Gyurkity Péter

Csökkentené az Android tábor töredezettségét a KitKat

A mobil platform soron következő, 4.4-es verziója számos újítással fut be, többek között az olcsóbb készülékekkel rendelkezők számára nyújtva nagyobb kényelmet.

A Google Nexus 5, ezzel együtt pedig az Android 4.4 hivatalos megjelenését eredetileg még október végére vetítették előre a magukat jól értesültnek vélő források, erre végül a hónap utolsó napján került sor.

Közvetlenül a bejelentés előtt a Google háza táján meglehetősen kényelmesen mozgó Amir Efrati arról számolt be, hogy a KitKat a tábor töredezettségét szüntetné meg, vagy legalábbis jelentős módon csökkentené azt. Ezt úgy érnék el, hogy elsősorban a memóriahasználat terén vezetnének be további optimalizációt, külön eszközöket nyújtva a külső fejlesztők számára és lejjebb szorítva az alapértelmezett alkalmazások igényeit, hogy akár a mindössze 512 MB memóriát biztosító belépő szintű készülékeken is elfogadható sebességet kapjunk. Ezzel egy időben felkészülnek a különböző hordozható eszközök támogatására, amely többek között a pletykákban szereplő Google okosórára, illetve a Glass projektre is vonatkozik, ez lehet ugyanis a következő nagy dobás a gyártók számára.

További érzékelőkkel bővül ki az eszköztár, az Apple lépésére válaszolva elérhetővé válik a lépésérzékelő és a lépésszámláló, ezeket pedig a mágneses mező-szenzorral egészítik ki. Az NFC támogatásán is javítanak, ezzel lehetőség nyílik majd a fizikai kártyák emulálására, azaz virtuális kártyák létrehozására és napi szintű alkalmazására anélkül, hogy személyes adatainkat a telefon biztonságos, kizárólag a szolgáltatók által használt részén kellene tárolnunk - a széleskörű használatot ugyanis éppen ez utóbbi cégek engedélyének hiánya hátráltatja, kérdés viszont, hogy pontosan milyen módon oldanák meg az adatok biztonságos tárolását.

Egységes módon nyújtanának lehetőséget a különböző otthoni eszközök, így például a tévék, tunerek és switchek infravörös irányítására, hogy itt is kiküszöböljék a töredezettséget, a Bluetooth terén pedig a HID over GATT és a Message Access Profile (MAP) támogatásával bővül ki a felhasználható eszközök köre, legyen szó botkormányokról, billentyűzetekről, vagy akár autós szórakoztatói rendszerekről. Teljesképernyős módot kapnak a fejlesztők, az egyes appok futása alatt ugyanis elrejthető a navigációs sáv, emellett pedig még kényelmesebbé válik a Voice Search, amely immár a kulcsszó elhangzásakor elindul.

Az Android 4.4 a következő hetekben válik elérhetővé a további készülékeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #32
    Bár ez itt erősen OFF, de a 7.0 a legmegbízhatatlanabb iOS, amivel a sors összehozott, szerintem messze nincs még kész. 5s alig egy hete van meg, és több buggal találkoztam, mint eddig összesen, a restarttal végződő hibákról nem is beszélve (még ha 7.0.2-n tapasztalt kékhaláltól el is tekintek) - iPhone 4 a bő 2.5 év alatt egyszer fagyott le, mikor Xcode deploy közben rossz kábelt húztam ki.
  • fergusonpapa #31
    Nekem nem fagy és nem lépked ki :) Alkalmazások pedig gyorsabban indulnak.

    1 baki persze van, lefrissítettem a 7.03 ra és az egyik alkalmazásom nem megy, amiért kicsit zabos vagyok. Mert mindennap használtam az adsense-t.
  • M2 #30
    Igen, az 5S-en nincs gond vele, illetve szerintem csak egy: lassúak az animok. Remélem tesznek bele valamilyen állítási lehetőséget (a Reduce Motion-on kívül).
  • M2 #29
    Ezt mindig megoldották. :-) De ott van példának a desktop vonal, ahol már pár tucatszor elmondhattuk volna, hogy na ez aztán már tényleg a csúcs lesz, nem kell erősebb...
  • M2 #28
    Nem a lassulás miatt lett használhatatlan, hanem a fagyások, megakadások, váratlan kilépések miatt. Persze használni ezektől még lehet, csak nem az eddigi "iPhone minőség" értelemben.
  • mg1992mg #27
    Igen, betett, mert az iOS7 kimondottan az 5S architektúrájára lett fejlesztve, és a régebbi telefonokra úgy lett visszaportolva. Persze, hogy belassul tőle. Az 5 meg hardverileg elbírja.
  • Papichulo #26
    aki meg tud venni egy iPhone5S-t, annak pár évig nem lesz gondja a lassulással

    Kivancsi leszek milyen olyan uj - es ertelmes - funkciokat fognak implementalni OS szinten az elkovetkezo 1-2-3 evben, amihez mar akkora szamitasi teljesitmeny kell, hogy egy iPhone5S - vagy akar egy Nexus5/SGS5/etc... - CPU/GPU korlatozotta valik.
  • fergusonpapa #25
    I4-em van. Lassabb lett tény, de számokban : 60fps helyet lett 50fps. Na bum..

    Alkalmazások meg mind sokkal jobban indulnak és igényesebb az egész kezelőfelület.

    Neked is iphone4ed van? Ha nem ne állíts baromságot. Lassuságot elismerem de használhatatlan? Kizárt.
  • M2 #24
    Azért Apple az iOS7-tel rendesen betett az iPhone5 előtti telefonoknak. Lassú és használhatatlan készüléket csinált belőlük, visszalépés nincs.

    Attól függetlenül aki meg tud venni egy iPhone5S-t, annak pár évig nem lesz gondja a lassulással és amikor támogatottságban megint lépnek egyet (a 64 bit miatt), akkor is majd éppen becsúszik majd a listába.
  • sanyicks #23
    olcsó androidos telefonom van, nem laggol. Igaz nem használok se fosbúkot, se skájpot. A guglis appok egyre szarabbak, de ez nem lassúságban nyilvánul meg, hanem bugokban.