Szekeres Viktor

Az évad legnézettebb tévésorozatai

Tengerészeti helyszínelőkért, zombikért és kockákért rajong Amerika. De vajon a mennyiség a minőséggel is egyenlő, vagy a tömegsorozatoknál vannak jobbak is?

Hány tévésorozatot nézel rendszeresen?
  • Nem nézek sorozatokat.
  • Egy-kettőt.
  • Nagyjából ötöt.
  • 5-10-et.
  • Tizenegynéhányat.
  • Szerintem 20 fölött van a számuk.
Mindig tanulságos látni az évad végi, sorozatokra vonatkozó nézettségi listákat a televíziózás világából, hiszen segítségükkel remek képet kaphatunk arról, hogy a tömegek milyen műsorokért rajonganak. A listák közül is az a fontosabb, amely a kereskedelmi korosztálynak nevezett 18 és 49 év közöttiek szokásait mutatja meg, hiszen a 4+, vagyis a teljes lakosság néven futó csoport már elég régóta csak másodlagosnak számít a reklámozók körében. (Persze minden csatorna speciális célközönséggel rendelkezik, hiszen akad, mely a tinédzserekre gyúr rá, míg más adó a városi nézőkre vagy a magas keresettel rendelkezőkre.)


Amerikában a 2012/13-as tévés évad legnézettebb sorozata ismét az NCIS lett, mely 21,3 milliós átlagos nézőszámmal a 10. évadában hódított meg új csúcsokat. A második legnézettebb az Agymenők (The Big Bang Theory) lett 18,7 millió nézővel, s a harmadik helyre is egy NCIS-széria, az NCIS: Los Angeles furakodott be 17,3 millió nézővel. A további sorrend: A célszemély (Person of Interest), Két pasi meg egy kicsi (Two and a Half Men), Zsaruvér (Blue Bloods), illetve Sherlock és Watson (Elementary). A lista érdekessége, hogy a 11. helyezett Vegas a majdnem 12 milliós átlagos nézőszáma ellenére is megszüntetésre került májusban.

Ha azonban a 18-49-es korosztályt nézzük, akkor az NCIS már csak a hetedik helyet tudhatja magáénak, hiszen a tömegek a The Walking Dead című zombis sorozatot, valamint az Agymenőket imádják, a harmadik helyen pedig egy másik igen populáris komédia, a Modern család (Modern Family) található. A dobogóról éppen csak lemaradt negyedik egy újonc, a Gyilkos hajsza (The Following), de még a Két pasi meg egy kicsi, valamint a Grace klinika (Grey's Anatomy) is befurakodott a CBS csatorna krimije elé.


Itthon pár évig ugyan királykodott az NCIS, azonban az elmúlt időszakban rengeteg nézőt elveszített, míg korábban több, mint egymillióan nézték, manapság már "csak" 700 ezer körüli nézőszámot produkál, a legtöbb alkalommal vereséget szenved a Dr. Csonttól. A többi Amerikában menőnek számító sorozat vagy nem brillírozik itthon (NCIS: Los Angeles, Sherlock és Watson), vagy pedig elebe nem brillírozhat, hiszen kisebb csatornán megy (Agymenők, A célszemély, Zsaruvér, Két pasi meg egy kicsi). Nálunk idén a legnézettebb sorozat idén hatalmas meglepetésre A zöld íjász volt, melyet úgy néztek átlagosan több, mint egymillióan, hogy Amerikában is csak 3 milliós nézőtábora van. A másik éllovas pedig természetesen továbbra is a Cobra 11 - A mentalista kissé lemaradva követi a duót. A hazai fiatalok körében azonban nem a fenti sorozatok uralkodnak. Bár a Cobra 11 a 18-49 évesek egyik nagy kedvence, az első helyet ebben a korosztályban 2012/13-ban a Dr. Csont (Bones) szerezte meg.

