Berta Sándor

2015 nyarán jöhet a Windows 9

Miközben elérhetővé vált a Windows 8.1 végleges változata, megindultak a találgatások, hogy milyen bejelentések és fejlesztések várhatók a közeljövőben a Microsoftnál.

Mary Jo Foley Microsoft-szakértő bennfentes forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a Windows 8.1-hez az első nagyobb frissítés várhatóan 2014 elején jelenik majd meg. Ugyan a következő fő Windows-verzió megjelenését eredetileg jövő őszre várták, azonban a jelenleg is zajló belső változások miatt a dátum kitolódhat. A most Terry Myerson által vezetett operációs rendszer részleget várhatóan teljesen átszervezik, ehhez a részleghez tartozik majd a Windows, a Windows Phone és az Xbox One operációs rendszerek fejlesztése. A módosítások miatt teljesen újragondolták a prioritásokat, a munkamódszereket és a fejlesztés gyakorlatilag minden egyes részletét.

Foley forrásai ezenkívül arról is beszámoltak, hogy a következő fő Windows-verzió 2015 tavaszán érkezhet, de persze a dátum még változhat, amennyiben szükség lesz az ütemtervben további finomításokra. A Windows és a Windows Phone operációs rendszereket közelebb viszik egymáshoz, s mindezt elsősorban közös fejlesztőeszközök, valamint azonos alkalmazásplatform segítségével valósítanák meg. Mindez azt jelentené, hogy a jövőben a fejlesztők a programjaikat egységes csomagokban jelentethetnék meg mind a két platformra, s így a termékek egyaránt használhatók lennének PC-ken, táblákon és okostelefonokon. Foley ugyanakkor rámutatott, hogy a tavasz ebben az esetben azt jelenti, hogy az új Windows valójában 2015 második negyedévében jelenik meg, tehát a Microsoft ezzel őszről tavaszra helyei át az új, nagyobb Windows-verziók bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #24
    Most próbálgatom a windows 7-et,amit utálok benne hogy ismét halászhatom újra meg újra hogy mit hol keressek,olyan szépen elpakolgatták.
    A töredezettség-mentesítés annyira fapados lett, eltűnt a grafikus elemzés,ehelyett kapunk egy %-os process kijelzést.Talán azért találom meg, még gyorsan, mert használom start menü keresőjét vagy ismerem a vezérlőpult-bővítmény fájlnevét.
  • Armagedown #23
    Szerintem ebben is valami értelmetlen marhaságot fognak kitalálni, ami senkinek sem lesz jó
  • CairoJack #22
    "Úgy érzem, hogy a DOS óta a Windows 7-tel volt a legkevesebb problémám".
    Igazából nekem is. Nem véletlenül használom itthon én is a W7-et. XP sem volt rossz, nagy előrelépés volt a W98-hoz képest, de azért az a rendszer szét tudott ám hullani az intenzív használattól. Gondolom User Error, de nálam fél évet sosem bírt ujrainstall nélkül. W7-el nem tudok olyat csinálni, hogy lefagyjon, vagy tönkre menjen.
    Irodában is csak ézért vannak tucatjával XP-s gépek, mert azokra már nem is megy fel a W7 (értelmezhető sebességgel legalábbis). Meg ott van rendszergazda, aki karban tartja őket. Office, Gmail, pár egyéb progi miatt drága és fölösleges lenne gépeket és/vagy rendszert cserélni. Oda jó az XP, amíg ki nem döglenek a hardverek.
  • wraithLord #21
    Nekem tökéletesen megfelel a Windows 7. Mostanra már egyik gépemen sincs XP, csak Win7 és/vagy Debian i3-mal.
    Úgy érzem, hogy a DOS óta a Windows 7-tel volt a legkevesebb problémám MS rendszerek terén, szóval egy ideig marad is. Ha ilyen ütemben dobják ki a Windowsokat, akkor legközelebb Windows 11-re fogok váltani (ha addigra lesz még Win egyáltalán). :D
  • dyra #20
    Nincs baj a meghajtó progikkal sem, a sebességgel. A használhatatlan felülettel van a gond, használta valaki tapipaddal vagy pöcök egérrel laptopon már ezt a felületet? Engem a sírás környékezett, a random működő oldalsó panel akasztott ki a legjobban. KB megfejhetetlen mikor dönti el, hogy előjön vagy sem. Mindent elmond az OS-ről, hogy az ismerősöm Sony laptopjához OS gyorstalpalót adtak képekkel bemutatva például azt, hogy hol kell kikapcsolni ezt az amúgy felhasználóbarátnak mondott csempés felületet. A rendszer jó a felületet beteg.
  • CairoJack #19
    Az általam leírt jelenségek zöme akkor történt, mikor a W8 már kint volt legalább 3-4 hónapja. Én is vallom a filozófiádat, hogy pár hónapig rá sem nézek egy új OS-re. Tényleg kell nekik némi idő, míg kinövik a gyermekbetegségeket. De pl. az általam említett totális W8 halál kb 3 hónapja volt, akkor meg már bőven több idő eltelt a megjelenés óta, mint fél év...
  • lordsithlord #18
    Azért azt cseppet megrökönyödve látom, hogy milyen sok "tapasztalt" felhasználó van itt. Érdekes, én, mint rendszergazda kipróbáltam anno még a BETA verziót, majd mikor kijött, a 90 napos próbát is. Mindkét eset ronda bukta volt, mivel gyakorlatilag a driverezés egy rémálomnak bizonyult (értsd barkácsmeló a köbön).

