MTI

Cameron: Snowden az ellenséget segíti

David Cameron brit miniszterelnök szerint Edward Snowden és a vele együttműködő újságok az ellenség kezére játszanak. Barack Obama állítólag tudott arról, hogy az NSA megfigyeli Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját.

David Cameron brit miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján arra az álláspontra helyezkedett, hogy Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tömeges, titkos megfigyelési akciójáról a leplet lerántó informátor és a vele együttműködő lapok az ellenség kezére játszanak. A konzervatív kormányfő szerint a bizalmas információk kiszivárgása miatt Nagy-Britannia és más országok számára is nehezebb lesz megvédeni polgáraikat azoktól, akik családokat akarnak "felrobbantani". Cameron szerint a kiszivárogtatás lehetővé teszi, hogy azok, akik ártani akarnak, kikerüljék a megfigyelési technikákat. "Ettől nem biztonságosabb, hanem veszélyesebb lesz a világ. Ez az ellenségeink malmára hatja a vizet" - közölte David Cameron az uniós csúcstalálkozót követően, amelyen a legnagyobb érdeklődés a média részéről azt övezte, hogy az NSA minden valószínűség szerint megfigyelte vagy le is hallgathatta Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját.

Cameron arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy érintettek-e ebben az ügyben a brit hatóságok, titkosszolgálatok, mindössze annyit mondott, hogy az Egyesült Királyság hírszerzése rendszeresen oszt meg információkat más európai országok szolgálataival, s hogy a brit titkosszolgálatok megfelelő ellenőrzés alatt állnak. Cameron azt is kijelentette, hogy bármilyen kétoldalú megállapodást is sikerül tető alá hoznia a titkosszolgálati tevékenységről Angela Merkelnek és Francois Hollande francia elnöknek, az Egyesült Királyság ahhoz nem fog csatlakozni, hiszen Londonnak egyedülálló együttműködése van Washingtonnal ezen a téren. "Számunkra, azt hiszem, jó a jelenlegi helyzet, de megértem, hogy mások mire törekszenek, és teljes mértékben támogatom is őket ebben" - jelentette ki a brit miniszterelnök.


Barack Obama amerikai elnök tudott arról, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyeli Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap az ügynökség egy magas rangú vezetőjére hivatkozva. A lap szerint az NSA-nál növekvő elégedetlenséggel figyelik, hogy a kormányzat igyekszik túlbuzgó ügynökök önálló akciójaként beállítani a német kormányfő mobiljának megfigyelését, holott 2010-ben Keith Alexander igazgató tájékoztatta a műveletről Barack Obamát, akinek nem volt kifogása ellene. Később pedig a Fehér Ház még külön rendelt is egy összeállítást Merkelről, mert Obama nem bízott meg a kancellárban, és mindent tudni akart róla - mondta a német lap forrása.

Angela Merkel mobilját a berlini amerikai nagykövetség épületéből figyelhették meg - írta a Süddeutsche Zeitung kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva. A kancellári hivataltól néhány száz méterre fekvő épületben az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lehallgatásra szakosodott közös egysége, a Special Collection Service (SCS) emberei foglalkozhattak Merkel telefonjával - írta a Süddeutsche Zeitung. A müncheni lap hozzátette, hogy a német szolgálatok az utóbbi napokban intenzíven vizsgálták az kancellár mobiljának megfigyelésére utaló körülményeket, és eddig "legalábbis nem tudták eloszlatni az amerikai partnerszervezetekkel szemben felmerült gyanút".

