Szekeres Viktor

Tűzgyűrű: Oscar-jelölt rendezők vágtak ki belőle egy órát

Nem tervezett 3D-s konverzió, a sztori és a karakterek kasztrálása és rövid forgatási idő - ez a Tűzgyűrű. De legalább az óriási robotok marha jók voltak.

Láttad a Tűzgyűrűt?
  • Igen, és tetszett.
  • Ja. Közepes film.
  • Aha, de gyengécske volt.
  • Nem.
Sokan panaszkodtak a Tűzgyűrű történetének gyengeségeire, s ezt nem lehet egy legyintéssel elintézni, hiszen Guillermo del Toro az elvárásokkal ellentétben igencsak nagy hangsúlyt fektetett a film történetére. Az eredeti terve mindenképpen a jó sztori prezentálása volt a nagyszabású összecsapások árnyékában. Más kérdés, hogy mindebből nagyon zsenge, helyenként unalmas, beszélgetős részek, és teszetosza karakterek maradtak, és persze a még sötétben is rettenetesen látványos akciók.


Lehet-e tökéletes egy ilyen film akkor, ha a 10/10-es jeleneteket unalmas percek, negyedórák kísérik? És lehetne-e akkor tökéletes a Tűzgyűrű, ha mondjuk a mostani két órás játékidőhöz hozzácsapnánk még egy órát, mely nagy része karakterizálással telne el. Kielégítené-e a nézőket az, ha jó a sztori, jók a karakterek, de a filmnek még kisebb hányadában szerepelnek óriási robotok és szörnyek, ha még ritkásabb az akció?

Nem biztos, hogy könnyű megfelelni a kérdésre, de nemrég napvilágot látott pár érdekes információ a Tűzgyűrűvel kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a film első változata több, mint 3 órás volt, vagyis del Toro rengeteg nyersanyagot forgatott saját és Travis Beacham szkriptjéből, amiből legalább 60 percet kivágtak. A filmbe nem kerülő jelenetek jobban megismertették volna a karaktereket a nézőkkel és még inkább kidomborították volna történetüket.

Del Toro azonban érezte, hogy muszáj valahogy egyensúlyba hoznia a végeredményt, hiszen a Tűzgyűrű mégsem egy karakterközpontú dráma, ahogy mondta: "Nem tehetünk úgy, mint mintha Ibsent rendeztem volna szörnyekkel és robotokkal. És úgysem, mintha a filmem az emberiség mélyelemzése lenne." Ennek következtében a fő karakterek sztoriját teljesen minimálisra csupaszították, a történeteiket megfosztották minden "sallangtól", ami zavarhatta volna a nézőket.


A cél, főleg a fiatal nézők miatt, a két órás játékidő elérése volt. Ez nem szokatlan, sőt elvárás is manapság, ami viszont meglepő, hogy a vágási folyamatokban két, Oscar-díjra jelölt rendező segített del Torónak, egyrészt Alejandro González Inárritu (Korcs szerelmek, Bábel), másrészt pedig Alfonso Cuarón (Az ember gyermeke, Az anyádat is). Előbbi közel tíz percet vágott ki Del Toro utolsó utáni nyirbálását követően, utóbbi pedig további pár percet és néhány jelenet sorrendjét meg is variálta.

További érdekesség a Tűzgyűrűvel kapcsolatban, hogy bár del Toro eddig sosem forgatott 115 napnál rövidebb ideig filmet, a robotos műre mindössze 103 forgatási nap állt rendelkezésére. Ezért összeállított egy pótstábot is, melyet a forgatás megkezdése előtt és szabadnapjain dirigálhatott, bár még így is heti hét napon át napi 17-18 órát kellett dolgoznia. Ennek köszönhetően számára szokatlan módon bőven akadtak lazább jelenetfelvételek is, melyekbe az improvizáció is belefért.


