Gyurkity Péter

Már 80 százalék felett az Android

A harmadik negyedév az Android folytatódó előrenyomulásával, valamint a nagyobb okostelefonok terjedésével volt jellemezhető - utóbbiak már a mainstream szegmensbe tartoznak.

Az IDC most tette közzé a harmadik negyedév eredményeit összefoglaló jelentését, amelynek két fő pontját a bevezetőben is említettük. A Google mobil operációs rendszere megállíthatatlannak tűnik, ám az év utolsó három hónapjában némileg módosulhat a megszokott kép. Az utóbbi hónapokban világossá vált, hogy az Android platform a legtöbb esetben 70 százalék feletti piaci részesedéssel rendelkezik, ez legfeljebb néhány jól elkülöníthető piacon alakul másként. Az IDC adatai szerint azonban a szoftver már 80 százalék felett mérhető, míg a legnagyobb rivális iOS kénytelen beérni 12,9 százalékkal, legalábbis a leszállított készülékek száma alapján. A harmadik helyen a Windows Phone vitézkedik, nem is eredménytelenül, hiszen 2 százalékról 3,6 százalékra növelte befolyását, nyilván elsősorban a Nokia új fejlesztései és a Lumia család eddigi eladásai révén.


Az év utolsó három hónapjában ismét a Nokia hozhat itt változást, hiszen az újonnan bemutatkozott nagyobb méretű készülékekkel közvetlenül indulhatnak a riválisok után. Számukra fontos tényező, hogy a kifejezetten nagy, 5 hüvelyk feletti okostelefonok már az új jövevények 21 százalékát teszik ki, ami egyrészt az idén debütált zászlóshajók, így például a Galaxy S 4 és a G2 sikerének, másrészt pedig a méretes példányok körében végbement árcsökkenésének köszönhető - ez utóbbihoz az olyan szerényebb jellemzőkkel megáldott készülékek járultak hozzá, mint amilyen az Ascend Mate és a Galaxy Mega 6.3.

Az Apple az új párossal módosíthatja az erőviszonyokat az utolsó negyedévben, az ő oldalukon nyilván az 5S és az 5C hozhat előrelépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #12
    Ez lennel te.
  • StoneCold7 #11
    "Egyáltalán ki játszik telefonon?" Az ilyen emberek, mint te amúgy hol élnek? Rohadt sokan játszanak telefonon...
  • Gymnova1 #10
    A még nagyobb idiótáknak meg mindíg lesz kifogás a kifogásokra...
    Érdekes... WP-n és IOS-en miért nem laggol/lassul a rendszer ha meg van nyitva 5-6 alkalmazás? Elárulom... Mert azok optimalizálva vannak.Pont.
  • sanyicks #9
    beéri az 1 600mhz-s maggal és 512mb rammal is. Ha nem akarsz várakozni alkalmazás betöltésnél, akkor előre be kell tölteni a memóriába... akkor meg az a baj hogy "méé használja a memóriát"...
    Az idiótáknak mindig lesz valami divatos dolog amibe beleköthetnek...
  • Gymnova1 #8
    Sokan játszanak telefonon... Én mondjuk nem,de nagyon sok ismerősöm igen. Attól még hogy az android -egyesek szavával élve- "felfut", az még nem jelenti azt hogy annyira rohadt jó lenne az a rendszer. A lényeg mindíg is az volt,lesz, hogy az android - azaz a google - korábban eszmélt társainál, így elterjedtebb lett mint a WP, nyíltsága miatt meg népszerűbb lett mint az IOS. Lehet itt isteníteni az androidot, nekem akkor is egy szar rendszer lesz, mindaddig, míg be nem éri mondjuk 2 maggal,1GB RAM-al. De nem... Ennek már lassan 16 magos proci kell, csakhogy ne laggoljon, javítani kellene a laggolásokat is, ha megnyit valaki egy névjegyzéket, ne "perceket" kelljen várni,ugyanígy egy alkalmazásnál, hívásnál fel lehessen venni,vagy hogy egyáltalán jelezze ha valaki hívást indított felénk, mert bizony ezek az alap dolgok még mindíg nincsenek javítva. A többi OS sem tökéletes, mindnek meg vannak a hibái, de nem ennyi....
  • sanyicks #7
    AAA játékok telefonon? Bazd ezen röhögtem. Egyáltalán ki játszik telefonon? Kevés igénytelenebb dolog van annál mint egy légypiszok méretű kijelzőn játszani.
  • Ferrer #6
    Attól még ratyi marad az egész. AAA játékok alig vannak még most a több magos gépek korában is. Ezzel szemben az Iphone 3G-n már NFS-t toltunk a 400 Mhz-n és 128 mega rammal. De ha erre van is magyarázat, arra biztos nincs, hogy a Google csak a 4.0 után vezetett be egyáltalán valamilyen dizájn guidelineokat..
  • Vol Jin #5
    Téged boldoggá tesz, hogy meg nem történt eseményeket találsz ki? Évek óta nyílvánvaló, hogy az android felfut. Ami nem iOS az android. Hogy megjelentek új szereplők, az most bonyolítja a képet.
  • Inquisitor #4
    "Az IOS jó lenne, csak az a legdrágább ..."
    Gondolom akinek jól elszabta a régebbi telefonját az új frissítés, az lehet vitatná. ;)

    Armagedown - Szerintem meg a Nokia Maemo linuxát volt hagyni kárba veszni. Most meg újra feltalálják a Linuxos telefont (Samsung, FireFox telefon), meg ott lehet nem az Android lenne az uralkodó. És lehet a Nokia se lenne az MS lábtörlője.
  • MsUser #3
    Nem olyan rég még erőlködtek a keménykalaposok hogy majd az iOS meg a Win.
    De jót nevettem rajtuk pár éve. Meg most is mert már nem állítják határozottan hogy esélytelen a google az újításával.
    De ugyanez lezajlott a Chrome-val is