SG.hu

Kérésünkre kötelező törölnie a rólunk szóló találatot a Google-nak

Az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint a keresőmotorok működtetői felelősségre vonhatók a találatokban megjelenő személyes adatok miatt.

Amennyiben egy személy neve alapján indított keresés nyomán megjelenő találati listán egy olyan weboldalra mutató link szerepel, amely a kérdéses személyre vonatkozó információkat tartalmaz, az érintett közvetlenül megkeresheti a működtetőt, vagy ha az kérelmének nem ad helyt, a hatóságokhoz fordulhat annak érdekében, hogy töröljék ezt a linket a találati listáról.

Az ítélet egy spanyol állampolgár panasza nyomán született, aki 2010-ben bepanaszolt a helyi adatvédelmi hivatalnál egy katalán napilapot és a Google spanyol részlegét. Az volt a kifogása, hogy nevének beírása után a társaság keresőmotorja a La Vanguardia napilap két oldalára, egy 1998. januári és márciusi oldalra mutató linkek jelennek meg, ahol a társadalombiztosítási tartozása miatti ingatlan-árverésre hívták fel a figyelmet. A férfi kérte a napilaptól személyes adatai törlését, vagy hogy azok ne jelenjenek meg egy Google keresés után, illetve a Google-nél szintén a felismerhetetlenné tételt, vagy a keresési találatok közüli eltávolítást szerette volna elérni.

A helyi adatvédelmi hatóság a napilap tekintetében elutasította a panaszt, megállapítva, hogy a szerkesztő jogszerűen tette közzé a szóban forgó információkat. Ezzel szemben a Google Spain és a Google Inc. tekintetében a panasznak helyt adtak, és e két társaságot kötelezték az adatok törlésére indexeikből. Az amerikai cég természetesen a spanyol bírósághoz fordult, mely az Európai Unió Bíróságától kért iránymutatást.

Az leszögezte, hogy a Google tevékenységét adatkezelésnek kell minősíteni, mivel ő az, aki meghatározza az adatkezelés céljait és módját, és rámutatott, hogy a keresőmotor tevékenysége jelentősen érinti a magánélethez és a személyes adatok védelméhez való alapvető jogot. A Bíróság megállapította, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a keresőmotor működtetője köteles arra, hogy egy személy nevére való keresés nyomán megjelenő találati listáról törölje a harmadik fél által közétett és e személlyel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalakra mutató linkeket, adott esetben még akkor is, ha önmagában az említett oldalakon történő közzététel jogszerű.

Megállapítják, hogy az adatkezelés potenciálisan érintik a magánélet számos vonatkozását, és az említett keresőmotor nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne azokat összekapcsolni. Az internethasználók tehát létrehozhatják a keresett személyek többé-kevésbé részletes profilját. Mivel azonban a linkek találati listáról való törlése hátrányosan érinthet más internethasználókat, akiknek esetleg érdekük fűződik a kérdéses információhoz való hozzáféréshez, a Bíróság megállapítja, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt ezen érdek, valamint az érintettet megillető alapvető jogok, különösen a magánélet tiszteletben tartásához való jog és a személyes adatok védelméhez való jog között.

Ahhoz, hogy valaki töröltethessen egyes rá vonatkozó linkeket, azt kell vizsgálni, hogy e személynek joga van-e ahhoz, hogy a vele kapcsolatos információkat aktuálisan már ne lehessen a neve alapján indított keresés nyomán megjelenő találati lista segítségével a nevével összekapcsolni. Ha ez így van, akkor az ilyen információkat tartalmazó weboldalakra mutató linkeket törölni kell erről a találati listáról, kivéve, ha valamilyen sajátos ok, például e személy közéletben játszott szerepe igazolja a nyilvánosság ahhoz fűződő nyomós érdekét, hogy ezekhez az információkhoz egy ilyen keresés segítségével hozzá lehessen férni. Az ilyen kérelmeket közvetlenül a keresőmotor működtetőjének kell címezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    Ez így nekem nem kóser.
    A kereső mindent tárolhat, ami jogszerű adat és valaki által publikálva lett.
    Az én értelmezésemben, ha a honlap jogszerűen tárolja, és nem speciális adat, amit külön engedéllyel tárol a honlap, akkor az nyilvános és a szólásszabadság értelmezésében nem korlátozható az elérése, így a kereső sem. 'Annak' is van szólásszabadsága, nem csak a publikálónak.
    Ha meg csak egyedi engedéllyel tárolható az adat egy honlapon, akkor a honlap gazdájának kötelessége az elérés nehezítése (pl. az engedélyezett körnek megmutatása jelszózással) illetve ekkor kötele a honlap a keresőknek jelezni, hogy nem indexelhető z adatokat tároló lap.
    Akkor áll meg bírói gondolat, ha az adatokat megjelenítő (vagy a véleményszabadságon túlmutató szöveget tartalmazó) honlap nem tiltható jogilag, mert ez nem elérhető az adott tárolási hely miatt, akkor az én országom elérhetetlenné teheti pl. IP blokkolással, vagyis kötelezhető (pl. bírói úton) a kereső, hogy a jogtalan(!) tartalmat az én országom joghatósági területén(!) ne jelenítse meg. [de más országokra más törvények vonatkozhatnak]