Berta Sándor

Komoly szerzői jogi problémákat hozhat a 3D-nyomtatás elterjedése

A Gartner piackutató cég elemzői azzal számolnak, hogy a 3D-nyomtatás több milliárd dolláros szerzői jogi vitákhoz vezethet.

A Gartner előrejelzései alapján a szerzői jogtulajdonosoknak 2018-ban már évente legalább 100 milliárd dolláros bevételkieséssel kell majd számolniuk. Az ok rendkívül egyszerű, Pete Basiliere, a piackutató cég kutatási igazgatója szerint a 3D-nyomtatók segítségével minden eddiginél egyszerűbbé válik minden lehetséges tárgy lemásolása, és ezzel párhuzamosan egyre nehezebb lesz megakadályozni a szerzői jogsértéseket. Ugyanakkor a 3D-másolás magasabb költségei megnehezíthetik a kalózok dolgát.

A szakértő úgy véli, hogy az emberi szervek 3D-nyomtatással való létrehozása és az ezen a területen megvalósuló előrelépések a következő években komoly vitát fognak eredményezni azzal kapcsolatban, hogy betiltsák-e ezeket a technológiákat. Basiliere hozzátette: ezt a vitát mindenképpen le kell majd folytatni, annak ellenére, hogy még csak mostanában került sor az első szervnyomtatási kísérletekre és az is nyitott kérdés, hogy a technológia mikorra lesz kiforrott. Azonban a kutatási igazgató szerint már maga az ötlet is sok emberben visszatetszést válthat ki. A különböző országokban eltérő jogi megoldások születhetnek, ezek a szabályozott engedélyezéstől egészen a teljes elutasításig terjedhetnek.

Az elemzők azzal számolnak, hogy a 3D-nyomtatás jelentős mértékben megváltoztathatja a gyártóipart. Az már most látható, hogy bizonyos anyagokból (kerámia, acél, titánötvözetek) különböző tárgyakat lehet majd létrehozni. A technológia lehetővé teszi olyan formájú termékek és tárgyak legyártását, amiket korábban a hagyományos eljárásokkal nem lehetett megalkotni, így fejleszthet ki például a General Electric új alkatrészeket a hajtőműveihez. További nagy segítséget jelent, hogy a 3D-nyomtatás segítségével egy bizonyos termékből vagy alkatrészből kisebb mennyiséget is olcsóbban lehet legyártani, ez pedig kiegyenlítheti az eljárás esetleges magasabb költségeit.

A szerzői jogsértésekre még nem igazán vannak felkészülve a gyártók. Jenny Lawton, a Makerbot stratégiai vezetője azt nyilatkozta: "Az előírásaink tiltják, hogy a kinyomtatott tárgyak bárkinek a szerzői jogát sértsék és elvárjuk, hogy az ügyfeleink tartsák magukat ehhez a szabályhoz."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #14
    És akkor levédetik a 17 fogú fogaskereket? Ugyanmár! :D
  • esemve #13
    Arról nem beszélve, hogy ha van otthon 3d nyomtatóm akkor inkább vennék olyan cuccot amihez tudom, hogy a gyártótól kaphatok/vehetek tervrajzokat.
  • esemve #12
    Úgy érzem megint rossz oldalról próbálják megfogni a dolgot. Tanulni kellene a zenei jogvédők esetéből. A megoldás nem az lenne, hogy betiltják, hanem h a termékeikhez akár külön megvásárolható csomagokban árulnák a miliméterpontos pótalkatrész tervrajzot. Eltört a kis műanyag röcsök? x000 ft-ért megvehetsz egy zip fájlt amiben megvannak a 3d nyomat forrásai a termék legtöbb eltörhető cuccához. Máris plusz pénzt szereztek a semmiből, mert sokaknak úgysem lesz otthon 3d nyomtatójuk, viszont akinek van, az ígyis-úgyis midnenféle tiltás ellenére megoldja magának. Így legalább még segítséget is adnak hozzá, és ők is nyernek vele.
  • ostoros #11
    +1
  • ostoros #10
    Azért sok mindenre jó az. Wc tartály lehúzó szerkezetének darabja eltört, és napokat kínlódtam, mire pillanatragasztóval és fémdarabokkal megerősítettem. Másikat venni reménytelen, és különben is ki utazna több kilométert egy 50 forintos műanyag darabért?
  • WhiteStar #9
    azt a nyerészkedő pénzéhes k...a a...át az összes rohadéknak :D
    agyam eldobom, betiltani! ez aztán a bölcs megoldás
  • dartois83 #8
    A cikkben szereplő illusztráció kapcsán pont az jutott eszembe, hogy anno volt egy HP nyomtatónk, amiben egy hasonló kis fogaskerék tört el, de mivel utólagosan nem lehetett alkatrészt szerezni hozzá, vagy csak nagyon drágán, így le kellett selejtezni a készüléket.

    Azért sem értem a problémát, mert ha pl. én milliméter pontossággal lemérem a tönkrement fogaskereket, akkor sem lesz tökéletesen olyan, mint a HP szabadalom, hanem házilag "barkácsolom" össze, feltehetően olyan méretűre, amilyenre kell. Ha eltörik egy IKEA asztalláb, és én beesztergálok helyette egy újat, akkor az IKEA is beperel?
  • thsanyi5 #7
    Igen biztos lesz aki otthon nyomtat alkatrészt és nem újat vesz. Ez valakinek nyereség kiesés. Másnak meg haszon mert el tudja adni a saját termékét: 3D nyomtató és hozzá való nyersanyagok. Egy új termék megjelenése mindig káros a többire, ugyanannyi fogyasztó van. Helyet szorít magának.
  • barret #6
    Nemrég készült el az a 3D-s nyomtató,ami karbonszálas anyagból dolgozik...
    Ez az anyag erősebb az alumíniumnál,és könnyebb. Ezen lehet agyalni,hány helyre lesz jó! :D
  • Ender Wiggin #5
    ami drága és mechanika, az ritkán romlik el... lásd svájci óra. a nagy igénybevételnek kitett fémalkatrészeket meg nem fogja tudni kiváltani ez a polimer, tehát pl. a V8-as hotrodod dugattyúját biztos nem érdemes nyomtatni.