Berta Sándor

1 milliárdért vett közlekedés-információs céget a Google

A közlekedésinformációs alkalmazásért folytatott licitálás a Google győzelmével zárult, így annak térképe még okosabb lesz. A Facebook számára nem ért meg ennyit.

A hírt a társaság és a Waze is blogbejegyzésben jelentette be. az izraeli cég szoftvere segítségével a felhasználók kölcsönösen tájékoztathatják egymást a közlekedési helyzetről. A két fél ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra a vételárat, ami azonban a Bloomberg értesülései alapján elérte az 1,1 milliárd dollárt.

A Google számára fontos volt ez az üzlet, mert így további funkciókkal bővítheti a térképszolgáltatását, miközben a Waze-t elláthatja keresőalgoritmusokkal, egyúttal pedig ezzel a tranzakcióval gondoskodott arról is, hogy a Waze biztosan ne kerülhessen a Facebook tulajdonába. A közösségi portál ugyanis szintén komolyan érdeklődött a vállalkozás iránt, májusban egymilliárd dollárt ajánlott az alkalmazásért, de később kiszállt a licitálásból.


A Waze különlegessége, hogy a segítségével akár a felhasználók információi alapján is készíthetők útvonaltervek. A szolgáltatás egyúttal az autósok online hálózatként is működik, rajta keresztül tájékoztatják egymást a dugókról, a balesetekről és a traffipaxokról. A Waze-t jelenleg 45 millióan használják, ingyenes és elsősorban reklámokból, valamint a térképadatok értékesítéséből jut bevételekhez. A Google hangsúlyozta, hogy a fejlesztők Izraelben maradnak és eleinte független csapatként dolgoznak tovább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vakondh #3
    Tetszik, jó ötlet. Bár az igazi akkor lenne, ha a közlekedési táblákba is jeladót szerelnének és a kocsi ezeket észlelné. Pl.: többsávos úton, a belső sávból a kamionok végett nem látni a sebességkorlátozó táblákat. Vagy a sok helyütt a fák benövik a táblákat. Vagy csak szoktam figyelmetlen lenni... Jó lenne ha szélvédőre kivetítené a behajtani tilos, vagy stop tábla ikonját.
    Nagy városokban pl sok a reklámtábla ugyanabbanamagasságban, simán figyelmen kívül lehet hagyni egy közlekedési táblát...
  • OGMontana #2
    Há' WAZE a Google terjeszkedik. :D
  • GregSB #1
    Akkor mostantól az NSA már azt is tudni fogja hol vannak traffipaxok