Gyurkity Péter

Az Android támogatását várják a Microsofttól

Egyre több írásban vetik fel a lehetőséget, hogy a Microsoft az Androidra váltana, ám még sok a kérdőjel.

Közeledünk a Nokia telefonos részlegének felvásárlásához, pontosabban a tranzakció lezárásához, az elmúlt hetekben azonban megsokasodtak azon vélemények, miszerint a Microsoftnak egyedül az Android alkalmazása esetében van esélye a túlélésre, a Windows Phone ugyanis egyre kevésbé tűnik életképes alternatívának.

A napokban többek között a Guardian cikkében olvashattunk erről, de több más lap is közölt hasonló hangvételű írást. A felvetés még mindig kissé hihetetlennek tűnik, ám egyre többen látnak esélyt erre, pláne az Android megállíthatatlannak tűnő terjedése és egyre növekvő túlsúlya láttán. A Windows Phone jövőjét kétségbe vonók kiemelik, hogy a mobil operációs rendszer globális szinten a 3-4 százalékos szinten mozog, innen egyszerűen képtelen kitörni, az utóbbi időben pedig egyértelmű lanyhulás mutatkozik a Nokia készülékei iránt (erre bizonyíték a gyártó legutóbbi üzleti jelentése, amelyben mindössze 8 millió eladott Lumia okostelefonról írtak), ami már csak azért is kiemelkedően fontos körülmény, mert maga a platform is egyre inkább a Nokia sorsától függ.


Ez ugyan hamarosan a Microsoft legújabb részlege lesz, ám így sem tudnak majd mit kezdeni az Android (Kínával együtt) csaknem 2 milliárd főre becsült felhasználói táborával és a mintegy 1 milliárd alkalmazással, amelyek már ezen felhasználók rendelkezésére állnak. Ez utóbbi szoftver ráadásul számos kínai gyártó számára is kitörési pontot, ugródeszkát jelenthet, márpedig ezen cégekre támaszkodva a Microsoft is több olcsó megoldással állhatna elő, amely minden bizonnyal növelné az eladási számokat. Tekintettel arra, hogy az Amazon és a Samsung már sikerrel módosította (forkolta) az operációs rendszert, ez a Microsoftnak is jó példát szolgáltathat, hogy ne legyenek kitéve a Google kénye-kedvének, már ami a beépített alkalmazásokat illeti.

Természetesen a Windows Phone kukázása drasztikus lépés lenne, de talán a jelenlegi apró felhasználói tábor (mintegy 50 millió fő) viszonylag gyorsan alkalmazkodni tudna és rengeteg új vásárló csatlakozhatna az új kezdeményezéshez, a már jól ismert alkalmazásokra és tulajdonságokra építve. A Microsoftnak ráadásul ott van a kezében a licencfegyver, a vele együttműködő androidos gyártóknak például elengedhetné az eddig megkövetelt licencdíjat - már csak az a kérdés, hogy élni akarnak-e ezzel a lehetőséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #13
    "Az egyetlen ami esetleg ertelmes lepes lenne az az alkalmazasfejlesztes android-os platformra is, tehat a microsoft kiadhatna par programot android ala."

    Az utóbbi időben szép csendben teszi is. Talán tényleg készül valami?
  • Dodo55 #12
    "Tekintettel arra, hogy az Amazon és a Samsung már sikerrel módosította (forkolta) az operációs rendszert, ez a Microsoftnak is jó példát szolgáltathat, hogy ne legyenek kitéve a Google kénye-kedvének, már ami a beépített alkalmazásokat illeti. "

    Fordítva. A vásárlók pont a "tiszta" (AOSP+Gapps) Androidot szeretik. Persze tényleg volt 1-2 apróbb merénylet a Google részéről, pl. a Hangouts (4.3-tól kezdve nem működik a Talk, XMPP-n viszont még mindig elérhető a szolgáltás, szóval a 3rd party kliensek továbbra is játszanak).

    Mindegy, a MS csak tudja mit csinál, még akkor is, ha évek óta pont az ellenkezőjéről próbál meggyőzni mindenkit.
  • CairoJack #11
    sascha

    Jó, akkor legyen funkcionalitási kérdés. Arra is mondtam, hogy gyengusz.
    Amúgy a te hozzáállásod a helyes, szerintem.
  • sascha #10
    CairoJack

    Szerintem a csengőhangok, a bluetooth fájlküldés, memória kártya, vagy a Zune nem a zártság-nyiltság témaköre, hanem a funkcióké. Nem azért zárt a wp mert nem tudod állítani a csengőhangot, hanem azért mert a gyártók nem alakíthatják át kényük-kedvük szerint, mint az Androidot, meg hogy nincs mindenféle ROM amit feltolhatsz a telefonra.
    A testreszabhatóság hiányával egyetértek. Sokszor nem értem miért ragaszkodik vmihez annyira a Microsoft. Beleteszi a lehetőséget a rendszerbe a felhasználó meg eldönti, hogyan akarja használni.
    Egyébként WP8-at használok és teljesen meg vagyok elégedve. Nekem az annyira hiányolt notification center sem hiányzik, de ettől függetlenül azt mondom csinálja meg a Microsoft és aki akarja használja. Ennyi.
  • CairoJack #9
    donceleger8

    Nagyon gáz volt a kommented, hogy finom legyek. Először is tele van ténybeli tévedésekkel, másodszor magad alatt vágod a fát, csak a szemedtől nem látod, gondolom.

