Berta Sándor

10 év börtönt kaphat a 28 éves LulzSec-hacker

Amennyiben az ügyészségen múlik, akkor Jeremy Hammond, alias Anarchaos, aki a LulzSec egyik vezetője volt, akár egy évtizedre is rácsok mögé kerülhet.

A 28 éves chicagói férfit azzal vádolják, hogy számos hivatal és vállalat oldalát törte fel, majd ezekről a helyekről 200 gigabájt elektronikus levelet és 60 000 hitelkártya-számot másolt le. A legnagyobb figyelmet az az eset kapta, amikor sikerült feltörnie a Strategic Forecasting Inc. (Stratfor) amerikai biztonsági elemző társaság rendszerét. Hammond azután bukott le, hogy Hector Xavier Monsegur, vagyis "Sabu", a LulzSec vezetője információkat szolgáltatott az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). Anarchaos mellett így került a hatóságok látókörébe Ryan Ackroyd ("Kayla") és Jake Davis("Topiary") Londonból, valamint Darren Martyn ("pwnsauce") és Donncha O'Cearrbhail ("palladium") Írországból.

Az amerikai kormány memorandumában azt írta, hogy azzal a képpel szemben, amit magáról lerajzolt, Hammond valójában egy visszaeső hacker, akit miután elítéltek a számítógépek feltörése miatt, csatlakozott egy szervezethez, amely számos társaságnak, magánszemélynek és kormánynak okozott 1-2,5 millió dolláros kárt. Ezáltal pedig veszélyeztette a közbiztonságot, különösen a bűnüldöző hatóságok és azok hozzátartozóinak biztonságát.

A Stratfor esetében nagy mennyiségű adatot törölt le a szerverekről és több mint 5 millió e-mailt másolt le, majd küldött el a WikiLeaks leleplező portál számára. Emellett a megszerzett hitelkártya-adatok segítségével összesen 700 000 dollárt utalt át nonprofit szervezetek számláira. A legtöbb akcióját nem a haszonszerzés motiválta. 2006-ban feltörte egy politikai szervezet honlapját, amiért 2 év börtönt kapott. A rácsok mögött hallott először az Anonymous akcióiról és érdeklődni kezdett a szervezet tevékenysége iránt. 2011-től, immár a LulzSec tagjaként, sőt, egyik vezetőjeként már ő is bekapcsolódott az online támadásokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alien47 #8
    "Ha nem akarják, hogy bejuss építsék meg jobban" Amúgy meg megérdemli a világ csendőre, hogy amit csak lehet ellopjanak tőlük!
  • mortep #7
    Ez a szerencsén is múlik, meghogy mennyire érti a dolgát az adott egység IT csapata. Jó hacker - elvileg - önként közli "áldozatával", hogy milyen biztonsági rést használt ki és hogy miként lehet azt orvosolni.
  • JimKirk #6
    Helyes.
  • kvp #5
    A sracok inkabb a script kiddy kategoriaba tartoznak. A jo hacker-t pedig nem onnan lehet felismerni, hogy nem tudjak elkapni, hanem onnan, hogy soha nem jonnek ra, hogy mit csinalt.
  • codaco #4
    Annak a Sabunak megvan még a nyelve?
  • KRTuning #3
    Ez a média miatt van.
  • prybaby #2
    Ugy tunik a hacker-cracker kozti kulonbseg remenytelen bukasra van itelve.
  • bdzsana #1
    Jellemző, hogy csak úgy tudnak hekkert fogni, hogy egy másik hekker köp. Nem is értem, miért adnak ki ennyi információt magukról egymásnak.