Berta Sándor

Új adatátviteli rekord született

Az Alcatel-Lucent és a British Telecom szakemberei 1,4 TB/s-os sebességgel továbbították az adatokat meglévő optikai kábeleken keresztül.

A teszthez a British Telecom londoni székháza és az Adastral Parkban (Ipswich) lévő kutatóintézet közötti optikai hálózatot használták. Itt alkalmazták először a Flexgrid nevű infrastruktúrát, amelynek segítségével növelni lehetett az adatátviteli csatornák sűrűségét és ezzel 42,5 százalékkal nőtt az adattovábbítás hatékonysága. Az 1,4 TB/s azt jelenti, hogy 44 HD felbontású filmet egyetlen másodperc alatt lehetett volna átküldeni egyik helyről a másikra.

A projekt célja az, hogy bizonyítsák: a Flexgridnek köszönhetően jelentős mértékben bővíteni lehet a már meglévő optikai kapcsolatok hálózati kapacitását anélkül, hogy további kábeleket kellene lefektetni. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, úgy a British Telecom egyszerűen növelhetné a hálózati kapacitásait és könnyebben biztosíthatna nagyobb sávszélességet a végfelhasználóknak és a cégeknek.

Az Alcatel-Lucent rámutatott, hogy az 1,4 TB/s-os sebességet egy 410 kilométer hosszú hálózaton sikerült elérni és olyan felszerelést használtak, amit szoftveresen újra lehet konfigurálni. A kapcsolódó elemzések azt mutatták, hogy az 1,4 TB/s-os adatátvitel stabilan és zökkenőmentesen valósult meg. A párizsi székhelyű konszern szeretne globálisan is vezető pozícióba kerülni az ultra nagy sávszélességű hálózatok területén. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor valósulhat meg a mindennapokban is az ilyen gyors adatátvitel.

Az Alcatel-Lucent szerint a nagyobb sávszélesség iránti igény nagyjából 35 százalékkal növekszik évente - különösen a Netflixhez hasonló online tartalomszolgáltatók egyre növekvő népszerűsége miatt -, az internetszolgáltatók számára egyre sürgetőbb feladattá téve a hatékonyabb adatforgalom biztosítását. Az adatátvitelnek vannak gyorsabb módszerei is - úgy mint a komplex lézertechnológiák használata -, de a mostani volt az első teszt, amelyen ilyen nagy sebességet értek el laboratóriumokon kívüli, "valós" feltételek között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)