Jobb film lett volna a Tűzgyűrű, <br>ha több idő jut a karakterekre?
  • Igen.
  • Nem.
A moziba került Tűzgyűrű tehát nem az a film volt, amit eredetileg megírtak, s amit Del Toro elképzelt. A rendező eleinte még a 3D ellen is tiltakozott, úgy vélte, hogy semmi értelme, a robotok harcához pluszt nem adna, de később a stúdió nyomására beadta a derekát és engedte, hogy 3D-sre konvertálják a jeleneteket. S ugyancsak a film könnyebb eladása érdekében fogyaszthatóbb hosszúságúra vágta a Tűzgyűrűt, ezzel rengeteg karakterépítő momentumtól és párbeszédtől kímélte meg a közönséget. Jól jártunk?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #18
    Szerintem ez egy igazán moziban nézős film volt. Jó volt! Igazi Sci-fi akció mellőzve a sallangos dumákat, szexet stb. Gyors és élvezetes. Másodszor nézem.
  • e98ff #17
    Nekem is ez jutott eszembe a cikk olvasása után.
  • BrockSamson #16
    Akkor most mar remenykedem, hogy lesz belole rendezoi bovitett blu-ray. Del Toro munkait nagyon szeretem, szoval inkabb neznem meg azt amit teljes egeszeben a vaszonra almodott, mint egy megnyomoritott filmet.
  • fonak #15
    Sajnos megnéztük moziban, hát rég láttam már ennyire rossz filmet (moziban, de nem vagyok egy nagy moziba járó). Szerintem a 2 óra (130 perc inkább) is túl sok volt, sok volt az unalmas rész, mivel a történet, a párbeszédek, a karakterek nagyon gyengére sikerültek. Bőven elég lett volna 90 perc is. :)
    (Jó tudom, finoman szólva nem én vagyok a célközönség, így 40 körül, meg nem is az én műfajom, ez van. A látvány kedvéért vettünk rá jegyet, azt nem is lehet mondani, hogy az nem volt, de időben keveselltem az akciórészeket, sok volt a karakterek szövegelése, lelkizése a gyenge sztorihoz képest. Ott volt pl. a Dredd 3D, az tetszett, pedig nem épp egy mély film:))
  • koschwarz #14
    A legjobb az, ahogy megindokolta, hogy miért szar ez a cikk.
    (sehogy):D
  • Zombee #13
    Mindenkinek nem lehet megfelelni. Az ilyen drága filmek többnyire a tiniknek, Hollywood-nak, és persze minél több embernek meg akarnak felelni, hisz sok pénzt fektet bele a gyártó stúdió. Ezzel nincs is semmi baj, ez üzlet. A baj az, hogy a közízlés nulla, a tömegek ostobák, vagy legalábbis a producerek úgy gondolják. Persze van, amit már a nézők sem kajálnak be, gondoljunk csak arra, hogy süllyedt el a Csatahajó.
  • Linkout #9
    Elképesztő ez az alpári stílus, amivel egy ember munkáját ilyen mértékben lehordod. Vannak jó és kevésbé jó cikkek, minden embernek vannak jó és kevésbé jó napjai és mindenkinek változhat bizonyos mértékig a teljesítőképessége. Ez a változás lehet pozitív és negatív is.

    A Te mentalitásoddal szinte biztos vagyok benne, hogy nem vagy vezető pozícióban. Még szerencse, hogy az SG nem a kommentek alapján rúg ki embereket :)
  • thsanyi5 #8
    Tetszett, de néhol gyengének találtam a párbeszédeket, viszont nem zárom ki, hogy ez csak a magyar szinkron miatt van. Illetve a kivágott részek talán mégis kellenének, hogy kerek legyen a story.
    Most újra nézve a trailert jövök csak rá, hogy hiányzott GLaDOS hangja. Magyarul nincs :/ Nem lehet majd megszerezni a teljes változatot a kivágott részekkel együtt? Tudja valaki?

    "Hiányolom a szavazásnál a "nem láttam, de nem is érdekel" lehetőséget." - Azért nincs ilyen lehetőség mert rossz helyen jársz! Ha nem is érdekel a film miért olvasol róla éppen egy cikket és főleg miért szólsz hozzá a fórumjához?
  • Wittgen #7
    Sajnos a film nézése közben nagyon is észrevehető volt, hogy jelenetek hiányoznak, valamint néhány helyen logikátlanul követték egymást a szkriptek. Ha ennyire görcsösen nem akart volna hálivúdnak és a tiniknek megfelelni Del Toro és a stúdió, talán még jó filmet is kaphattunk volna. Így sajnos elég középszer és 1x nézhető, mint pl a Battleship, TF, stb.
    Del Toro-tól a Faun és a Hellboy után sokkal többet vártam.
  • tHerapY #6
    Kedves SG.hu!

    Rúgjátok ki azt a barmot, aki ezt a cikket megírta. Még akkor is, ha az maga a főszerkesztő! Ilyen ostoba, elkefélt cikket még nem olvastam nálatok.