Berta Sándor

Német­országban össztűzbe került a Google

A lapkiadók, a kommunikációs ágazat és a politikusok egyaránt támadják az amerikai társaságot.

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter "totalitárius tendenciákra" hívta fel a figyelmet a Google kapcsán. Thomas de Maiziere, a belügyi szaktárca vezetője a vállalat piaci befolyása és hatalma kapcsán fejezte ki az aggodalmait, s felszólította az Európai Uniót, hogy keményen tartassa be a céggel az európai jogot. Alexander Dobrindt közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter pedig egyenesen "digitális maoizmusnak" nevezte a jelenlegi folyamatokat és hozzátette: a világ adatpiaca már nem is piac, hanem monopólium, aminek a neve Google.

Párizsban 400 kiadó és internetes vállalkozás menedzserei hívták életre az Open Internet Project nevű kezdeményezést, hogy közösen kidolgozzanak egy beadványt a Google ellen. A Springer kiadó és más médiaházak leginkább azt kifogásolják, hogy a vállalat például egy mozifilmre vonatkozó kereséskor nem egy recenziót vagy vagy egy helyi mozi műsorát jeleníti meg, hanem olyan filmszínházakat, amelyekben már látható a mű és eközben saját moziszolgáltatására hivatkozik.

A Deutsche Telekom azért bírálta a konszernt, mert biztosítja az infrastruktúrát, de közben a bevételekből alapvetően mégsem ő részesedik nagyobb részben, míg a Siemens a nagy adatmennyiségek (időjárási információk stb.) elemzése kapcsán számít az óriáscég vetélytársának. Ralf Bremer, a Google szóvivője meglehetősen nyugodtan fogadta a híreket. Rámutatott, hogy már eddig is számos eljárás indult ellenük mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind Európában. Szorosan együttműködtek az Európai Bizottsággal és eddig is számos engedményt tettek azért, hogy megoldják a felmerült problémákat.

Sigmar Gabriel május elején úgy nyilatkozott, hogy kivizsgáltatná a helyzetet a német kormány mellett működő úgynevezett monopóliumbizottsággal, s ha szükséges, kezdeményezné a Google, a Facebook és a többi óriáscég feldaraboltatását. A német alkancellár úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzet nem tesz jót a versenyhelyzetnek, ezért minél előbb változtatni kell rajta. A múlt héten hazánkban is kerekasztal beszélgetést tartottak a Google és az Európai Bizottság között húzódó csatározások lehetséges következményéről, a szolgáltatók jövőjéről, a Google doboz megítéléséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FtranX #3
    Pontosan. A DT barmikor csinalhat barmely netes szolgaltatassal konkurens szolgaltatast. A penze boven megvan hozza.

    Az, hogy egy ISP reszesedni akar a netes szolgaltatasok beveteleibol pedig annyira abszurd, mint ha az aramszolgaltato akarna reszesedni az altala ellatott gyarak bevetelebol. Az ISP feladata bitek tovabbitasa a celjuk fele, semmi tobb!
  • Tetsuo #2
    Már nem erről van szó. Lehetne jobb keresőt csinálni, mint a Google (bőven), de a használati szokások és reklámok miatt a Google mellett nem rúghatna labdába.
    Az is lényeges, hogy ha a DT-nél lenne néhány kiemelkedő szakember a keresőfejlesztésnnél, azt elszívná a Google.
  • tomazin #1
    Csak nekem van már ki a ... a DT-vel?
    "A Deutsche Telekom azért bírálta a konszernt, mert biztosítja az infrastruktúrát, de közben a bevételekből alapvetően mégsem ő részesedik nagyobb részben"
    katasztrofálisan pofátlanul akar mindenhonnan sápot szedni. csinálni kell saját keresőt, amit a gugli helyett használnak és máris nagyobbak a bevételek. jah, hogy az nem megy.