Szekeres Viktor

Az HBO megszüntette egyik legnézettebb sorozatát

Egyes tévésorozatok 12 millió nézővel is csak egy évadot érnek meg, mások 350 ezer nézővel is sikeresek. Az HBO egyik legsikeresebb szériáját szüntette meg.

Nem minden tévécsatornának vannak hasonló lehetőségei, némelyiknél a lefedettség, máshol a közönség mérete határozza meg azt, hogy mekkora nézettség elegendő a sikerhez. Amerikában az egyik országos kereskedelmi csatorna, a CBS például 10-12 milliós átlagnézettséggel rendelkező sorozatokat is befejezhet sikertelenségre hivatkozva, mint májusban a Vegast, más csatornák pedig pár százezer nézővel is jól elvannak, ld. BBC America (Orphan Black), Cinemax (Banshee, Válaszcsapás) vagy Starz (Da Vinci's Demons).


Azonban amikor egy sorozat befejezéséről döntenek, általában figyelembe szokták venni, hogy az adott széria a csatorna produkciói között milyen helyezést foglal el, illetve, hogy mennyire elismert. És épp ezért szűnhet meg a CBS-en egy 10-12 milliós nézettséggel rendelkező Vegas, mert a csatorna többi sorozata 15 vagy 20 millió nézőt ültet le hétről-hétre a képernyők elé.

Olykor azonban az is előfordul, hogy a csatornák kénytelenek legnézettebb sorozataiknak véget vetni - egész egyszerűen azért, mert nem éri meg őket tovább csinálni. Természetesen mindez anyagi okokra vezethető vissza, a szériák költségvetése évről-évre egyre magasabb lesz és egy idő után azokat nem fogják fedezni a licencköltség és/vagy a reklámbevételek. A csatornák ugyan megpróbálkoznak tovább vinni sikereiket az 5-6-7. évadon túl is, azonban ilyenkor a közreműködők legtöbbször jelentős fizetésemelést kérnek, így általában meghiúsul az üzlet.


Idén így ér véget például a Showtime legnézettebb sorozata, a Dexter 8 évad után, vagy a USA csatornán a Minden lében négy kanál (Burn Notice) 7 évad után. De ugyancsak részben anyagi okok lett vége a Starzos Sparatcusnak már 3 szezont követően, s csatornája egyik legnézettebb sorozataként fejeződik be, igaz más okokból a Totál szívás (Breaking Bad) 5 évad után. S ebbe a sorba nyár végén beállt az HBO is, ugyanis bejelentették, hogy a True Blood - Inni és élni hagyni utolsó szezonja a hetedik lesz. A sorozat hatodik évada a nyáron került adásba, s az utolsó 10 rész várhatóan jövő nyáron fogják bemutatni.

A vámpíros sorozat rajongóit minden bizonnyal derült égből villámcsapásként érhette a hír hiszen az epizódszám-csökkentésen kívül semmi előjele nem volt ennek a döntésnek, a készítők nem tervezték a széria lezárását, sőt, a hatodik évadot egy új szakember vitte vezető íróként - arról nem is beszélve, hogy a True Blood 3 évig folyamatosan az HBO legnézettebb sorozatának számított. Igaz, tavasszal a Trónok harca harmadik szezonja letaszította a trónról nem egyszer 5 milliós nézőszámával, miközben a True Blood nagyjából a 4 milliós átlagot volt képes tartani, de még e nézettség is kimagasló volt a 2 milliós (Boardwalk Empre - Gengszterkorzó, Híradósok), illetve pár százezres nézettséggel (Csajok, Megvilágosultam) rendelkező HBO-sorozatok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #4
    :P Hehe. A weeds 8 évadot ment.
  • Wittgen #3
    Kár értük, minőségi sorozatok.
  • Skill #2
    túl sokan kaptak kedvet a kémia tanulásához =)
  • god25 #1
    "más okokból a Totál szívás (Breaking Bad) 5 évad után". Lemaradtam a hírről. Miért szűnt meg?