Berta Sándor

Mennyit ér a Google Glass?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyi lehet a különleges szemüveg anyagköltsége.

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg 1500 dollárért lehet megvásárolni az eszközt, azonban felmerült a kérdés, hogy ér-e ennyit. Több portál is igyekezett kideríteni, hogy pontosan mennyi lehet a Google Glass anyagköltsége.

Az IHS piackutató cég munkatársai szétszedték a készüléket és feljegyezték az egyes alkatrészek árát. Az IHS számításai alapján a Google összesen 132,47 dollárt fizethetett a hardverekért. A szerelési költségekre a piackutató vállalat további 20 dollárt számolt. A legdrágább alkatrésznek a titánból készített keret tűnik, ami 22 dollárba kerülhetett. Az LCOS-kijelző ára 20 dollár, a beépített memóriachipé 10 dollár, míg az integrált processzoré 8,85 dollár lehet.

Az IHS által közölt árak jóval meghaladják a Teardown.com 80 dolláros becslését, mely összeget a Google egyik szóvivője teljesen tévesnek nevezte. Az IHS véleményét ugyanakkor a webes konszern eddig nem kommentálta. A piackutató cég viszont rámutatott, hogy nem számolt a további költségekkel, például a szoftverek árával, a szükséges licencdíjakkal és a további, nem a hardverekhez kötődő kiadásokat sem vette figyelembe. Az IHS kiemelte: minden új terméknél - ez különösen igaz az új technológiai utat követő eszközökre - a darabár-költségek csupán a rendszer értékének töredékét jelentik.


A szemüvegről összességében nagyon pozitívan nyilatkozott Andreas Rassweiler, a vállalat egyik vezetője. Szerinte a csomagolás és a kiegészítők minősége, valamint a tartalmak elrendezése egyaránt azt mutatja, hogy egy komoly értékű termékről van szó, az LCOS-képernyőt pedig "látni kell". A menedzser hozzátette: a Google Glass most még prototípusnak tűnik. A dizájn számos szabványos alkatrészre épül, amiket még tovább lehet optimalizálni. Amennyiben létrejön a termék piaca, akkor a chipgyártók valószínűleg számos integrált chipsetet kínálnak majd, amelyek javítani fognak a számítási teljesítményén, az energiahatékonyságán, a csökkentik a tömegét és a méretét.

A Google Glass legutóbb a berlini Next konferencián nem aratott osztatlan sikert, de azt a résztvevők elismerték, hogy a fejlesztés kétségkívül többletértéket jelent bizonyos célcsoportok számára. Így például a különleges szemüveg hasznos segítséget jelenthet munkásoknak vagy akár a tűzoltóknak, akiket kivezethet az égő épületekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #3
    És ingyen dolgoztak a fejlesztők, kutatók? Amíg nem kerül sorozatgyártásba, addig nyílván jóval többe kerül.
  • Darth Sith #2
    nyilván nem az anyagköltséget kell megfizetni, hanem magának a technológiának a fejlesztési költségét.
  • Sotyka #1
    Jelenleg elég gyenge, és kihasználatlan teknológia. esetleg 2. vagy 3. kiadás érdekelne, de az is max 200 usd alatt. 1500 nevetségesen nagy ár, és szerintem rosszul is használják. Ezt nem külön eszközként kéne alkalmazni hanem mint a samsung okosórát, egy kiegészítőnek androidos telók/táblák mellé...