SG.hu

Egyre többen kötnek adatvédelmi felelősségbiztosítást

Az AIG tapasztalatai szerint elsősorban a nagy adatbázisokat kezelő vállalatok, illetve azon cégek között népszerű az egy éve bevezetett adatvédelmi biztosítás-csomag, amelyek informatikai rendszerek nélkül már nem is tudnának működni.

Az IT-biztonsággal foglalkozó szakemberek mellett ma már a laikus közönség is naponta hallhat kiberbűnözésről, azaz az interneten vagy informatikai felhőben tárolt vállalati, személyes adatokkal való visszaélésről, ami jelentős pénzügyi, erkölcsi károkat okoz az áldozatoknak. Egy nemrég napvilágot látott jelentés szerint a magyar vállalatok különösen veszélyeztetettek a számítógépes bűnözőkkel szemben, hiszen az elmúlt évben 13 százalékuk tapasztalt már adatszivárgást: ez több mint duplája a globális átlagnak.

"Az AIG közel egy éve elsőként vezette be a hazai piacra az adatvédelmi kockázatokat kezelő biztosítási csomagot, CyberEdge néven“ - mondta el Alföldi Péter, az AIG Magyarország pénzügyi biztosítások igazgatója. "A nagy adatmennyiséget, vagy bizalmas üzleti információkat kezelő kis- és nagyvállalatok az adatszivárgást megakadályozó ismert informatikai fejlesztések mellett nyitottakká váltak az adatvédelmi kockázatok biztosítási fedezésére is. Különösen azon cégek érdeklődnek, akik az üzleti információk bizalmas kezelésére vonatkozó, szerződésben vállalt kötelezettségük esetleges megszegésének pénzügyi következményeitől tartanak.“ Alföldi szerint a kitettség és a lehetséges kár tekintetében a pénzintézeti, telekommunikációs, egészségügyi, és internetes szolgáltatók, valamint az outsorcing, a mé́dia, és a közüzemi szolgáltatások területén ténykedő vállalatok a legveszélyeztetettebbek az adatkezelési visszaélések terén.

Az AIG igazgatója rámutatott: a megfelelő vállalati adatvédelem nemcsak üzleti érdek, hanem kötelezettség is, hiszen a 2012 óta működő Adatvédelmi Hivatal számos vizsgálatot lefolytatott már ezen a területen, és volt már példa 10 milliós bírságplafon kiszabására is az adatvédelmi jogszabályok be nem tartása miatt. A CyberEdge a személyes adatok és vállalati információk nem megfelelő kezelése esetén nyújt fedezetet. A szolgáltatás lefedi a kiszervezéssel és hálózati biztonsággal összefüggő károkat is, illetve fedezi az adatkezeléssel kapcsolatos díjakat, bírságokat. A csomag különleges - például kríziskommunikációs - szakértői díjakat is fedez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!