Berta Sándor

A Bingtől csábított át munkatársat a Google

Otthagyta a Microsoftot az a szakember, aki eddig fontos szerepet töltött be a Bing Maps és a Bing Mobile fejlesztésében. A jövőben a Google csapatát erősíti.

A The New York Times cikke szerint Blaise Agüera y Arcas eddig a kiterjesztett valóság (AR), a térképszolgáltatások, a hordozható számítástechnika és a természetes kezelőfelületek területén dolgozott. Ő felelt a Photosynth fejlesztéséért is, ami egy 3D-panorámafotó alkalmazás, amely egyaránt elérhető a Windows, az iOS és a Windows Phone operációs rendszerekre. 2011-ben nevezték ki "Distinguished Engineernek"; ezzel a címmel a Microsoft a "különösen értékes mérnököket" jelöli. A Google csapatában Blaise Agüera y Arcas elsősorban a gépi tanulással foglalkozik majd. A hírt eddig sem a Microsoft, sem a Google nem kommentálta.

Blaise Agüera y Arcas 2006-ban került a redmondi konszernhez, miután az felvásárolta az általa 2003-ban alapított Seadragon Software céget. A vizualizációs technikákhoz kapcsolódó munkát itt kezdte el és ezek szolgálták később a Photosynth zoom- és renderelési funkciójának alapjául.

A szakember blogbejegyzésében azt írta, hogy a Google egy olyan vállalat, amelynek hatalmas ambíciói és briliáns munkatársai vannak. A másik oldalon viszont a Microsofttól való elválással kapcsolatos érzelmek vannak; 8 évet töltött a társaságnál és ez az idő tele volt kreativitással és barátokkal. Nagyon fájdalmas számára, hogy számos csodálatos projektet és egy nagyszerű csapatot kell maga mögött hagynia, ezt élete legnehezebb döntésének nevezte.

2005-ben egy hasonló eset komoly jogi vitát váltott ki a két társaság között. Az ügyet Kai-Fu Lee beszédfelismerés-technikai szakértő átvétele robbantotta ki. A Microsoft beperelte Lee-t és az új munkaadóját, majd a Google ellenkeresetet nyújtott be. 2005 decemberében a két fél úgy döntött, hogy lezárják a vitát. A részletekről azóta is hallgatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!