Az NSA Merkel elődjét, Gerhard Schröder kancellárt kezdte el megfigyelni 2002-ben, miután Schröder elzárkózott attól, hogy Németország csatlakozzon az Egyesült Államok iraki inváziójához. A 2005-ös német kormányváltás után a berlini amerikai nagykövetségről irányított programot egyszerűen tovább folytatták - írta a Bild am Sonntag. A lap szerint az NSA szakértői Merkel különleges biztonsági szoftverrel felszerelt hivatali mobiljához és pártelnökként használt "mezei" készülékéhez is hozzáfértek, elolvashatták üzeneteit és meghallgathatták beszélgetéseit, csak a hivatali vezetékes telefonját nem tudták lehallgatni. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap szerint viszont Obama szerdán, amikor Merkel felhívta őt, arról biztosította a német kancellárt, hogy nem tudott semmiféle megfigyelésről vagy lehallgatásról. Erről írt a Der Spiegel is a vasárnapi számában. A hírmagazin értesülése szerint Obama hangsúlyozta, hogy azonnal leállíttatta volna a Merkel megfigyelését célzó akciót, ha tájékoztatták volna ilyesmiről.

A Der Spiegel szerint Angela Merkel 2002 óta az NSA megfigyelési célpontjai között van. Merkel 2002-ben harmadik éve a konzervatív CDU elnöke volt, a parlamenti választás után pedig a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoportját is ő vezette, vagyis az első számú ellenzéki politikus volt. A hírmagazin az NSA-tól kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az ügynökség még Barack Omaba júniusi berlini látogatása előtt néhány héttel is megfigyelési célpontként tartotta számon a német kancellárt. A Twitteren megjelent címkék alapján a német sajtóban Handygate-ügynek és MerkelPhone-afférnak is nevezett botrány miatt vezető konzervatív és szociáldemokrata politikusok is szorgalmazzák, hogy tiltakozásból állítsák le az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat. A Der Spiegel azt írta, hogy a YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a németek 58 százaléka támogatja ezt a követelést. A Bild am Sonntag az Emnid kutatóintézet felmérését ismertette, amely szerint a németek 76 százaléka úgy véli, Barack Obamának bocsánatot kell kérnie Merkeltől a megfigyelés miatt.

Az ügy miatt nemcsak az Egyesült Államokat, hanem Angela Merkelt és a német titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminisztert is bírálják. A kritika szerint a kormány nem vizsgálta ki alaposan az NSA lelepleződött titkos megfigyelési programjának németországi vonatkozásait, hanem igyekezett minél hamarabb lezárni az ügyet. Ronald Pofalla kancelláriaminiszter már augusztusban azt mondta, hogy sikerült minden kérdést megnyugtatóan tisztázni. "Ezt a hibát még egyszer nem szabad elkövetni" - mondta pénteki nyilatkozatában Sigmar Gabriel, a Merkel vezette konzervatívokkal koalícióra készülő szociáldemokrata párt (SPD) elnöke. Az ellenzéki Zöldek a parlamenti ülés összehívását sürgetik, és úgy vélik, felháborító, hogy a kormány csak a kancellár megfigyelésére utaló jelek hatására kezdi a súlyának megfelelően kezelni az NSA-botrányt, és elhanyagolta az ügyet, amikor német állampolgárok millióinak megfigyeléséről volt szó.

A német államfő Joachim Gauck magyarázatot vár az amerikai elnöktől Angela Merkel kancellár mobiltelfonjának feltételezett megfigyelésével kapcsolatban. Nyilatkozatában hangsúlyozta: Barack Obamának "nagyon világosan meg kell mondania, hogy mi történt, és hogy miként lehet visszaszerezni az elveszett bizalmat". Az ügyből okulva új, kötelező érvényű szabályokat kell alkotni arról, hogy "mit szabad és mit nem", mert szűkíti az állampolgárok személyes szabadságát, ha arra kell gyanakodniuk, hogy a kommunikációjuk titkosszolgálati megfigyelés tárgya - mondta a német szövetségi elnök szokatlanul éles hangú nyilatkozatában. A jövő héten biztonsági szakértőkből álló, magas rangú küldöttség utazik Washingtonba, és megbeszéléseket folytat a Fehér Ház és az NSA képviselőivel, a delegáció célja annak tisztázása, hogy az amerikai szolgálatok valóban megfigyelték-e a kancellár mobiltelefonját - közölte pénteken Georg Streiter helyettes kormányszóvivő.

