Berta Sándor

Még évtizedre vagyunk a replikátoroktól

Adrian Bowyer, a 3D-nyomtatás úttörője olyan készüléket akar létrehozni, amely képes önmagát reprodukálni. A szakember által életre hívott program neve ezért lett Replicating Rapid Prototyper (RepRap).

Az elmúlt években valóságos őrület alakult ki a 3D-nyomtatás kapcsán. Sokan úgy látják, hogy a technológia utat jelenthet egy olyan jövőbe, amelyben nem a napjainkban elterjedt tömeggyártás lesz a jellemző, hanem minden fogyasztó egyúttal gyártó is lehet. A különleges berendezések a mindennapokban jelenleg nem túl hasznosak, tíz múlva viszont már teljesen más lesz a helyzet.

"A kérdés az, hogy napjaink 3D-nyomtatása összehasonlítható-e az 1979-es mikroprocesszorral vagy az 1986-os virtuális valóság elképzeléssel. A mikroprocesszor esetében majdnem minden akkori vad spekuláció valósággá vált, míg a virtuális valóság esetében nem. Azt gyanítom, hogy ebből a szempontból a 3D-nyomtatás inkább a mikroprocesszor útját követi majd. Aligha fog eljönni az a nap, amikor minden háztartásban lesz egy 3D-nyomtató, éppúgy, ahogy ma sincsen minden lakásban számítógép. De nem csodálkoznék azon, ha a 3D-nyomtatók éppúgy elterjednének, mint a PC-k." - hangsúlyozta Adrian Bowyer.


Jelenleg így néz ki az önmagát reprodukálni képes gép, a monitoron egy éppen általa nyomtatott alkatrész látható

"Valószínűleg soha nem tudunk majd olyan gépet alkotni, ami száz százalékban képes lesz önmagát reprodukálni, de azon nem csodálkoznék, ha a 95 százalékos reprodukciós képességet sikerülne elérnünk. A saját részeit kinyomtató és önállóan összerakó eszközökre még hosszú ideig várni kell majd. Ennek okát egész egyszerűen abban látom, hogy a legjobb tervek kis számú, de nagyon bonyolult és különböző anyagokból készülő alkatrészekre épülnek, amiket egyszerre kellene kinyomtatni. Ennél egyszerűbb a kész alkatrészeket kézzel összerakni."

A ma kapható 3D nyomtatóknak számos gyerekbetegségük van. Drágák, nehezen üzembe helyezhetők és kezelhetők, valamint csak korlátozottan alkalmasak a hasznos tárgyak elkészítésére. Ráadásul a háztartások számára szóba jöhető készülékek ma szinte kizárólag műanyagot tudnak feldolgozni, azt is csupán egyetlen színben és elégtelen pontosság mellett. Ennek ellenére óriási lehetőségek rejlenek ezekben a termékekben. A technológia lehetővé teszi a hagyományos gyártás logikájának megkérdőjelezését, új lehetőségek felkutatását. Továbbá az, hogy gyakorlatilag bárhol elkészíthetők lesznek a különböző tárgyak, rendkívüli hatással lesz mind a gazdasági, mind a jogrendszerre.

"A 3D nyomtatás területén a legnagyobb hatást kiváltó fejlesztés a különböző anyagú alkatrészek kinyomtatása, míg a technológia számára a legnagyobb lehetőségek a nagy építési projektekben rejlenek. Nagyon tetszik az az ötlet, hogy egy közösség több száz tagja - akik mind rendelkeznek 3D nyomtatóval - elkészítik egy híd vagy más épület egyes részeit, s ezáltal közösen alkotnak valami hatalmas dolgot."


A MakerBot cég által az idei CES-en bemutatott legmodernebb típusok

A szakember szerint néhány évtizeden belül megjelenhetnek a Star Trekben bemutatott replikátorok, de kizárólag a természeti törvényeknek megfelelő tárgyak esetében. Viszont lesznek korlátozások: ugyan létrehozhatók lesznek olyan tárgyak, amelyek bármilyen funkcióra alkalmasak, de ezeket nem lehet majd pontosan megtervezni és egy tárgyat nem leszünk képesek teljesen ugyanúgy újra kinyomtatni. A hosszú elkészítési idővel is számolni kell majd. A költségek már majdnem az elfogadható szintre csökkentek le, ez hozzájárulhat a 3D nyomtatás elterjedéséhez. A legnagyobb akadályt az egyszerű kezelés hiánya jelenti, ezen a területen még jelentős előrelépésre lesz szükség.