    De vegyük sorral. Nem mondtam, hogy nincs létjogosultsága a WP-nek. Pont azzal kezdtem a kommentem, hogy nagy butaság lenne az MS-től, ha dobná a projektet. Én azt mondtam, hogy jelenlegi formájában nincs létjogosultsága. Nagy különbség.

    A másik ténybeli tévedés, hogy azt állítod, hogy nem zárt és nem limitált a platform. Normális vagy? Szerinted a WP7-ben, az nem zártság, és a felhasználók szívatása volt, pl nem lehetett Bluetoot-on fáljt küldeni? Vagy hogy nem volt memória kártya támogatás? Vagy ami mega LOL volt, hogy ahhoz, hogy a Windows PC-m lássa a Windows telefonom, kellett hozzá egy Zune? (Na ez van, mikor Applet akarják copy-zni, csak pont hogy a szopófaktort másolták, nem azt, amitől sikeres lett).
    Egész véletlenül nem azért volt komplett kernel csere, mert még arra is képtelen volt a rendszer, hogy a HD felbontást kezelje? De a csengőhangokat beállíthatóságára is mennyit kellet várni. Ezt kb a legelső telefonok tudták, már 15 éve. Pont hogy akkor kezdett valamicskét is terjedni a rendszer, mikor ezek az elmebeteg megkötéseket kiszedték belőle, tehát nyíltabbá vált.
    De még most is tele van kötöttséggel. Szerinted a testre szabhatóság annyiban kimerül, hogy lehet a csempék méretét meg színét változtatni? Akkor nálad komoly gondok vannak, faszikám. A legtöbb LiveTile működését sem lehet kellő alapossággal személyre szabni, notification center továbbra sincs, mint ahogy háttér se (tudom, mert az egész képernyő egy nagy adag csempe, csak mi van, ha én szívesebben használnám úgy, hogy háttér, és csak 4 csempe van kint a main screen-en. Tudom... tudom, én vagyok idióta, mert "nem értem a koncepciót". Meg a kis...)

    Ettől függetlenül azt kell mondjam, hogy soha nem értettem a hozzád hasonló embereket, és az ilyen kommenteket. Többet ártasz a WP-nek ezzel a hozzáállásal, mint a legnagyobb kritikusai. Miért? Lássuk csak.
    Először is én elhiszem, hogy neked TETSZIK a WP úgy ahogy van, de miért tiltakozol kézzel lábbal az ellen, hogy egy még jobb, még testre szabhatóbb (amibe akár az is bele tartozhat, hogy te továbbra is úgy használd a telefonod, mint eddig), még okosabb, még szebb OS-t kapjál? Neked miért fájna az, ha több felhasználó érezné úgy, hogy hoppá, végre be tudja állítani úgy a telefont, hogy neki is tetsszen? Ebből neked személyesen milyen károd származik???????

    A másik. Jelenleg 100 telefon vásárlóból 3-4 hajlandó WP-t venni (és ez a hajlandóság is csökkenőben van), magyarán a vevők 97% toszik a WP-re. Arról nem is beszélve, hogy ezen vevők harmada, negyede a nulla profios 520 szutykot használja, csak mert olcsó, csak mert azt adják legolcsóbban pl egy Voda Red díjcsomaghoz. Ez a statisztika azért jól jelzi, hogy mennyire nem tetszik az embereknek a WP.
    Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a WP fenntartása többe kerül az MS-nek, mint amennyi hasznot hajt. Nem nehéz kitalálni, hogy ez így fenntarthatatlan állapot. Tehát ha a WP nem lesz népszerűbb, akkor előbb utóbb tényleg meg fog szűnni. EZT AKAROD? Te, mint WP fan arra hajtasz, hogy megszűnjön a WP?
    Vagy belátod végre azt, hogy változtatni kell, és ez a változás nem lehet más, mint az, hogy a felhasználói élményt fokozni kell. Tehát legyen szebb, okosabb, jobb, nyíltabb, személyre szabhatóbb, mint most. Minél jobban erre halad majd a platform, annál többen fogják megszeretni, annál több WP-s felhasználó lesz, ami az appkínálatnak is jót tenne.
    Szóval nem értem, hogy mi ez a fene nagy tiltakozás az ellen, hogy FEJLŐDJÖN a rendszer.
    Azt meg, hogy neked jelenleg is megfelel, senkit nem érdekel, mert jelenleg egy olyan kisebbség részét képezed, ami de facto képtelen eltartani a platformot.
    Egy szó mint száz, ha nem akarnak továbbra is egy 2-3 százalékos, veszteséges platform lenni, akkor muszáj lesz változtatni, és a változás iránya nem lehet más, mint a felhasználó élmény, és szabadság fokozása. Ez ellen te tiltakozhatsz, csak azzal pont, hogy imádott OS-ed koporsójába vered a szögeket.
    Vagy jobban szeretnél Android alapú Microsoft telókat???? (Mert én spec nem örülnék ennek).


