MTI

WikiLeaks: Budapestről is végzett lehallgatást az NSA

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé a WikiLeaks, az egyik térképen Budapest is szerepel.

Az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elektronikus lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) lehallgató-átjátszó központjainak térképét és a többi anyagot a kiszivárogtató portál Edward Snowdentől, az NSA volt szerződéses alkalmazottjától származó információk alapján tette közzé Twitter-oldalán. A térképen Moszkva, Párizs, Peking, Berlin és több tucat más nagyváros szerepel - írta internetes oldalán a Golosz Rossziji orosz rádió. Az anyagot, amelyet a Cryptome amerikai internetes szakportál is közétett, eredetileg a Der Spiegel új kiadásában is meg akarták elentetni, végül azonban cenzúrázott változatban jelent meg, abból a városok több mint felét törölték. (Budapest rajta maradt.)


A cenzúrázatlan verzió a Cryptome honlapjáról

A térkép szerint Moszkvában két ilyen központ is működik, az egyikben a titkosszolgálatok dolgozói személyesen dolgoznak, a másikban elektronikus eszközök végzik az adatgyűjtést. A térképen ezen belül is árnyalt szerkezetet rajzoltak fel. Piros színnel jelölik azokat a helyeket, amelyeken "aktív megfigyelés" folyik, három város tartozik ide, közöttük van Belgrád. A zöld színnel jelölt városokban (összesen kettőben) műszaki eszközökkel (helyszínen lévő emberek nélkül) folyik a megfigyelő tevékenység. A szürke szín az "alvó központot" jelöli, ilyenből három van feltüntetve. A fennmaradó hetvennégy városban - így Moszkvában, Párizsban, Berlinben, Rómában, Madridban, Havannában, Brazíliavárosban, Sanghajban, Kuvaitban, Bagdadban, Mexikóvárosban, Tbilisziben, Kijevben, Kínában (ott négy ilyen város is van), Hongkongban és Budapesten "kihelyezett személyzet" (staffed location) működik a bemutatott képanyag szerint. A térképen szereplő felirat szerint a lehallgató-átjátszó központok felsorolása a 2010. augusztus 13-i állapotot tükrözi.

Az említett forrás szerint az SCS személyzete amerikai nagykövetségek és konzulátusok fedésében dolgozik. A CIA és az NSA ügynökei diplomáciai épületek mélyén dolgoznak, így munkájuk zavartalan. A nagykövetségekről történő lehallgatás törvénytelen, az SCS személyzete különleges, a mobiltelefon-hálózatról, a wifi-ről és a műholdas összeköttetésekről érkező jelek elfogására alkalmas berendezésekkel dolgozik - írta a rádió internetes oldala. A prezentációból kiderül, hogy az Einstein-Castanet kódnevű jelelfogó berendezések a nagykövetségek felső emeletén vagy a tetőn helyezkednek el, ahol egyebek között polgári célú antennáknak álcázzák őket. Az SCS rendszer nemcsak a levegőben továbbított adatok elfogására alkalmas, hanem segítségével konkrét embereket is meg lehet figyelni.

Nincs áthidalhatatlan akadálya annak, hogy Edward Snowdent meghallgassa a Bundestag - vélik a német törvényhozás alsóházának jogászai. A Bundestag tudományos szolgálatának szakvéleménye szerint több jogi lehetőség is van arra, hogy Németország megadja a tartózkodási engedélyt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Oroszországban tartózkodó volt munkatársának, és ne adja ki őt az amerikai hatóságoknak. Snowdent így akár személyesen is meghallgathatja a német kancellár mobiltelefonja feltételezett amerikai megfigyelésével foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság, amely várhatóan hamarosan megalakul. A személyes jelenlét azonban nem is szükséges, a Bundestag akár egy Oroszországban dolgozó német diplomatát is megbízhat a meghallgatás lebonyolításával - idézte kedden a Die Welt online kiadása a jogi szakvéleményt.

