Berta Sándor

Csak játékszerek az olcsó 3D-nyomtatók

Az elmúlt hónapokban egyre inkább előtérbe kerültek a 3D-nyomtatók, különösen azért, mert bizonyos modellek néhány száz euróért megvásárolhatók. A piac meghatározó szereplői nem aggódnak a konkurencia miatt.

Az olcsó 3D-nyomtatók hátránya, hogy gyakran lassúak, a velük készített modellek sem tökéletesek és nem elég tartósak. További problémát jelent, hogy a fel nem használt anyagokat általában manuálisan kell eltávolítani. "Ezek az eszközök - és ezt nem lekicsinylően mondom - játékszerek, éppúgy, mint azok a termékek, amiket a segítségükkel készítenek el. A barkácsolóknak például érdekesek lehetnek, akiket érdekel a technológia, de a háztartások esetében nem látom, hogy igény lenne 3D-nyomtatókra" - jelentette ki Kai Schwinghammer, az alphacam nevű cég munkatársa.

Már most is vannak olyan szoftverek, amelyek lehetővé teszik a 3D-modellek elkészítését akár a laikusok számára is. Amennyiben viszont egy bizonyos dologra van szükség, például egy mosogatógép alkatrészére, akkor gyorsan kiderül, hogy ezt nehéz elkészíteni és a felhasznált műanyagok ára is viszonylag magas.


A 3D nyomtatók legfontosabb jellemzője a rétegvastagság, a nagyon precízek nagyon drágák

"Az általunk kínált egyetlen FDM-nyomtató, amit a végfelhasználóknak ajánlunk, 7800 euróba kerül és alapvetően iskolákban használják. Ritkán, de vannak modellépítő egyesületek vagy magánszemélyek, akiknek van ilyen berendezésük. A magas ár az alkalmazott technológiának köszönhető. Mi a gyártótermünket 80 Celsius-fokosra fűtjük fel, azért, hogy állandó körülmények között tudjunk nyomtatni, ami garantálja a precíz reprodukálhatóságot és a termékek megbízhatóságát. Mindez ugyanakkor növeli az elektronikával és az alapanyagokkal kapcsolatos elvárásokat" - tette hozzá Schwinghammer.

A szakember közölte: a prototípusok területe gyakorlatilag már elképzelhetetlen a 3D-nyomtatók nélkül, ugyanakkor vannak más folyamatok is, ahol nélkülözhetetlen. Az autóipari modellkészítők szakmája teljesen eltűnik, és máshol is egyre gyakrabban valósul meg a kis mennyiségben történő gyártás. Az otthoni célra szánt modellekkel szemben az ipari nyomtatók teljesen más árkategóriába tartoznak és sokkal régebb óta jelen vannak. Egy-egy ilyen berendezés ára akár az 500 000 eurót is elérheti és ezen a területen nem is várható változás. Ezek a készülékek nem lesz olcsóbbak és nem várható nagy előrelépés sem, mert a technológia már eléggé kiforrott. (Tíz év múlva már lehetővé válik akár egy kanapé kinyomtatása. Azt viszont a piac fogja eldönteni, hogy ez a megoldás elterjed-e majd.)

A háztartások számára ugyanakkor nem éri meg egy ilyen eszköz beszerzése. A Star Trek sorozatban megismert replikátorok a mai emberek életében aligha fognak megjelenni. Dave Evans, a Cisco szakértője februárban azt nyilatkozta, hogy a 3D-nyomtatás megváltoztatja majd az életünket. A Pirate3D szingapúri cég május közepén jelentette be a Buccaneer nevű készülékét, aminek a bevezető ára 350 dollár. A hadseregben href="/cikkek/97426">drasztikusan megváltoztathatják a fegyveres erők logisztikai rendszerét és a bevetéseket, könnyebbé válhat az utánpótlás biztosítása és a sérült eszközök javítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3dnyomtato #31
    Elnézést az esetleg kéretlen reklámért, de mi is árusítunk megfizethető árú 3D nyomtatókat: http://3dnyomtato.shoppe.hu
  • gombabácsi #30
    kb az összes "nagyon fejlődő" dolog az informatikában van... azon belül is a szórakoztatóiparban
  • Cat #29
    "Klónházak seregei jöhetnek."

    Gondolj a LEGO-ra, és egyből tudod mekkora hülyeséget írtál. Néhány alkatrészből elképesztően változatos dolgokat lehet kihozni. Az, hogy nálunk a panelházak egységesen ugyanolyan rondák voltak az a hazai politika hibája. Azokat négyzetes elemeket teljesen másképpen is össze lehetett volna rakni, akár minden háznál eltérő alakba, teraszokat/tetőkerteket kialakítva.
  • Szefmester #28
    Egy komolyab méretű, és mobil 3D nyomtató robottal milyen egyszerű volna az építkezés. kell egy tervező, kell egy nyomtató, pár emberke aki utántölti a "patronokat", majd jöhetnek a villamosságisok, meg a csövesek, majd a bútorszállítók... persze a bútorokat is ki lehetne nyomtatni. :D

    Klónházak seregei jöhetnek.
  • Katalizátor #27
    Amit megtesznek azok, akik értenek hozzá. A többi már torrent.
  • Molnibalage #26
    A fosbuot a kétbites userek is képesek használni. A 3D modellezés picit más skilleket igényel...
  • duke #25
    Es tessek ez egy mai hir. Mesterséges csontból épülhetnek a jövő házai

    Na itt egy ujabb felhasznalasa a dolognak. Ki tudja, lehet hogy epp ez fogja majd meghozni az attorest, mind technikailag, mind tarsadalmi igeny szempontjabol.
    Es hanyfele otlet eljaras megoldas lehet meg.
  • duke #24
    "Ellenben szerinted egy átlaguser mire használna egy 3D nyomtatót, amikor ma sok embernek egy félkomoly szoftver használata vagy egy nyamvadt OCI intsalleres program feltelepítése is meghaladja a képességeit? Az átlagember mit nyomtatna ki, amit meg is kell tervezni...? "

    Szerintem ket dolog kell a 3D nyomtatok fejlodesehez, technologia fejlodes, es tarsadalmi igeny. A technika fejlodeset meg talan be lehetne hatarolni, de tarsadalami szocialis valtozasokat azt szinte lehetetlen. Manapsag olyan dolgok vannak fejlodnek, az emberek 100 millio dollarokat koltenek olyanokra, amit elkepzelni nem tudtunk volna mondjuk 20 evvel ezelott, az internet vagy mobil telefonok elterjedese elott. Ki a francnak jutott volna eszebe 20 eve, hogy ilyen baromsagra mint most a fosbuk, es tarsaira, ekkora piaci tarsadalmi igeny lehet, es hogy ez milliardos piac lehet. Szerintem siman elkepzelheto, hogy 10-20 ev mulva a 3D nyomtatas teruleten is megjelenik valami "furcsa" igeny, amit ma meg elkepzelni sem tudunk. Mert eszunkbe sem jut, es a 3D nyomtatok minosege sem erte el azt a szintet, ami beinditana ezt a folyamatot.
  • Szefmester #23
    Te! :D
  • KopaszIsten #22
    Én a képen is látható kis műanyag mechet fogok kérni. :D Ki készíti el nekem szépen kifestve? :D