Berta Sándor

Megjelent az első Tizent futtató tábla

A Systena nevű gyártó a Tokióban rendezett Japan IT Week rendezvényen mutatta be új készülékét, amelynek operációs rendszere a Samsung által fejlesztett Tizen.

A táblagép 10,1 hüvelykes képernyőt kapott, aminek felbontása 1920 x 1200 képpont. Az eszköz fő egysége az ARM Cortex-A9 chipjére épülő, 1,4 GHz-es órajellel rendelkező négymagos processzor, amelyet 2 gigabájt DDR3-as RAM és 32 gigabájt flashmemória egészít ki. Utóbbi mennyiség MicroSD-kártyák segítségével tovább növelhető. Az új modellt a hátoldalán 2 megapixeles, míg az előoldalán videotelefon-beszélgetésekhez használható VGA felbontású webkamerával szerelték fel. További kiegészítő az IEEE 802.11b/g/n szabványt támogató WLAN-modul, ugyanakkor a készülék nem támogatja az UMTS és az LTE szabványokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Japan IT Weeken kiállított tábla PC-n a Tizen 2.1-es verziója futott. A Systena a táblát kizárólag Japánban és csak fejlesztők számára akarja piacra dobni, ezért jár hozzá a Tizen Build Kit, amelyben fejlesztőeszközök, technikai dokumentáció és támogatás egyaránt található. A gyártó egyelőre nem hozta nyilvánosságra az új termék bevezető árát.

JK Shin, a Samsung mobil és IT-üzletágának vezetője augusztus elején azt mondta, hogy a Tizen semmiképpen sem csak egy mellékes projekt vagy egy egyszerű Android-alternatíva a cég számára. A Linux-alapú operációs rendszer akár az autókban vagy más piacokon (laboratóriumok, banki rendszerek stb.) is megjelenhet. A Samsung számára a Tizen esélyt jelent arra, hogy megőrizze a függetlenségét és ne legyen kiszolgáltatva az Androidon keresztül a Google terveinek. Augusztusban közepén olyan hír látott napvilágot, hogy a dél-koreai konszern egyáltalán nem siet az operációs rendszer kifejlesztésével, mivel ennek megjelenése hátrányosan befolyásolná jelenlegi pozícióit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #3
    Eddig már mindenkinek volt valami Linux alapú rendszere (Nokia, LG, Samsung, stb.) és mind befuccsoltak vele, ezért volt mindenki szkeptikus az Androiddal anno. Most meg elég nagy erőbedobás kellene az iOS/Android piac visszahódításához.

    Persze az iOS óta azért akar mindenki saját OS-t, mert tudják, hogy a Market nagyobb biznisz, mint maga a készülék ... ettől meg Androidnál elesnek a gyártók.
  • Bigfoot75 #2
    Remélni persze lehet, de szinte biztos, hogy nem fog elterjedni. A samsung se azért csinálja szerintem, inkább csak biztosítékként. Az meg megér évi pár mio dollárt.

    Ahhoz, hogy az emberek tömegesen váltsanak, egyrészt kell egy oprendszer ami SOKKAL jobb mint a mostaniak, másrészt megfelelő tartalom is kell mögé.

    A gáz az, hogy a mostani oprendszerek már ELÉG jók, és nincs nagy különbség közöttük (persze, hogy van, de nem az a helyzet, mint az elso iPhone idején 1 használható rendszer, a többi hulladék)
    Plusz valahogy rá kell venni az összes fejlesztőt, hogy a tizenre is fejlesszenek appot. Ez a MIcrosoftnak is csak évek alatt, kínkeservesen sikerül, lehet hogy talán sosem fog.
    Így meg ki fog váltani egy olyan táblára / telefonra, ami fizikailag tökolyan mint az összes többi, az op-rendszere nem sokkal jobb és alig van rá app...

    Szomorú, de ez van. Mondjuk, ha android appok futtathatóak lesznek rá, akkor van esélye. De akkor meg minek? sokkal egyszerűbb egy launchert fejleszteni az android fölé, azt jól van, ott a lúzernek a "másmilyen" kinézet.

  • zola2000 #1
    Remélem elterjed, az utóbbi idők botrányai után nagyon kell egy amerikán kívüli oprendszer.