Szekeres Viktor

Az új sorozatok más sikersorozatokból születnek

Egy ideje már nem a feldolgozás és az adaptáció a divat a tévésorozatok világában, hanem a spinoff. Ma mindenki testvérsorozattal próbálkozik.

Melyik testvérsoroztát várod?
  • Once Upon A Time
  • Dexter
  • Breaking Bad
  • The Vampire Diaries
  • Pretty Little Liars
Aki ismeri a filmek világát, az pontosan tudja, hogy miért olyan népszerűek a folytatásfilmek, a feldolgozások és az adaptációk. Hiába van ugyanis ezeknél sokkal több eredeti ötleten alapuló film, még az eredetiség hiánya miatt sápítozók is csak remake-eket néznek. Hogy utóbbinak, mi az oka, azt nem tudjuk, az azonban biztos, hogy az átlagnéző kockázatkerülő és megpróbál biztosra menni. Mint ahogy az élet más területén is sokan a megszokott márkákat választják, s nem kísérleteznek, nem keresik a jobbat (tartanak a rosszba való belefutás kockázatától), úgy filmek terén is ez a helyzet. Olykor persze nagy reklámkampány segítségével előtérbe kerülhet egy új termék vagy "eredeti" film, de ez általában csak kivétel, ami erősíti a szabályt.


Az emberek által "használt" filmek, a ruházati cikkek vagy ételek tehát a megszokás miatt kerülnek fogyasztásra, nem feltétlenül azért, mert az adott termék a legjobb - ennek az is az oka, hogy pénzbe kerülnek. Épp ezért furcsa, s mintegy cáfolja a fenti tételt, hogy a tévésorozatokat, melyeket kvázi ingyen kapunk, hasonló bizalmatlansággal közelítik meg a nézők. Pedig ha valaki rossz sorozatot próbál be, mindössze 20-40 percet veszít az életéből. Viszont, ha szerencséje van, akkor hosszú évekre szóló élményt nyerhet.

És mégis, az elmúlt években azt lehetett észrevenni, hogy az eredeti ötleten alapuló sorozatok sorra buknak meg. Ezzel kapcsolatosan a minőség másodlagos tényező, hiszen egy Awake, egy Kutyákok (Terriers) vagy Lone Star nem feltétlenül azért tűnt el pár rész után a képernyőről, mert rettenetes lett volna, hanem azért, mert a nézők többsége eleve esélyt sem adott nekik.

Mivel a múlt év legnézettebb sorozatainak egy része feldolgozás (The Office), adaptáció (The Walking Dead), vagy spinoff (NCIS) volt, nem csoda, hogy a készítők inkább olyan projektekkel próbálkoznak, melyeket lehet valamihez kötni, nem nulláról kell eladni az alapkoncepciójukat. A spinoffok, vagyis a testvérsorozatok, azaz az olyan szériák, melyeket lehet más, már meglévőkhöz kötni, eddig is népszerűek voltak (ld. Helyszínelők, Esküdt ellenségek), azonban az elmúlt pár hónapban igazi dömpingnek lehettünk szemtanúi.


Többek között spinoffot kap a Vámpírnaplók (The Vampire Diaries), ez lesz a The Originals, mely a TVD pár szereplője köré fog épülni - nem is meglepetés, hiszen a CW csatorna legnézettebb sorozatáról van szó. És az sem meglepő, hogy az ABC egyik sikerére, az Egyszer volt, hol nem voltra (Once Upon A Time) akar ráduplázni Alice karrakterével és egy Csodaországos sorozattal, a Once Upon A Time in Wonderlanddel.

Mint ahogy az is papírforma volt, hogy a The Office készítői Dwight Schrute karakterét akarták továbbvinni a The Farmban, míg az NCIS: Red a harmadik NCIS-széria lehetett volna, az már nagyobb meglepetés, hogy utóbbi két tervet végül passzolta az NBC, illetve a CBS csatorna. Hasonlóképpen egy nézett sorozatról van szó a Pretty Little Liars esetében, melynek spinoffja, a Ravenswood a tervek szerint októberben fog indulni. Az azonban már kifejezetten meglepő, hogy a Lángoló Chicago (Chicago Fire) is kap egy testvérsorozat - pedig nem túl sikeres. A Chicago PD (vajon mi lesz a magyar cím?) természetesen a helyi rendőrök munkáját veszi majd górcső alá.


Azonban nem csak jelenleg is folyó sorozatok kaphatnak leágazást. Idén ér véget a Dexter, illetve a Totál szívás (Breaking Bad), s a sorozatoknak otthont adó csatornák, a Showtime és az AMC már aktívan tervezgeti, hogy valamilyen formában folytatja a szériákat, életben tartja az örökségüket. Hogy a Dexter testvérsorozata ki vagy mi köré fog épülni, azt még nem tudni, de a Breaking Bad esetében már kiderült, hogy a terv egy komédia lenne, melynek középpontjába Saul karaktere kerülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #5
    A Helyzínelőkből pl jó ötlet volt még két bőrt leszedni, kár hogy már csak az eredeti széria él,
  • boond #4
    Én pont ezért szeretek sorozatokat nézni, mert van folytatás, és nem kell minden rész után "újat keresni", film esetében igen. Persze nézek filmeket is, néha jobban, néha rosszabban sikerül a választás, máskor meglepő, hogy a story alapján nem is gondoltam, hogy ilyen jó lehet a film. :)

    A Sorozatokkal kapcsolatban csak 1 probléma van, hogy szeretik "cska úgy" abbahagyni, bármiféle lezárás nélkül, sőt gyakran év végi átkötőszállal, ami persze sosem folytatódik, pl erre a traveler, ami egy jó sorozat volt. (bár nem szeretem ezt a műfajt különösebben)

    Egy filmnek ezzel szemben, többnyire van rendes lezárása. Az esetleges folytatásra viszont éveket kell várni, de ha jó akkor megéri :)

    Remake-et viszont nem néznék. Vagy csak kivételes esetben.
  • Sajátvéleményem #3
    Én akkor nézek meg egy sorozatot, ha már legalább egy évad lement, és akkor letőltöm. Reklám nélkül 1-2 alkalommal túl is esem rajta.
  • wibescu #2
    A kivétel soha nem erősítheti a szabályt. Mikor fogják már az újságírók ezt megtanulni?
  • nlght #1
    Egyszerű a képlet...
    A tv management az alapján dönt, hogy a tv-nézők mennyire nézik az új sorozatokat. Erős általánosítás, de imho a netezők jelentősen magasabb intelligenciával rendelkeznek, mint a tv-nézők (persze van közös halmaz is), már csak azért is mert a legtöbb netező pont a 15 perc reklámszünet miatt tölti le inkább a sorozatokat, tehát hülye lenne reklámokkal pusztítani az agyát... Szóval imho míg a tv-néző buta amerikaiaknak nagyon nagy szerepe van abban, hogy mi lesz siker vagy bukás, addig a netezős halmaznak szinte semmi. Pedig lassan nagyobb a netezős csoport, mint a tvzős...
    (abba most nem megyek bele, hogy reklám és népbutítás nélkül nem nagyon maradna fent egy tv csatorna sem, másik story)