SG.hu

Műholdas kárfelmérés a Generalinál

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre gyakrabban használják a legmodernebb technikai megoldásokat a pontosabb és hatékonyabb kárfelmérés érdekében a biztosítótársaságok.

A Generali Biztosító a nemzetközi trendeknek megfelelően a hazai piacon úttörőnek számító megoldásokat vezetett be az elmúlt időszakban. Az új eszközök közül kiemelkedik a műholdas földmegfigyelési rendszerekkel történő kárfelmérés és a Dinamikus Időjárás Archívum, melynek segítségével hazai településeken napra pontosan, irányítószám szerint lehet lekérdezni minden lényeges időjárási adatot, a szélerősségtől kezdve a csapadékmennyiségen keresztül a villámcsapások intenzitásáig.

A kárrendezési folyamatok gyorsítása és egyszerűsítése a társaságok és az ügyfelek közös érdeke. A modern technikai használata a hazai biztosítási piacon egyelőre még nem elterjedt, a Generali Biztosító ugyanakkor két különböző területen is igyekszik megfelelni a 21. századi kihívásoknak.


Földmegfigyelési eszközöket, műholdképeket használva olyan információk állhatnak a társaság rendelkezésére, melyek mind a kárrendezésben, mind a kockázatok előzetes megállapításánál hatalmas segítséget jelenthetnek. Számos területen alkalmazható lehet ez a technikai lehetőség. Egyfelől a szabad szemmel nem látható talaj- és vízszennyeződések, árvíz elöntések pontos méretének meghatározása, árvíz és belvízkárok szétválasztására, nagy kiterjedésű mezőgazdasági károk pontos meghatározásakor lehet hatékony a technika. Másfelől tömeges méretű viharkároknál a tetőszerkezetek állapota a káresemény utáni pillanatban rögzíthető, ami szintén komoly segítség a kárfelmérésben. Talajmozgások időbeli változásának követésében, illetve ipari károk esetében a kárbecslésben is nagy jelentősége lehet a műholdképeknek.

„A közelmúltban jégverés történt egy nagy kiterjedésű parcellában, melyet a Generali biztosított. Az ügyfél szerint a jég az egész területen leborotválta a növényzetet, a kár pedig nagyságrendileg 60 millió forintnyi volt az állítása szerint. Mezőgazdasági szakértőnk a terület több pontján igazolta a kár mértékét, azonban az egész területet bejárni hetekig tartott volna. Szerencsére a műholdképen jól behatárolható volt a jég hatásának területe, és mivel a referencia helyek, ahol a Generali szakértője szemlézte a növényzetet azonosak voltak a parcella többi részével, igazolható volt a kár. Ezek után teljes nyugalommal hagyhattuk jóvá a kifizetést. Meggyőződésem egyébként, hogy egyre több esetben fogjuk a jövőben is alkalmazni a műholdképeket és a modern technológiák adta lehetőségeket a kárfelmérésben” – mondott el részleteket egy káresetről Szikszai József, a Generali Biztosító vagyon-kárrendezési igazgatója.

A másik újdonság a Generalinál a Dinamikus Időjárási Archívum nevet viseli. A rendszeren keresztül a hazai települések vonatkozásában napra pontosan, irányítószám szerint lekérdezhetővé válik, hogy mekkora volt a szélerősség, a csapadék mennyisége és intenzitása, illetve történt-e jégverés vagy villámcsapás. A Generali partner szolgáltatója a legkorszerűbb technológiát, másodperces szélmérőket, villámlokációs hálózatot és időjárási radarokat használ, és – bár ma még futurisztikusnak tűnik - a jövőben akár objektum szinten is lehetségessé válik egy adott időszak időjárási hatásainak rögzítése. Külön előnye a rendszernek, hogy nem szükséges manuálisan lekérdezni az adatokat, hiszen azok megjelennek automatikusan a káradatok között.

A fejlesztést egyébként a Generali csoport többi tagja is használja, így a Genertel, vagy az Európai Utazási Biztosító is igénybe veheti ezeket szükség esetén. A rendszer továbbfejlesztésével lehetőség nyílik arra is, hogy egy-egy vihar, felhőszakadás bekövetkezte után rövid idővel tudja a kárrendezés vezetője, hogy az egyes földrajzi területen hány kárbejelentés várható, így a legoptimálisabban tudja a szükséges kárfelmérő kapacitást a helyszínre vezényelni. Természetesen ezen eszközök használata egyelőre korlátozott, ám számos olyan biztosítási termék van jelenleg is a Generalinál – rendezvénybiztosítások, mezőgazdasági biztosítások, ipari biztosítások, lakásbiztosítások – melyek esetében ezen alkalmazások használata egyre gyakoribb lehet a jövőben, nem is beszélve a termékfejlesztési lehetőségekről, mint például a tavalyi évben elindított időjárás biztosítás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)