MTI

Pénzforgalmi adatokat is gyűjt az NSA

Az amerikai NSA nemzetbiztonsági ügynökség nem csak telefonbeszélgetéseket és internetes adatforgalmat ment el információs adatbázisában, hanem nemzetközi pénzforgalmi adatokat, valamint banki és hitelkártya tranzakciókat is - írja a Spiegel Edward Snowden archívumából származó dokumentumokra hivatkozva.

A pénzügyi tranzakciók adatai az NSA "Tracfin" nevű adatbázisába kerültek, amely 2011-ben már 180 millió elektronikus dossziét tartalmazott, 84 százalékban hitelkártyákra vonatkozóan. A pénzügyi műveletek kifürkészésével a Spiegel értesülése szerint az NSA "Follow the Money" részlege foglalkozik. Más, 2010-ből származó dokumentumok szerint az NSA szoros figyelemmel követi a nagy hitelkártya társaságok, például a Visa által bonyolított pénzforgalmat. Az NSA szakértői például egy 2010-es belső konferencián részletesen taglalták azokat a lehetséges módozatokat, amelyekkel az amerikai hitelkártya társaság fizetéseket lebonyolító komplex hálózatát meg lehet csapolni.

Egy prezentáció szerint a megfigyelés célpontjai európai, közel-keleti és afrikai Visa-ügyfelek, a megfigyelés célja pedig a vezető hitelkártya társaságok "tranzakciós adatainak begyűjtése, tárolása és elemzése" voltak. A Spiegel megkeresésére a Visa szóvivője kizárta annak a lehetőségét, hogy a társaság által üzemeltetett hálózatból adatok kerülhettek volna ki.

Az NSA Tracfin adatbázisa tartalmazza az NSA által "célpontnak" tekintett és több ezer bank nemzetközi fizetési forgalmát bonyolító brüsszeli SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) társaság adatait is. A Spiegel birtokába került dokumentumok szerint az NSA több szinten is megcsapolta a SWIFT hálózatát - egyebek között a speciális kiberműveletek végrehajtásával foglalkozó TAO (Tailored Access Operations) műveleti egység közreműködésével. Az egyik ilyen behatolási pont a dokumentumok tanúsága szerint a bankok SWIFT-dokumentum nyomtatási forgalmának kiolvasása volt.

A banki adatok kikémlelésének leleplezése következményekkel járhat: az EU-Bizottság "nyílt jogsértésre" hivatkozva a SWIFT-egyezmény felfüggesztését helyezte kilátásba az Egyesült Államokkal - írja a Spiegel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #4
  *kenyelmetlen
 • ugh #3
  Abban igaza van hogy egy darabig lehet az ilyet csinalnni csak amikor mar halomra kene pakolni az iroda toveben a kizuhant embereket kicsit kenyelmet kezd lenni.
  Ilyenkor jon az, hogy az aktualis felelos politikus bejelenti, hogy neki semmi koze az egeszhez aztan az alatta levo ember akit felelosegre vonnanak helyette esik ki az ablakon vagy lesz ultrgyors lefolyasu rakja.
  Nehogy tanuskodjon aztan magaval rantsa.
 • MerlinW #2
  Túl sok filmet nézel:)
 • alien47 #1
  Az USA ezt is meg fogja úszni. Majd lefizetik vagy megölik akiket kell és kész...Max lesz pár multimilliomos aki OKTÓBERBEN szerelgetni fogja a saját klímáját a 17. emeleten és véletlenül kiesik az ablakon. (Volt már ilyen)
  És lesz is...