Válogatás nélkül minden országot lehallgat az Amerikai Egyesült Államok, amely álszent módon a saját maga által bepiszkolt sajtószabadságát állítja példaként a többi ország elé - írják a kínai központi lapok a legutóbbi Snowden-szivárogtatást követően. A China Daily napilap csaknem egy oldalon át taglalja az amerikai sajtó szabadságának korlátozottságát. Az újság szerint a sajtót érintő szabályozásokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után a nemzeti érdekekre és a terrorizmus elleni harcra való hivatkozással szigorították. Mint ahogy arra az Edward Snowden által kiszivárogatott információk is rámutatnak - írja a China Daily -, a fenti okok csupán kifogások. Miközben saját maga fokozza a sajtó ellenőrzését, az Egyesült Államok nemzetközi befolyását bővítendő a sajtószabadság terjesztésének fontosságát hangsúlyozza. Akik ugyanakkor amerikai típusú sajtószabadságot kívánnak országuknak, óvatosnak kell lenniük, Washington láthatatlan keze ugyanis messzire elér - figyelmeztet a China Daily.

A Hszinhua hírügynökség kínai nyelvű portálján emlékeztet: három hónappal a Snowden-botrány kirobbanása után is újabb és újabb részletek sokkolják a világ közvéleményét. A hírügynökség az NSA által lehallgatott külföldi vezetőket sorolja, megállapítva: mindegy, hogy északi vagy déli, elnök vagy egyszerű állampolgár, barát vagy ellenség, az Egyesült Államok válogatás nélkül mindenkit lehallgat. Washington érdemben nem nyilatkozik az eset kapcsán, mindössze azzal védekezik, hogy minden más ország is így tesz - idézi a hírügynökség Caitlin Haydent, a Fehér Ház szóvivőjét. Ez a tevékenysége Amerika többi országgal szembeni bizalmi szakadékát növeli, melyet őszinte hozzáállás és tettek nélkül ma már nehezen lehet megszüntetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #24
    Előbb utóbb bizom benne kiderűlt volna talán. "Csodálom" a bátorságáért, amiért nyilvánosságra hozta. Most a "nagyok" magyarázkodhatnak és meg kell oldani, hogy a "tehén sz.r.t, hogy rakják vissza a tehénbe.". Anglia meg jobb ha csöndbe marad mert az állandó pénzpiaci "műveleteivel" az USA-val "karöltve" óriási összeget nyel el semmilyen értéktermelő tevékenységet létrehozva. :( Tragikus.....
  • sanyicks #23
    azért tényleg jó lenne ha UK kilépne az EU-ból... ha már ellenségnek is tartják a többi EU-s államot, mondjuk a saját polgáraikat is.
    Ez igazából nem újdonság, a polgár az államnak és az állam embereinek csak a szükséges rossz, kiirtani nem tudják őket, mert nem lenne aki dolgozna hogy ők elmutyizhassák a termelt értéket :D
  • ostoros #22
    Így igaz. Ha ők engem az ellenségeiknek tekintenek, akkor logikusan nézve nekem az ellenségeim. Ahhoz hogy valakik szeressék egymást, két ember kell. Az ellenségességhez elég az egyik fél "kezdeményezése" is.
  • Macropus Rufus #21
    "Az újság szerint a sajtót érintő szabályozásokat a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után"

    egy pontosítás: 2001. szeptember 11. és NEM 2011....

