Szekeres Viktor

Futószalagon duplázódnak a tévésorozatok

Második Breaking Bad, második The Walking Dead- már nem csak a feldolgozások és adaptációk népszerűek a tévés piacon, hiszen egyre több siker kap maga mellé testvérsorozatot.

Hogy állsz a kérdéshez?
  • Érdekelnek kedvenc sorozataim spinoffjai.
  • Nem érdekelnek kedvenc sorozataim spinoffjai.
Hollywood már eddig is sok sorozat mellé készített ún. spinoffot, vagyis testvérsorozatot, még a Dallas sem kerülhette el a sorsát. De míg az elmúlt évtizedben évente nagyjából 1-2 spinoff készült el, addig az elmúlt egy-két évben már több, mint egy tucat projektről értesültünk - erről már be is számoltunk egy korábbi cikkünkben. De úgy tűnik, hogy a tendencia nem állt le.


Persze ez nem is csoda, hiszen manapság egyre több eredeti koncepcióra épülő sorozat bukik meg úgy, hogy a nézők eleve nem érez késztetést arra, hogy belenézzenek az új szériába. Viszont ha egy már meglévő intellektuális tulajdonokra húznak fel egy új sorozatot, akkor máris könnyebb meggyőzni az embereket, hogy legalább esélyt adjanak az újoncnak. Az már más kérdés, hogy a premier után megragadnak-e a nézők, de természetesen egy magasabb nézettséggel induló sorozatnak nagyobb az esélye a túlélésre, mint egy olyannak, amit senki nem kezd el nézni. Hiszen hiába a jó kritikák, a nézők meglehetősen ritkán szállnak be a második, ötödik vagy tizedik résznél.

Korábban ezeket az új sorozatok alapjául szolgáló intellektuális tulajdonokat külföldi sorozatok, hollywoodi filmek, illetve irodalmi alapanyagok jelentették, könyvek vagy képregények. Manapság azonban egyes sikersorozatok alapján készülnek az új projektek. Hol konkrét előzményként vagy folytatásként (Korra legendája), hol a meglévő világ bővítéseként (Melrose Place, Dallas), hol egy ismert szereplő köré írt új történet formájában (Angel) és persze előfordul, hogy mindössze a koncepciót költöztették át más környezetbe, mint azt tették a CSI- vagy az NCIS-sorozatokkal.


Mint arról már beszámoltunk, idén már készült pilot az új NCIS-sorozathoz, az NCIS: Redhez, amiből nem lett semmi. Viszont ősszel indul Amerikában a Vámpírnaplókhoz (The Vampire Diaries) készült The Originals, a Lángoló Chicagóhoz írt rendőrös sorozat, a Chicago PD, az Egyszer volt, hol nem volt (Once Upon A Time) világában játszódó Once Upon A Time in Wonderland, vagy a Pretty Little Liarshez készült Ravenswood.

És mindez még semmi, hiszen azóta kiderült, hogy már ugyancsak készül a Zöld íjász (Arrow) társsorozata, a Villám, vagyis a The Flash, de az Odaát (Supernatural) egyik idei epizódjában is fel fognak vezetni egy spinoffot. Ha pedig kitekintünk 2014-re, akkor azt láthatjuk, hogy a jelen legnézettebb sorozatai közül a Breaking Bad és a The Walking Dead is kap egy kísérő szériát - előbbié inkább komikus lesz és Saul karakterére fog épülni, utóbbi pedig hangulatában hasonló lesz, de a képregényt nem ismerőknek is fog sok újdonsággal szolgálni. Arról nem is beszélve, hogy már említés szintjén felmerült például a Trónok harca kiterjesztése is, akár előzménysorozat formájában is, mint ahogy dolgoznak egy Dexter-, valamint Spartacus-spinoff forgatókönyvén is. Ma pedig arra is fény derült, hogy a Marvel univerzumban játszódó az Agents of S.H.I.E.L.D. mellett a Peggy Carterről szóló Agent Carter is tervbe van véve.


Természetesen nem csak a sorozatok világában kezdenek egyre jobban elterjedni a spinoffok - és nem csak a képregényes műfajban. A filmek esetében sem lehet mindig folytatásokra építeni, hiszen azokat még villámtempóban is csak két évente lehet legyártani hosszabb távon. Így a Halálos iramban készítői a tervezett hetedik és nyolcadik rész között egy másik stábbal valószínűleg egy különálló filmet forgatnak, mely az egyik ismert karakterre épülne. De ugyanez a helyzet a Csillagok háborújával, hiszen az új trilógia két évente bemutatásra kerülő epizódjai között önálló történettel rendelkező filmek fogják kitölteni a hézagot, jelen állás szerint 2016-ban és 2018-ban. A napokban pedig bejelentették a Harry Potter-spinoffokat is. A következő filmes spinoff egyébként a januárban bemutatásra kerülő Paranormal Activity: The Marked Ones lesz, mely egy latino Paranormal Activity-sztori lesz az ötödik rész őszi premierje előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!