Szekeres Viktor

Megint magyar warezelők miatt szívnak moziba járók

Újabb mozifilm kamerás verziója került fel először Magyarországon a netre, így újabb stúdió vonta meg a mozis világpremiereket a hazai közönségtől.

Mit mondasz?
  • Éljenek a kamerázó kalózok!
  • Utálom a kamerázó kalózokat!
Nem is olyan régen számolhattunk be arról, hogy a Másnaposok 2 (egyik) első warez kópiája Magyarországról származott, ezért a gyártó Warner Bros. úgy döntött, hogy új filmjeit nem a világpremierrel egy időben, hanem minimum egy héttel később fogja itthon vetíteni. Persze mindez csak némi példastatuálásra volt elég, hiszen addig sem kaptunk túl sok Warner-világpremiert, ráadásul a stúdió a legfontosabbnak tartott filmjeit itthon is a nemzetközi bemutatóval egy időben engedte mozikba.


A történelem úgy tűnik, hogy ismétli önmagát, csak ezúttal a Disney rágott be ránk, ugyanis a Vasember 3 (egyik) első kamerás warez kópiája Magyarországról származott. A stúdió ennek hatására ugyanazt a döntést hozta, mint a Warner, egy héttel eltolta következő tervezett premierjét. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a Szörny Rt. második részét, a Szörny Egyetemet június 20-a helyett csak június 27-től nézhetjük meg a legtöbb magyar multiplexben. A Fórum Hungary tájékoztatása szerint hasonló eljárás fogja kísérni a többi Disney-premiert is.

Az "észrevétel" ezúttal is teljesen jogos volt. Annak ellenére, hogy a legtöbb kamerás kópia nem hazai forrásból származik, a Másnaposok 2. része után a Vasember 3-ból is a magyar mozikban felvett verzió terjedt el a neten, nem egy külföldi verzió ennek a képét használta alapul. Érdekesség, hogy minderre azért is volt lehetőség, mert a Warner a világ legtöbb országában ugyanakkor, az amerikai premier előtt 7-8 nappal mutatta be a képregény-filmet. Ez alól mindössze pár nagyobb ország volt kivétel, például az igazi warez nagyhatalomnak számító oroszok sem részesültek a világpremierből, náluk május másodikán került mozikba a film, melyet egyébként legkésőbb Lengyelországban láthatnak a nézők, mától.


A döntés a Disney filmjeit illeti, vagyis automatikusan vonatkozhat az összes Marvel Studios nevével fémjelzett alkotásra, így a téli Thor 2-re, a tavaszi Amerika kapitány 2-re, valamint a nyári Guardians of The Galaxy-ra - és persze a 2015-ös A bosszúállók 3-ra is. A stúdió következő premierje a Szörny Egyetem után egyébként A magányos lovas (Lone Ranger) lesz, mely ugyancsak világpremiert kapott volna eredetileg, de így feltehetően nem július negyedikén kerül a magyar mozikba. További idei Disney-filmek: Repcsik (Planes - eleve egy héttel a világpremier előtt kerül bemutatásra), The Delivery Man (nincs hír a magyar premierjéről), Thor: Sötét világ (Thor: The Dark World - a világpremier előtt egy héttel tervezték), The Fifth Estate (nincs hír a magyar premierjéről), Jégvarázs (Frozen - világpremiert kapott volna) és Saving Mr. Banks (nincs hír a magyar premierjéről).

Igazából a történtekkel kapcsolatban nem nagyon van min elmélkedni. Egyrészt a tiltás közvetlenül csak a közönséget sújtja, hiszen ha nem tőlünk, akkor máshonnan kerül fel egy gyors warez verzió a netre, illetve egy héttel később itthonról is megtörténhet a kamerázás. A másik oldalról viszont ismét bebizonyosodott, hogy a warez scene-en kvázi mindent megér a gyorsaság és az "elsőség".


Persze, ha már warez, akkor nem szabad csak a stúdióban és a kalózokban gondolkodni, hiszen mindenképpen érdekes a néző hozzáállása is. A Vasember 3-at több tízezren töltötték le kamerás képpel és gyenge hangminőséggel, s ennél feltehetően jóval többen nézték meg. Mindenkinek szíve-joga úgy nézni a filmeket, ahogy neki kényelmes, azon spórolni, amin akar. Viszont ennek fényében elég fura olvasni egyes fórumokon a magyar televíziók és a HD-minőségű sugárzás problémakörét és az azt kísérő felháborodást, hiszen úgy tűnik, hogy még a minőségre érzékenyebb netezők jó részének is bőven megfelel a gyenge minőség. Ki tudja, talán mert pár hetet vagy hónapot várni a kiváló minőségű, letölthető verzióra egyeseknek fizikai fájdalmat okoz.

Lábjegyzetként azért érdemes megjegyezni, hogy a Vasember 3 hatalmas siker itthon, két hét alatt 195 303-an látták a moziban (ők a többség), 288,6 millió forint bevételt hozott. Nemzetközileg a cikk megírásakor 768 millió dollár bevételnél tartott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolbboy83 #54
    Belsős forrásbol tudom, hogy az Alleeban pl vegeznek szinkalibraciot.... A haverom ott melozik, o szokta vegezni.
  • coolbboy83 #53
    Melyik moziban volt ez? Azt megnézem amikor megprobáljoznak ezzel nálam....
  • Atyuska #52
    Néhány napja voltam egy 3D-s vetítésen, s mindenkitől elvették a fényképezőgépét - amit vetítés után vissza adtak.
    Kellőképp hangot adtam az ottani biztonsági főnöknek, hogy még egy SD felbontást is alig elérő 6 éves fényképezőgépet miért vesznek el:
    1. nem hívták fel a jegyvásárláskor a figyelmet eme akcióra,
    2. 3D-s filmnél hiába is készítenék felvételt, az semmire nem jó, nemrt utólag nem lehet belőle visszanyerni a 3D-t
    3. egy max. 600 x 800-as felbontású videóval mit lehet kezdeni?
    4. bármilyen 2 évesnél fiatalabb mobillal lehet HD felvételeket készíteni.