    "David Cameron brit miniszterelnök szerint Edward Snowden és a vele együttműködő újságok az ellenség kezére játszanak. "
    aha értem. Tehát ha egy német újság lehozza a Snowden szivárogtatását, akkor már az is ellenség kezére játszik? Arról beszéljen az a buzi angol (meg a többi jenki majom), hogy miért figyelték meg egyáltalán a fél világot.
    Nem kell is a mismásolás! Snowden egy tökös srác. Több vér van a pucájában mint az egész rohadt NSA összesen. Arról dalolásszon Cameron, hogy miért tették azt amit tettek.
    De úgy látom ennek a britnek nem esett le, hogy azzal, hogy Angelát is megfigyleték az európai-amerikai viszony erősen a zérus felé kezdett tartani, ami az ö kis szigetére nézve is komoly gondokat jelenthet.
    Ellenség kezére jtásznai mi? Inkább maradjunk annyiban, hogy ők a világ ellenségei. Szerintük mindenki ellenség, csak még nem lett bebizonyítva. Jogilag megfogalmazva: minden ember bűnösnek tekinthető, amíg az ártatlanságát be nem bizonyítja.
  • Bálnaborjú #20
    "Megvették kilóra amerikát. "

    Nekem ezekkel a bevásárlásokkal mindig az a gondom, hogy ok, kiszórják a pénzt a kínaiak meg akár az arabok is, megvesznek ezt-azt Amerikában (mert kb. tisztában vannak az US$ értékállóságával), de ha több lesz kettőnél, hogyan tudják érvényesíteni a tulajdonjogukat ? Vajon a magántulajdon szentsége nem csak addig tart az USA-ban, amíg az az USA honpolgárok jogait biztosítja szerte a világon ? Vegyük pl. a német aranykészlet esetét, ami az egyik legnagyobb a világon.. elvben. Gyakorlatban mikor férnének hozzá mondjuk ahhoz a részhez, amit az USA-ban tárolnak ?
  • Szefmester #19
    Teljesen jogos a Nobel Békedíj = (shit)0
    Obama is megkapta 2009-ben!
  • Zoliz #18
    Amerikaban is terrorra fognak mindent, mikor ok maguk csinlajak a terrort a fegyver eladasokkal, iskolai meszarlasokkal. Azt hayudjak, hogy mindenki potencialis terrorista ezert meg kell oket talalni az eterben. Ez az NSA. Edward egy hos.
  • Tetsuo #17
    Nos, ebben az esetben igaza lehetett 2. Erzsébetnek. Mandela a cionista nyugat egy újabb bábuja (volt), aki szabadidejében olyanokat énekel, hogy: Kill the boer...
    A Nobel-békedíj = 0.
  • MasterMason #16
    "David Cameron brit miniszterelnök szerint"

    Nem értem miért csodálkozol, anno az angol királynő találta azt nyilatkozni a ma már Nobel békedíjas világszerte elismert Nelson Mandeláról, hogy közönséges terrorista.

    Terrorista általában mindig az, aki mondja. :D Ugyan ez igaz a nácizokra is. Általában az nácizik leginkább aki még ma is megünnepli Mózes végső megoldását, az egyiptomi nép minden első szülött fiának lemészárlását.
  • Amergin #15
    Ja, erre ment ki anno az önmerénylet, hogy ez így legyen.
    Ha Snowdent kiadnák szeretett hazájának, akkor azonnal deportálnák a guantanamoi gulágra. Ott pedig -mivel az emberi jogok ott nincsenek érvényben- valószínűleg "bevallaná" minden bűnét, amivel segítette az "ellenséget".
    Rákosi elvtárs mondta, hogy aki nincs velünk az ellenünk van.
    A nagyhatalmi gondolkodás is pont ilyen. Akinek tehát a tények kiderülése fontosabb, mint a szentséges vóronterror, az "ellenséges harcos". Nincs szükség bírósági eljárásra (nem is kell a "hazafias" törvény óta + abban még akár az igazság is kiderülne!), elegendő a célzott likvidálás egy "megelőző csapás" keretében. A "demokráciákban" ilyen demokratikusan illik elintézni a problémákat. A "létező demokráciák" önnön elveitket sem veszik komolyan, miért is kéne akkor bárkinek is komolyan venni ezeket?
    Az amerika ülepét nyelvükkel buzgón tisztogatóknak meg üzenem, hogy a szar akkor is csak szar marad, ha a fenséges Amerika végbélnyílásán keresztül ömlik rá a világra.