza is vonta a feljelentését, nem így a DCRI, amely külön eljárást kezdeményezett. Ez lezárult és ennek keretében ítélték 3000 eurós pénzbüntetésre a bloggert és aktivistát. Az eljárást számos kritika érte, mert az ügyben eljáró bíró még azt sem tudta kimondani, hogy: "Google" és egyáltalán nem érdekelték a bejelentkezési és azonosítási folyamatok. Még a felperes képviselője is elismerte: nem értette az elhangzott szavak felét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #7
    Vicc hogy ezek mindent megcsinálhatnak,érteniük sem kell semmihez,és erről még papírjuk is van!
  • Vol Jin #6
    Itt konkrétan a bíró volt segghülye. Gondolom egy vén trottyos fasz. Nem csak fellebbezni kell, hanem a bíró ellen panaszt is tenni.
  • Ender Wiggin #5
    alien: "atomot a szemét franciáknak"
    Köszönik, már van nekik...
  • alien47 #4
    Nem semmi. Egy IT analfabétának van joga elítélni egy másik embert. Mi ez ha nem diktatúra. A bírót kellene elítélni, hogy olyan ügyben dönt, amihez semmit nem ért. Atomot a szemét franciáknak....
  • Sajátvéleményem #3
    Nem csak kis-hazánkban nem értenek egyes dolgokhoz a bírák. nem, hogy nemhozzáértők, hanem még hülyék is, nem érdekli őket a szakértő állásfoglalása (véleménye.
  • Griphons #2
    Orwell: Állatfarm
  • Tetsuo #1
    :-O :-O :-O