Új üzleti modellek kerülhetnek előtérbe és a 3D-s formákkal kapcsolatos jogi kérdések is fontossá válnak. Ezek a változások számos dolgot a feje tetejére állíthatnak. A 3D nyomtatásból rövid távon a leginkább az egészségügy profitálhat: olcsón lehet majd előállítani a személyre szabott, elektronikus és más segédeszközöket, például a protéziseket, emellett a kutatók már dolgoznak a bőr és különböző szervek nyomtatásán is.

Bowyer 2005 májusában azt nyilatkozta, hogy akkor lehet esély a reprodukcióra képes gépek létrehozására, ha sikerül az egyes elemeket lekicsinyíteni és nagy mennyiségben, olcsón előállítani. Kai Schwinghammer, az alphacam nevű cég munkatársa viszont tavaly nyáron azt mondta, hogy a Star Trek sorozatban megismert replikátorok a mai emberek életében aligha fognak megjelenni. Peter Purgathofer osztrák szakember, a Bécsi Egyetem munkatársa is hisz a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekben, de árnyaltabban látja az összképet. Szerinte a módszer számára jelenleg a legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a mindennapokban nem igazán hasznos, ez gátolja meg az igazi elterjedését. Úgy véli, több mint tíz esztendőnek kell eltelnie ahhoz, hogy a megfelelő eszközök a háztartásokban már ne csupán játékszerek legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZsL #12
    Nyilván olyan anyagból lesz az a csavar, ami nem igényel hőkezelést. Vagy a csavar kimegy a divatból és modernebb összeerősítési mód terjed el.
    Gondolj csak bele, milyen volt a legelső fekete/fehér tévé, aztán mára mi lett belőle? Egyre inkább projektort használunk a képernyő helyett...
  • paby88 #11
    Jó kinyomtat egy csavart de azt meg is kéne hőkezelni...
  • Meridian #10
    Ha otthon silesz olcsón 3D nyomtató, és olcsó lesz maga a nyomtatás is, akkor egy biztos: a LEGO gyár bezárhatja a kapuit...
  • kvp #9
    Nekem pont jol jonne egy hazi 3d nyomtato, mivel modellezek. Viszont azok amik eleg finom felbontasuak meg dollarban is millokba kerulnek. Ami olcso, az viszont annyira pontatlan, hogy annal meg en is ugyesebb vagyok egy marek sztirollal es egy kis ragasztoval.

    Jelenleg kb. ott tartunk, amikor mar volt fenymasolo, de meg csak par helyen, mert otthonra nem lehetett megfizetni, aztan mostanra minden olcso kombinalt scanner/nyomtato kepes fenymasolni is. Persze sok embernek meg ezekre az olcso eszkozokre sincs szuksege, mint ahogy sokaknak szamitogepre/telefonra sincs.

    Ha viszont nagyon lemegy az ara a kis meretu, de olcso keszulekeknek, akkor mar 1001 felhasznalas lehetseges. Azert az ipari nyomtatok mindig is tobbet fognak tundni, mint ahogy ma is tobbet tud egy digitalis nyomdagep mint egy otthoni kis tintasugaras nyomtato.
  • fergusonpapa #8
    lufi? Mennyit csökenne a logisztika már csak azzal hogy egy tervrajzot rendelsz webshopról és otthon kinyomtatod. Mondjuk egy csavar, alkatrész vagy egy játék. Számtalan anyagot lehet használni, a lehetőség majdnem végtelen..
  • gombabácsi #7
    nagy lufi ez a házi 3d nyomtató, meg hogy mindenki majd otthon saját magának akar nyomtatni :D
    miért akarna? a legtöbb ember semmiféle egyedi dolgot nem akar, hiszen ez csökkent a biztonságérzetét, amely a csordában gyökerezik
  • Tinman #6
    Évtizedekre? Évszázadokra inkább.

    Az igazi replikátor ugyanis bármit képes replikálni... élelmet, folyadékokat, tárgyakat, alkatrészeket, bonyolult áramköröket, etc.
  • TokraFan #5
    A Trekben is volt replicator, csak ott élelmet, illetve különböző tárgyakat replikáltak vele.
  • paby88 #4
    Hát az a robot ami képes magát reprodukálni az a csillagkapuba volt.
  • WoodrowWilson #3
    Mind a kettőben volt, csak mást jelentett az egyikben meg a másikban.