Szekeres Viktor

Indul a Marvel-képregényfilmek 2. fázisa

A Vasember 3-mal megkezdődik a közös univerzumban játszódó Marvel-filmek Második Fázisa, mely két év alatt öt filmet hoz el. Utána pedig Harmadik Fázis.

Láttad A bosszúállókat?
  • Igen.
  • Nem.
A Marvel Studios a Vasemberrel kezdte meg újkori képregény-filmjeinek sorát, az Első Fázist és zárta le ezt a hatalmas sikerű A bosszúállókkal. Ha nincs a Vasember meglepetés sikere, akkor talán a különböző szuperhősök sem ilyen ütemben tűnnek fel a filmvásznon, de ki tudja, honnan, Tony Stark és 2008-ban sokak számára teljesen ismeretlen karaktere, hihetetlen teljesítményt nyújtott a mozikban: csak Amerikában 318 millió dolláros bevételt ért el a mozi, vagyis Vasember jobban szerepelt, mint az előző években Denevérember, Superman, vagy a Marvel-karakterek közül korábban Hulk és a Fantasztikus Négyes. Sőt, Jon Favreau filmje még az addigi X-Men-moziknál is sikeresebbnek bizonyult


A kirobbanó sikert a követő Hulk-filmnek (135 milliós amerikai bevétel) nem sikerült megismételnie, de Thor (181 milliós amerikai bevétel) és Amerika kapitány (176 milliós amerikai bevétel) már korrektül szerepelt, a Vasember 2-ről nem is beszélve (312 milliós amerikai bevétel), a Marvel-filmekre pedig kezdtek Amerikán kívül is felfigyelni. Ugyan nem e fázis részeként, de ebben az időszakban még A Megtorló (8 milliós amerikai bevétel), Farkas (180 milliós amerikai bevétel), Szellemlovas (52 milliós amerikai bevétel) és az első X-Men csapat (146 milliós amerikai bevétel) is képviselte a Marvel-karaktereket, és persze a meglepetésre a Vasemberekhez és a korábbi epizódokhoz képest elég közepesen teljesítő A csodálatos pókember (262 milliós amerikai bevétel). Az Első Fázist az össznépi A bosszúállók zárta le, mely Amerikában és a világon is minden idők 3. legsikeresebb filmjévé vált (623 milliós amerikai- és 1,5 milliárd világbevétel).


A Második Fázis ismét csak Vasemberrel, a sorozat harmadik részével fog kezdődni - nálunk csütörtökön, Amerikában egy héttel később. Ezt követi majd a Thor: Sötét világ (Thor: The Dark World - nálunk október 31-től, Amerikában pedig november 8-tól), az Amerika kapitány - A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier - Amerikában április 4-től), valamint az egyelőre még hivatalos címmel nem rendelkező A bosszúállók 2 (The Avengers 2 - 2015. május elsejétől, nálunk vélhetően egy héttel korábban). Az elég repetitívnek tűnő felállást a 2014. augusztus elsején bemutatásra kerülő Guardians of the Galaxy bolondítja meg, mely egy új szuperhős-csapattal ismertet meg minket.


A Guardians of the Galaxy (bővebben róla itt) már koncepciójában is ráerősít a Marvel Studios azon korábbi törekvéseire, miszerint a Földet kinőve a szuperhősök, illetve csapataik már a galaxis védelmével is foglalkozni fognak. Aki látta A bosszúállókat és a film befejezését, valamint ismeri a képregényeket, az nagyjából azt is sejtheti, hogy melyik szálat fejlesztgethetik. A galaxisközi, scifi-jellegű történetek ígéretének lehetőségére ismét fellángoltak a Hulk-pletykák, de a Marvel egyelőre cáfolta, hogy Bruce Banner karaktere ismét saját filmet kapna, így a Planet Hulkra egyelőre sajnos várnunk kell.