Német parlamenti vizsgálóbizottság akkor hallgathat meg személyesen külföldi, és nem uniós állampolgárságú, vagy hontalan személyt, ha az illetőnek van németországi tartózkodási engedélye. Az engedélyt pedig a belügyminisztérium is kiadhatja, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a német szövetségi köztársaság "politikai érdekeinek" védelméhez szükséges az illető meghallgatása - áll a szakvéleményben. Az NSA megfigyelési botrányaihoz vezető dokumentumokat kiszivárogtató informatikust az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani, de Németországnak nem kellene feltétlenül kiadnia az amerikai hatóságoknak. A kiadatás megtagadható, ha az ügyben eljáró tartományi felsőbíróság úgy ítéli meg, hogy a bűncselekmény, amelynek elkövetésével az illetőt a hazájában vádolják, "politikai bűncselekmény vagy politikai jellegű bűncselekmény". A kiadatást továbbá megtagadhatja a bíróság, ha arra a megállapításra jut, hogy "jelentős államérdek" fűződik ehhez - írták a Bundestag jogászai.

A parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a négy frakcióból három - a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal képviselőcsoportja - támogatja, és a negyedik - a konzervatív CDU/CSU pártszövetség frakciója - sem utasítja el egyértelműen. Ennek alapján biztosra vehető a testület megalakulása. Elsőként a Baloldal sürgette, hogy vizsgálóbizottság tárja fel Angela Merkel kancellár mobiltelefonja feltételezett megfigyelésének ügyét. A szakvéleményt is a Baloldal frakciója rendelte meg a Bundestag tudományos szolgálatától. Bernd Riexinger, a párt társelnöke szerint "természetes", hogy Snowdent a bizottság elé idézik. "A neve ott lesz a tanúk listáján" - mondta a politikus a Die Weltnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #7
    Szerintem a legdurvabb az, hogy ezekhez a lehallgatasokhoz, a helyi titkosszolgalatok aszisztaltak. Vagy ugy, hogy megzsaroltak oket, vagy lefizettek, hogy adatokat szolgaltasanak az nsa-nek. Mert azt nem hiszem el, hogy 10 even at lehalgatjak valahol, a miniszterelnokot es a titkosszolgalat errol semmit sem tud. Ezek vagy teljesen idiotak, es akkor azonnal ki kell rugni az osszeset, vagy bortonbe zarni mindegyiket hazaarulasert. A helyi titkosszolgalatok, valoszinuleg pont ugy "nem tudtak" ezekrol a lehallgatasokrol, mint ahogy a titkos bortonokrol sem tudtak, Europa szerte.
  • Bren X #6
    Hü! Egy titkosszolgálat adatokat gyűjt! Ez mennyire új! FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!
  • muerte2 #5
    A pápa, a bíborosok, az egyház és a Vatikán a legnagyobb gengszterek, nyilván lehallgatják őket. ...
  • nextman #4
    Szerintem sem uncsi. A nemetekkel meg az a baj, hogy ok nem gyarmatkent tekintenek am magukra:)
  • kjhun #3
    Ez, uncsi?? Legalább, lehull a lepel a piszkos dolgaikról, hadd tudja meg a nép. A pápát is lehallgatták meg a bíborosokat is. Merkel lehallgatását beismerték.
  • Vol Jin #2
    Orbán Viktort nem hallgatták le, ami abból derült ki, hogy Obama úgy beszélt hazánkról, hogy nagyon kedves miniszterelnökasszonyunk van. Megírta a hírcsárda.
  • Amergin #1
    Mindenünnen ez folyik, má' nagyon uncsi
    Legjobb lenne, ha innentől kezdve mindenki mindent kipostolna a fészre meg a tvitterre, hogy megkönnyítsük a megfigyelők munkáját. Egyébként meg köszönet a lehallgatóknak, mert segítenek "átláthatóbbá" tenni az emberek életét.
    A transzatlanti kapcsolatokban persze ez "nem hoz semmiféle változást", hiszen a saját gyarmatukat akkor hallgatják le, amikor csak akarják. Nehogy már a gyarmat döntse el, hogy a baráti amerika mikor hallgathatja le, jól is nézne már ki!
    A bizalom elősítéséhez csak annyit fűznék hozzá úgy pythonosan:
    "Jeluzsálem népe! Lóma a balátotok! Baláti gesztusként, ahogy ilyenkol szokásos, szabadon engedünk egy labot a böltönből. Melyik lab legyen?"