Gyurkity Péter

Androidra épít Észak-Korea okostelefonja

A kommunista diktatúra a saját tábla PC után beharangozta az első hazai okostelefon elkészültét, amely érdekes módon a piacvezető Android platformra épít.

A többnyire elmaradott, a mélyszegénységet megteremtő és fenntartó, olykor éhínségekkel sújtott észak-koreai állam a jelek szerint nem akar lemaradni a divatos fogyasztói eszközök terén, ezért saját táblával és okostelefonnal biztosítaná a megfelelő kínálatot a határokon belül. Legutóbb a tábla PC részleteiről olvashattunk, most pedig az első okostelefon elkészültét jelentették be.


A híradások szerint maga a fiatal vezető látogatott el az észak-koreai üzembe, ahol csúcstechnológiás megoldásokat állítanak elő. Ezek között szerepel az AS1201 Arirang, amely tulajdonképpen a kommunista rezsim saját okostelefonja, sajnos egyelőre ismeretlen hardveres jellemzőkkel felvértezve. Annyi azonban máris kiderült, hogy a készülék az Android operációs rendszert, mégpedig annak alapértelmezett, "gyári" változatát futtatja, ami már csak azért is érdekes, mert ezt a "disznófejű kapitalisták" állítják elő a Google berkein belül.


Nyugati szakértők szerint nem túl valószínű, hogy a telefont valóban egy észak-koreai üzemben állítják elő, ezt már az elsőként felbukkant tábla esetében is igyekeztek leszögezni. Inkább arról lehet szó, hogy mindkét változatot kínaiak készítik a szomszédos ország számára, bár erről biztosat még nem lehet tudni. Maga Kim Dzsongun szerint az okostelefon kifejlesztése és legyártása hazafias cselekedet, bár ennek valódi értékéhez kétségek fűződnek, tekintettel arra, hogy az ottani hatóságok finoman szólva nem támogatják a mobil internet elterjedését.

Amíg a helyzet nem változik, addig az okostelefon inkább hagyományos mobilként funkcionál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #14
  • Esmodeus #13
    Undorítóak ezek a sárgák.
  • fonak #12
    Meg lehet szétosztanak pár százat azoknak a statisztáknak is, akiket a nyugati turistáknak mutogatnak :)
  • fonak #11
    Ilyesmit csináltak anno a keletnémet komcsik (NDK) is, Robotron matricával forgalmaztak Epson mátrixnyomtatókat. Az oroszok legalább valóban lemásoltak és maguk gyártottak sok mindent, más kérdés, hogy ezért mindig jó pár évvel le voltak maradva, mivel gyorsan fejlődött akkor is az elektronika-számítástechnika, mire eljutottak oda, hogy gyártsák valaminek a másolatát az többnyire már réges rég elavultnak számított (egyébként a mai Oroszország is legalább annyira le van maradva, ipara (mármint ezen a területen) semmi, az orosz harci gépekben, rakétákban, űrhajókban sokszor ma is 70-es évekbeli szintű elektronika figyel). Ezenfelül a gyártás minőségével is voltak általában gondok. Mondjuk voltak kivételek, volt anno olyan ruszki tudományos kalkulátor a 80-as években, ami semmivel sem volt gagyibb, mint egy Casio, kivéve, hogy volt egy-két ismert hibája amikor téves eredményt adott. :)
  • kvp #10
    En osszesen 10 doboz telefont latok az asztalon. Korulbelul ennyi magasrangu katonatiszt van, tehat kijelenthetjuk, hogy korulbeul tizen fogjak hasznalni az egesz orszagban. Persze attol meg a hagyomany kedveert tovabbra is jegyzetfuzetbe irnak, mert ugy jobban latszik a sajtofoton, hogy mindent jegyezetelnek.
  • Jakuza1 #9
    A magas rangu katonatiszteken kivul ezt ki fogja hasznalni ?
    Csak mert aramot is par orara kapcsiljak be naponta es olyan szegenyseg van hogy evente ketszer van hus a boltokban, vagy a folyora jarnak le az emberek mosni, mert vizszolgaltatas az nincs.
  • fonak #8
    A vezér minden szava arany, fel kell jegyezni :)
  • god25 #7
    Ugyan mit jegyzetelhetnek mindannyian? Úgy néz ki, mintha kézzel ragasztana névjegykártyákat a manus. :D
  • MsUser #6
    Nagyon úgy fest vettek 10db. AS1201 fantázianévvel ellátott Kínai gyártmányú olcsó-kici telefont, és azzal az asztalon látható precizíós sárga ollóval és pár matricával magukévá teszik a folyosón.
  • Ferrer #5
    A dolog csak ott hibádzik, hogy az átlag é-koreai sosem fog tudni megvenni egy ilyet, aki meg igen, azt a pozíciója miatt nem valószínű, hogy foglalkoztatni fogja a külvilág (vagy nem akar kockáztatni buherálással).