A filmeket természetesen a korábban ismert szereplők átjárása fogja összekötni, a Vasember 3-ban ezúttal Nick Fury mellett és a papíron elhunyt, egyébként egyáltalán nem biztos, hogy halott Coulson ügynök helyett Maria Hill ügynök is ismét látható lesz A bosszúállók után. Mint ahogy az egyelőre a Sólyomhoz hasonlóan saját filmmel nem rendelkező Fekete Özvegy is ismét fel fog tűnni, ezúttal az orosz karakterekkel (is) operáló Amerika kapitány 2-ben - további meglepetés szereplőkről nem is beszélve.


A nagy dobása és igazi tesztje a Marvel Második Fázisának tehát a Guardians of the Galaxy lesz, melyre a későbbiekben is lehet építkezni - eddig Chris Pratt, Dave Bautista és Michael Rooker csatlakozott hivatalosan a filmhez. A folytatás pedig természetesen a Harmadik Fázis lesz és nagyon úgy tűnik állandósulni fog az évi minimum 2 fősodros filmre (plusz 2 nem Disney-produkcióra) való átállás, ami nem kis vállalás a stúdió részéről. Ennek a Harmadik Fázisnak lehet az első filmje a képregényekben eredetileg A bosszúállók közé tartozó Hangyaember saját filmje, melynek premierjét 2015. november 6-ra ígérik - a korábban a filmhez forgatott tesztanyagot már mindenki láthatta. Mivel a Marvel Studios előrelátó szokott lenni karaktereivel kapcsolatban, az is lehet, hogy Hangyaembert, azaz Hank Pymet már egy korábbi filmjükben bemutatják. Kérdés, hogy manapság, teljesen szabadon áramló információk világában okozhat még meglepetést a Marvel Studios a képregény-filmek rajongóinak.


Megnézed a Vasember 3-at?
  • Igen.
  • Nem.
Természetesen annak sem kell falnak menni, aki azokra a karakterekre is kíváncsi, melyek jogai (még) nem a Disney-nél vannak, hiszen idén július 26-án érkezik a Farkas (The Wolverine), 2014. május másodikán A csodálatos pókember 2, 2014. július 18-án az X-Men: Az elsők folytatása, az X-Men: Days of Future Past, 2015. március hatodikén pedig a a Fantasztikus Négyes rebootja - jelen állás szerint legalábbis, hiszen a későbbiekben újabb premierek tűnhetnek fel, újabb Marvel-karakterek kaphatnak saját filmet. Mindez egy cseppet sem meglepő, közönség ugyanis már korábban kinyilvánította, hogy nagy szüksége van a szuperhősös mozifilmekre, inkább ilyenekre adnak ki pénzt, nem feledve természetesen 3D-s felárat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #26
    Fölöslegesnek tartod a szájtépést, utána 10 sorban írod le az alapvetést, miszerint addig csinálják, amíg a közönség kíváncsi a filmekre?

    Igazából nézőpont kérdés, hogy ki mit lát meg először. Te a pénzt. De a pénzt az emberek adják, szóval a közönség igényeit akarják kielégíteni.
  • roblee #25
    Szerintem tök fölösleges ez a szájtépés.
    Addig csinálják ezeket a képregény adaptációkat, amíg van benne lé, ha már kifulladt, akkor máshoz nyúlnak. Pénzről szól itt minden, emberek.
    A számok meg azt mutatják, hogy egyelőre kaszálnak ezekkel. Ráadásul ezeknek a filmeknek nem az a dolguk, hogy megváltsák a világot, filozofáljanak vagy az emberiséget jobb irányba tereljék, nem, szórakoztassanak. Erre tökéletesen megfelelnek.
    Én nagy képregény rajongó voltam-vagyok, és nem érzem, hogy a képregények szellemiségét - vagy hogy neveztétek - porba taposnák. Erről szó sincs.
    Én elmegyek és megnézem ezeket a filmeket, mert kikapcsolnak és szórakoztatnak. Ha komolyra vágyom és arra van szükségem, hogy napokig egy adott dolgon rágódjak, akkor elmegyek a Trafóba vagy a Nemzetibe (bár a történtek után már erre nem nagyon hiszem, hogy sor kerülne) vagy sorolhatnám a színházakat és megnézek egy olyan darabot, hogy a t...köm elhagyom és napokig a hatása alatt vagyok. Részemről ennyi.
  • morden2 #24
    "2 egy tucat romantikus vígjátékokkal" a képregényfilmek, azok nem 12 egy tucat ?
  • morden2 #23
    öhh és mikor lesznek történettel is rendelkező látványfilmek a mozikban ? 2016-tól :D ?
  • Sippie #22
    kényszerítenek hogy nézd meg? :D
  • Laza #21
    Így van, látványos ... de semmi irigylésre méltó nincs benne ... legalábbis nem hallottam még olyanról, hogy valaki szeretett volna egy nyomorék ember bőrébe bújni, aki egy mesterséges test bőrébe bújik, hogy maga is más legyen :)
    Ráadásul az egész kitalált koncepció/alaptörténet másolat, igazi fordulatoktól mentes, unalmas ... a karakterek meg ... most komolyan valakinek tetszenek azok a kék bennszülött akármik? :)