  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    Kötöttség nem kell a stabilitáshoz. A legtöbb user nem csinál olyan dolgokat a telón amit befolyásol a kötöttség megléte. Androidon elérhető a fájlrendszer, lehet küldeni zenéket, xls táblákat, programokat is bluetooth-on keresztül, mass storage mode etc. Nekem ezért nem kell WP telefon.
  • donceleger8 #7
    Amiga

    Javarészt a WP-ről beszéltem, szóval sok baromságot nem tudtam összehordani róla!
    Mellesleg én tapasztalatból beszéltem!
    Azért az érdekes, hogy közvetlen környezetemben el tudják ismerni az android gyengeségeit! Konkrétan kollégám Galaxy S4-e is fagyogat és akadozik is! Aki nem ezt mondja, az hazudik!
    Olvasgass teszteket, ott is ezt írták!
    S4 teszt egy sora, ha nem is szóról szóra: a több mag és RAM ellenére akadozik a rendszer, ami nem is csoda, hisz android!

    Csak azt nem értem, hogy nekünk nem fáj az, hogy nem testreszabható a készülék, nem fáj az, hogy kevesebb fogy belőle és ezért bizonyos alkalmazások háttérbe szorulnak. De nem értem, hogy miért fáj nektek az, hogy az android nem olyan stabil rendszer! Ez van! El kell fogadni és így használni!
  • tomboy013 #6
    Nem kevesebb baromságot hordott össze mint cairojack a WP-ről :D Azért látszik, hogy ha volt is a kezében WP-s teló az még kb az elsőgenerációs WP7-es lehetett, de ezután a hozzászólása után biztos vagyok benne, hogy WP8-al még nem volt dolga. Szívatják a felhasználókat? :D Ha használnád huzamosabb ideig rájönnél, hogy ez a mondat egy ostobaság volt. Fapados alkalmazások? 1-2 alkalmazás valóban az, de a nagy része tökéletesen működik, ráadásul szép és igényesen összedobott munkák. Egyébként sose értettem, hogy mivel zárnak olyan óriási korlátok közé a rendszerrel amiről itt egyesek beszélnek. Nálam minden tökéletesen és gyorsan működik ami a mindennapi használatnál fontos. A kinézet az más dolog, ha neked nem tetszik az a te dolgod, ott a testre szabhatóbb droid. Bár nyilván nem vagy vele elégedett azért ostromlod folyton a WP-vel kapcsolatos híreket, valami beteges bizonyítási kényszer miatt :)
  • Amiga #5
    donceleger8 - ami baromságot összehordtál itt az androidról, öt percet elvett az életemből. Értelme meg nagyjából nulla. Azért köszi.
  • donceleger8 #4
    CairoJack

    Én meg az ilyen hsz-ektől szoktam idegbajt kapni!

    "Mert brutálisan megköti a userek kezét, korlátok közé szorítja őket, mindenütt szivatja őket, az OS maga ronda, és testre szabhatatlan, az appok meg fapadosak. "

    Nem értem ezt a kötöttséget. Lehet te nem érted a wp lényegét. Nem egy újabb gagyi os akart lenni, hanem stabil, megbízható rendszer. Ehhez pedig kell a kötöttség. Na de nem is látsz olyan hírt, hogy a wp akadt volna! S nem csak a felső kategóriában, de még a belépő szinten sem! Ezt tudja hozni az android? Még a csúcs kategória sem! Fagy, akad-akadozik, megbízhatatlan stb.... Amúgy én nem érzem magam korlátok között. Az android 14-20 éveseknek való, akik elalélnak attól, hogy nézd má', most körben vannak kirakva az ikonok a kijelzőn, most meg csillag formában! Odas', most 7 főképernyőm van! stb....
    Tényleg csodás!
    Szivatás! Mivel is? Rendszeresen jön hozzá frissítés, és be van jelenteve a támogatás 2016-ig rendszer szinten! Android max fél év, mert egy alsó vagy közép kategóriás droid már nem kapja meg a köv. frissítést. Na ez a szivatás!
    Az. hogy ronda, egyéni megítélés! Lehet lehetne szebb is, bár nekem ebben a formában tökéletes. Csempeméret változtatható, így végül is egyedi igényeknek megfelelően kialakítható, könnyen átlátható és interaktív az élő csempéknek köszönhetően.
    Appok fapadosak! Hát akkor androidon is! Szinte mindenre van már wp-s alkalmazás is, méghozzá ugyanolyan, vagy jobb! Persze van rosszabb is ezt nem állítom hogy nem, de ha ezen fapados, akkor a droidon is az.

    Összességében én inkább úgy látom, hogy a droidnak nincs létjogosultsága, de hát ez van! Sok helyen, fórumokon olvasni, hogy androidról jöttem de soha nem mennék vissza! És fejlődik, bővül a wp. Ez jelent valamit! Csak azt nem, hogy nincs létjogosultsága!