    Mikor olyan fél éve kint volt már a rendszer, ismét kipróbáltam. A drivereket addigra rendbe tették, minden jött is le automatikusan. És láss csodát, az összes hülyesége ellenére a rendszer gyors és stabil volt.

    Minden rendszernek kell bizonyos "kiforrási idő". Én személy szerint ezt olyan fél évben vagy az első nagyobb javító pack megjelenési időpontjában határoztam meg. És ezidáig ez az elmélet csak nagyon ritka esetekben bukott, lásd Millenium, 2000 Desktop verzió, Vista. De ezek nem véletlenül nem is terjedtek el igazán.
  • lordsithlord #17
    Hát annyiból nem is nagyon fogsz még egy jó ideig.
    De abban ugye megegyezhetünk, hogy a 32 giga elég kirívó, az átlag 4 vagy 8 giga az otthoni felhasználóknál.
  • CairoJack #16
    zola2000

    A spéci progik nem nagy erőforrás igényű dolgok, gyanítom még egy 486-oson is elmennének, viszont kell tudniuk natív netre menniük, meg Excel táblákból dolgoznak, és Gmail fiók is kell nekik, szóval nem hiszem, hogy megoldható. (Bár lehet kipróbálom).
    Egyébként meg annyira nem fontos, mert naponta egyszer használjuk a legtöbbet, baj/szívás akkor van, ha valamit változtatni kell, vagy elrontottunk, mert akkor sokszor vissza kell másznom az irodába, vagy valahova lecövekelni a laptoppal (+baxakodni a mobil nettel). Sokkal kényelmesebb lenne ezt egy 3G modemes tabletről intézni, akár sétálás közben.

    Az X86-os játékokat ne úgy értsd, hogy napi szinten akarok velük játszani, de ha elutazom valahova, mégis csak jobb egy tabletet cipelni, mint egy laptopot. Esetleg ilyen billentyűzet dokkolós tabletet. Szerintem ez a jövő. Minek vegyek külön laptopot, és külön tabletet, ha egyben megkaphatom őket?
    Ami a játékok érintős interfészét illeti, pont nem érdekel, én laptophoz is cipelek egeret. Billentyűzet meg lásd Asus Transformer Book T100. Vagy valami hasonló.
    Anno még 9 colos netbookon is pötyögtem ezekkel a játékokkal, nem látom be, hogy miért lenne rosszabb élmény egy 11 colos tableten, egérrel, billentyűzett (erősebb SoC-kal)...

    Plusz, te most mondtál 2-3 játékot, ami megy andoridon a 30-ból. Na és? Atomos SoC-on meg az összes megy. Ráadásul nem lebutított gravikával, mint a GTA3-VC Androidos verziója, amit megvettem, de egy hulladék...
    (RT-n meg semmi sem megy. Se a fent említett egyedi szoftverek, sem a kedven levlezőprogim, se a játékok, se a teljes értékű Word. Nagyon tuti... Tökre megéri 250k-t kiadni egy Surface RT-ért, nem? Irónia OFF.)

    Tehát tulajdonképpen nekem egy olyan tablet kell majd, ami kivált egy laptopot (de nálam csak és kizárólag passzív hűtés jöhet szóba, tehát Temash vagy Z3770), de ha meg akarom, beviszem este az ágyba, és tabletként olvasgatok rajta, mint most a Nexus7-en. Kettő az egyben. Ez a jövő.

