Berta Sándor

A Google szerezte meg a Titan Aerospace-t

A vállalat robotrepülőgépekkel oldaná meg a távoli régiók internetelérésekkel való ellátását.

Az IT-óriás bejelentette, hogy megvásárolta a Titan Aerospace-t, amely olyan drónokat állít elő, amelyek több éven át nagy magasságban üzemelhetnek, akár utántöltés nélkül is. Így akár internetszolgáltatás biztosítására is alkalmasak, elsősorban azokban a régiókban, ahol még nem is nagyon hallottak a világháló létezéséről. A Google nem hozta nyilvánosságra a konkrét vételárat.

A hír különösen azért érdekes, mert a mindössze 20 dolgozót foglalkoztató vállalkozás iránt márciusban még a Facebook érdeklődött. A Titan Aerospace marad az Új Mexikóban lévő telephelyén és továbbra is Vern Raburn lesz az ügyvezető. Ő korábban a Symantec első embere volt és a Microsoft termékrészlegét is vezette.

A Google közölte, hogy a Titan Aerospace csapata együtt fog működni a Loon projekt munkatársaival. A programban az óriáscég nagy hélium légballonokkal kísérletezik, ezek egyelőre 50 vállalkozó kedvű tesztelőnek biztosítanak internetet. Emellett a Google által szintén felvásárolt Makani Power szélturbina-gyártó vállalkozással is megvalósulhat a kooperáció. A munkacsoportok többek között fejlett, könnyű anyagokat hozhatnak létre, amiket a repülőgépekbe építhetnek be, s algoritmusokat készíthetnek a szélelőrejelzésekhez és a repülési tervekhez.


A Titan Aerospace szerint a drónok képesek lesznek valós idejű, nagy felbontású felvételeket készíteni; szenzorok segítségével méréseket végrehajtani az atmoszférában, valamint adatokat és beszédet továbbítani. Ez a technológia más területeken is segítheti a Google-t, például javíthat a térképszolgáltatásán. A vállalat egyik szóvivője kifejtette, hogy még csak az út elején tartanak és az atmoszférában használható műholdak segíthetnek abban, hogy több millió ember internethozzáféréshez jusson. Ráadásul teljesen más helyzetekben, például katasztrófák idején is hatékony segítséget jelenthetnek.

A Titan Aerospace két drónt fejleszt, mindkettő szárnyain napelemek találhatók. A kisebbik modell neve Solara 50, a szárny fesztávolsága 50 méter, ami kicsit nagyobb, mint a Boeing 767 esetében. A drónok - a különleges kommunikációs rendszereiknek köszönhetően - akár másodpercenkénti 1 gigabites kapcsolatot is tudnak biztosítani. A két eszköz értékesítése jövőre kezdődhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!