    Bizonyára a külföldi tulaj fele kellett mutatni, hogy valamit tesznek a CAM-os felvételek elkészítése ellen.
  • asgh #51
    Először is nem tök mindegy, hogy egy héttel előbb vagy később mutatnak be egy filmet?
    Az oké, hogy ha valaki nagyon rá van kattanva, akkor fél év csúszás már kiakasztja, na de egy hét?
    Annál többet meg nem igen mernek csúszni a stúdiók, mert akkor az is megnézi warezban, aki amúgy megvette volna a mozijegyet.
    A minőségről: a magyar mozikban már eleve botrányszar minőségben vetítik a filmeket. Belsős forrásból tudom, hogy itthon egyetlen moziban sem végeznek színkalibrációt, sokszor még a projektorok üzembe helyezésekor sem, pedig kb. 100 vetített óránként kötelező lenne.
    A projektorok kb. 30%-os fényerővel mennek, néha 2 helyett csak 1 lámpával, mert a szarrágó multiplexek spórolnak a projektor lámpákon. Többek között ezért nézhetetlenek Magyarországon a 3D-s filmek, mert az eleve lehúzott fényerőt a 3D még le is felezi, így nem látsz fehéret a vásznon, csak középszürkét.
    Összességében tehát nem érdemes elmenni moziba, mert otthon már egy kb. 200 ezer forintos projektorból is ki tudod hozni ugyanazt a moziélményt. (És ez nem a home projektorok minőségének köszönhető.)
    Az mondjuk kétségtelenül az igénytelenség csimborasszója, ha valaki az eleve ótvar moziképről készült kamerás felvételeket nézni.
  • zetortraktor #50
    És amíg vannak ilyen szívatható emberek, mint te, akik megnézik a filmet (komolyan, már a címe is, kinek jutna eszébe egy VASembert nézni, pláne "3"-at...?), addig lesznek filmek. (Nem a rajongókra gondolok, akik imádják, hanem azok, akik nem képesek eldönteni, hogy mi a jó nekik és szart néznek, utána meg panaszkodak.)

    A színésznek egyébként nincs szerződése A bosszúállók 2-re és lesz Vasember 4. Nem tudom, mi volt a vége, de még ha meg is halt, akkor is lazán lehetne folytatni. Minden más esetben meg főleg. Még egy bolygó megsemmisülését is lehet negálni azzal, hogy Bobby kilép a zuhanyzóból.
  • zetortraktor #49
    Téves kapcsolás. Már statuáltak példát az oroszokon is, akim nem kicsik. És ugyan nézd már meg, hogy honnan jönnek ki a verziók, mert elég látványos, hogy mikor nem orosz a forrás. Nem véletlenül.
  • zetortraktor #48
    Ezt írtam én is. A Másnaposok 2-t sem mutatták be ott akkor, amikor már volt belőle warez. Itthon viszont csütörötkön ment, sok országban meg csak pénteken.
  • Darth Sith #47
    a korábbi szankciókra gondoltam, ami kb 1 éve volt, már nem emlékszem pontosan melyik film kapcsán, nem az ironman-re gondoltam.
  • Mardel #46
    Egyébként ez a Vasember 3 nagyon pocsék lett.
    Ha csak ilyen filmeket tud csinálnia kedves Disney akkor felőlem ki se adják, de egy lyukas garast nem ér, eza túlhypolt ***r az 1-2 részéhez viszonyítva.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    És remélem nem lesz 4. része,legalábbis nem úgy lett vége, hogy lenne. Meg a főszereplő szerződése is lejár a Bosszúállók 2 után, és már ő se nagyon akar egy 4. részt. De igaza is van, ha cska ilyen szar forgatókönyvvel állnak elő egy abszolót gagyi semmi történettel mindezt 2 órában, én is azt mondanám, hogy ez már nekem rangon aluli...
  • Mardel #45
    A warner esetnél.
    Egyébként 99%-ban már vagy 5-10 éve ukrán és vagy orosz kamerás verziók kerülnek ki a netre előszőr, és erre tezsik ráa moziból diktafonnal felvett szinkronhangot.
    De igazából úgy töltötték 5-7 ezren kalóz öbölről, hogy magyxar szinkron volt rajta, és őket nem érdekelte hogy egy kukkot nem értenek belőle, akkor még felirat se volt hozzá.
    Aztán később jelentek meg az angol hangos változatai ahonnan a hangsávot egy külföldi moziból vették fel.
    Kb 3 napja meg már kint van egy kínai gondolom HD kamerás vagy egy jobb fajta telecine verzió még DVD Screenernek is elmenne.
    Ez a Disney-s dolog meg egy faszság ahogy a Warneres is, a kiadók egy kis semmi országon akarnak pédátstatuálni, mikor a legtöbb kamerás rip nem is tőlünk kerül ki külföldre, ennyit erről.