    Attilawap
    Miért éri meg? Hát a jelek szerint nem éri meg. W8 jó nagy bukta, bár még így is milliádos profitot termel. De a harmadát, negyedét annak, mint amit termelHETNE. Mondjuk az MS mentségére legyen mondva, hogy szerintem lépéskényszerben voltak. Látták, hogy a tabletek piaca nem is nő, robban, az asztali piac meg megy össze. A nagy okos fejükkel meg azt találták ki, hogy az asztali piacon lévő dominanciájukat átviszik a tablet piacra, névleg, hogy asztalin rászoktatják az embereket a metróra, aztán ha megszokták, akkor csak jobban veszik majd a tableteket, és WP-s telókat.
    (Ami szintén gci nagy bukta ezidáig. Szépen csődbe vitték vele a Nokiát, a világ hajdan volt legnagyobb telefongyártóját. Király.)

    A fenti elképzeléssel nem is lett volna baj, ha jól sikerült volna. De borzalmasan sikerült. Két szék közül a földre. És szeretném leszögezni, hogy szerintem nem a metró, mint koncepció a gond, mert az jó lenne, ha egy ízléses, jól testre szabható, átgondolt, logikus dolog lenne. De nem az. Itt lett elcseszve.
    Minden Windows fan azt szokta köpködni, hogy a felhasználók a hülyék, mert minden változást utálnak. Ez részben igaz, mert az ember nem szeret újra tanulni dolgokat, DE a változás önmagában nem rossz dolog. Az emberek igen is szeretik a változást, ha az JÓ fajta. Ha attól könnyebb lesz az életük. Ha az olyan, amilyennek ők akarják.
    A Win8 ott lett elrontva szerintem, hogy egy rosszul kidolgozott, logikátlan, és ronda, kevésbé használható felületet kényszerít az emberekre, és még a lehetőségét sem hagyja meg, hogy a saját ízlésednek/használati szokásodnak megfelelően be tudd állítani.

    Én (aki 20 éve MS termékeket használ) pont, hogy a Win fanokkal ellenétes véleményen vagyok. Az MS a hülye, hogy 20 évig rászoktat valamire, aztán mikor a technika oda jut, hogy változtatni kell, mert muszáj, akkor egy olyan felületet tesz le, ami senki számára nem vonzó, sőt tovább megyek, nem is igazán használható, de cserébe változtatni nem lehet rajta. És még ők anyázzák a felhasználókat.
    Szerintem ez az igazán felháborító...

    (Egyébként feltéve, nem megengedve, hogy a user a hülye: egy kapitalista cégnek az a DOLGA, hogy olyan terméket csináljon, ami tetszik az embereknek. Ha mindenki "hülye", akkor hülyebiztos rendszert kell csinálni. Lásd Apple. Nem lehet mindenki programozó, hogy együtt éljen MS bácsi minden baromságával. Jól látszik, hogy mindig azok a Windows verziók lettek sikerek, amik a "simple just use" elvet teljesítették. Magyarán stabilak, jól használhatóak voltak. Az összes olyan Win verzió bukott, amivel baxakodni, szüttyögni kellett, ami fagyott, vagy lassú volt, vagy inkompatibilitási problémákkal küzdött. Szóval tök mindegy, hogy milyen a felhasználó, ha egy cég nem tud olyan terméket gyártani, ami tetszik az embereknek (legyenek azok "hülyék" vagy sem), az igen is az adott cég hibája.)
  • Attilawap #15
    Teljes mértékben igazat adok neked mindenben. Csak egyet nem értek: Miért éri meg egy OP rendszer fejlesztő cégnek belevágni egy olyan rendszer fejlesztésébe, ami a régi, jól megszokott dolgokkal köszönő viszonyban sincsenek? Előtte miért nem mérik fel a felhasználók igényeit, elvárásait, igényeit? Miért kell ráerőltetni a jónépre olyan dolgokat, amik eleve halva született ötletek (pl. metrós felület)?
    Ha én szoftverfejlesztő lennék, először tuti felmérném a felhasználók igényeit, elvárásait egy kérdőív segítségével, és az alapján fejlesztenék csak. Akkor tuti, hogy nem hibáznék nagyot. Az egész csak egy rohadt kérdőív lenne, de nem, inkább gyártják a szarabbnál szarabb OP rendszereket (Vista, Win8).