Berta Sándor

Megsértette a Szíria elleni embargót a Dell?

Az amerikai igazságügyi minisztérium kivizsgálja azokat a vádakat, amelyek szerint a számítógép-gyártó a Szíria elleni embargó ellenére üzleteket kötött a közel-keleti országban.


Célzás
Ez derült ki az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) által most nyilvánosságra hozott dokumentumokból. A vizsgálat már júniusban elkezdődött, a kiváltó okot a The New York Times által májusban közölt cikk jelentette. A gyanú alapján a Dell a Dubajban lévő partnerein keresztül szállított számítógépes rendszereket. A tengerentúli lap egy névtelen tippadóra hivatkozott. A tőzsdefelügyelet anyagában az szerepel, hogy a Dell folyamatosan kapcsolatban van az államügyészséggel és együttműködik a hatóságokkal, emellett a konszern külső jogászok bevonásával maga is vizsgálatot indított.

George W. Bush amerikai elnök még 2004-ben tiltotta meg azoknak az eszközöknek a szíriai exportját, amelyek alkatrészeinek több mint 10 százaléka az Amerikai Egyesült Államokból származik. A hivatalos indoklás szerint az embargóra Szíria terroristákat támogató magatartása miatt van szükség, kivételt kizárólag az élelmiszer- és a gyógyszerszállítmányok jelentenek. A Dell azt nyilatkozta, hogy egyetlen olyan állammal sincs közvetlen üzleti kapcsolata, amely támogatja a terrorizmust, így Szíriával sincs, kivételt csak azok az országok képeznek, amelyek rendelkeznek az amerikai kormány engedélyével. A társaság ismét nyomatékosan felhívta partnerei figyelmét arra, hogy bizonyos államokba az amerikai törvények alapján nem szállíthatnak termékeket.

2011 novemberében kiderült, hogy a Blue Coat Systems amerikai cég online tartalomszűrést biztosító rendszerével ellenőrzik az internetet Szíriában. A 13 berendezés abból a szállítmányból származik, amit korábban Irakba szántak. Az amerikai kereskedelmi minisztérium májusban a Computerlinks FZCO dubaji vállalatra 2,8 millió dolláros pénzbüntetést szabott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cefet #2
    Ki hitte volna... a pénz mindent legyőz.
  • ostoros #1
    A végén kiderül, hogy aki nem ért egyet az USA-val azt szegénységre és elszigeteltségre ítéljük.