    Inkább a supeherok :)

    Egyébként Én mindig is szerettem ezeket a képregényeket és rajzfilmeket ... bár egy idő után már nem egy elborult, dimenziókon át ugráló összevisszaság volt.
    Filmekben is jó kikapcsolódásnak vélem ... sokkal inkább, mint sok másik baromságot, kedve a 12 egy tucat romantikus vígjátékokkal és egyéb förmedvényekkel, vagy a halál unalom szomorú szamuráj emos vámpirokkal .......
  • cylonflatus #20
    A "nyomorék mélység" ugyanaz amit szeretnél, csak a másik irányba... :P
  • Zombee #19
    Az Avatar is látványos, csak épp én azt a kék Pocahontast nem bírnám 3 órán át nézni.
  • HalálosHintalow #18
    Pedig ezek a képregényfilmek jóval közelebb állnak a több évdizeddel elötti szorikhoz, mint a jelenlegiekhez.
    a 90-es/2000-es években már nem a régi "jön a heti főgonosz, lezúzzuk, a város ünnepel" vonal volt a jellemző, hanem sokkal árnyaltabb, nem annyira egyértelmű a jó és a rossz, nagy szerepet kap a moralitás, a politika stb.
    Az avengers film például sokkal közelebb áll a 60-as 70-es évekbeli sztorikhoz, mint egy mostanihoz (pl egy civil war)
    Azért van így, mert a filmek felfutásával egyre szélesebb körben népszerűek lettek a szuperhősök, ezért egyszerűbb, emészthetőbb sztorikra volt szükség, ezért is nyúlnak vissza inkább a filmeknél a "hőskorhoz"
    A fanyalgóknak üzenem, hogy nem csak marvel/dc létezik a világon, hanem rengeteg egyéb kiadó, olyan sztorikkal, hogy még a legnagyobb képregényfujjoló is találhat olyat, amitől lepetézik :)
    Például ha irritál az egész köpenyes jófiú szuperhős dolog? Olvasd el a "the boys" -t, ott minden sztreccsgatyás megkapja a megáét, gyengén brutális stílusban. (egy szuperképességekkel felturbózott titkosügynökcsoportról szól, akiknek az a dolguk, hogy a velejéig rohadt szuperhőstársadalmat "kordában tartsák")
  • cateran #17
    Hiszen 1,5 oraba nyilvan bele lehet gyurni a teljes "szellemiseget"...ugyan mar, netto baromsag, amiket itt bofogtok...Az amcsi kepregenyek fele (fokent a regebbiek) kutyakozonseges propaganda cucc (Captain America a legekesebb pelda) A tobbi meg hullamlovas...probalja tobb-kevesebb sikerrel meglovagolni a kepregenyek nepszeruseget. (mert hat amcsiban bizony keresett dolog, meg 1 szaros angliai bolttol is lepeteztem, quadrillio kulonbozo kepregeny.)
    Azt meg meg sem kerdezem, hogy pl 1 Spidermannek mifele szellemisege van? Egyaltalan melyik Spidermannek? Az Amazingnak? Avengingnek? Superiornak? Spectacularnak? Sensationalnak? Ultimatenak?
    Vagy maradjunk Captain Americanal?