Persze a tévés nézettségekkel kapcsolatban mindig felmerül a letöltések témaköre is. Nos, a fenti adatokat a warez nem módosítaná különösebben, hiszen Amerikában jóval kevesebb tévésorozatot töltenek le, mivel a legtöbb epizód már a sugárzás után elkerül a netre teljesen legálisan - hol aprópénzért, hol pedig teljesen ingyen. Így a letöltési adatok zöme inkább a nemzetközi piacok számait módosítaná, de valójában majdhogynem irrelevánsak, hiszen a letöltők úgysem nézik meg a reklámokat, a csatornáknak pedig ez számít.


A reklámmentes, kódolt csatornák, mint a Showtime vagy az HBO sorozatai esetében, azonban valamilyen szinten mindenképp tényezőnek számíthat a warez. Főleg, hogy arányaiban sokkal komolyabb arányt képviselnek a letöltők egy 2,5 milliós nézettségű Dexter vagy 5 milliós nézettségű Trónok harca esetében, mint mondjuk a 20 milliós NCIS-nél. Nálunk ugyancsak azon sorozatok potenciális nézettségéből hasíthat ki nagyobb szeletett az "illegális" online megtekintés, melyek kisebb, tízezres nagyságrendű nézősereggel rendelkező kábelcsatornákon mennek, illetve az országos csatornák késő esti műsorsávjában - egy főműsoridős, millió közeli nézőszámmal bíró széria esetében még pár tízezer letöltő is csak a kisebbséget jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikusmate #11
    Ha nem csak nézni akarsz, hanem olvasni is, akkor a Garfield-ot is ajánlom... lehet furának és gyerekesnek tűnik, de nyelvtanulásra első osztályú szerintem. Már ha az amerikai angol érdekel. Előnye elsősorban az, hogy napi pár képkocka jelenik meg, tehát nem megterhelő.
  • bakvarnyu #10
    Fú pedig pont a Breaking bad-et akartam irni :) Ami engem kicsit kiakasztott az a The wire, na az a néger szleng durva.
  • nextman #9
    Friends.
    Mindennapi eletbol kivagott szovegreszletek.
  • gombabácsi #8
    thx
  • FoodLFG #7
    Star Trek: Enterprise
    http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Trek:_Enterprise

    csomó ismétlődő nyelvtan van benne.

    de ha középszint alatt vagy, akkor még érdemes a nyelvtanra is koncentrálnod, mert anélkül csak szavakat látsz egymásután és nem látod a rendszert.

    a másik meg hogy masszívan kell nézni és foglalkozni a nyelvel, ha változást akarsz. ráadásul egy bizonyos szint után már nem fejlődsz sokat azzal, hogy csak nézel valamit. ott már csak az segít, ha bekapcsolódsz angol beszélgetésekbe, főleg írásban...
  • gombabácsi #6
    angol tanuláshoz milyen sorozatokat ajánlatok?
    eddig a legjobban bejött ilyen céllal nekem a prison break: érthetően beszélnek és sokat - kezdő angolosnak mint én ez jó

    a 24 se rossz, de pl a breaking bad-et alig értem...
  • gyurikahh #5
    :/ A Supernaturalt már nem nézik annyian... :/ Elég szomorú...
  • Seven44 #4
    Nálam ezek a sorozatok lesznek a listámon nyár után:
    Homeland /3.évad/
    Castle /6.évad/
    Nashville /2.évad/
    Vikings /2.évad/
    Da Vinchi's Demons /2.évad/
    Californication /7.évad/

    Amik még mennek, de jövőre szintén folytatódnak:
    Game of Thrones /4.évad/
    Defiance /2.évad/
  • Darth Sith #3
    Annyi jó sorozat jött most össze, hogy nem győzöm :D
    Big Bang, Arrow, Hannibal, GoT, Walking Dead... :D
  • slemo #2
    Még jó, hogy a Breaking Bad-es csóka van a képen :D