Szekeres Viktor

Az elmúlt 30 évben csak egy Oscar-nyertes film volt sikertelenebb a mostaninál

Hiába a kritikai siker, hiába jó film a The Artist - A némafilmes, a közönség jó része nem akar fekete-fehér filmet nézni, amiben ráadásul nem is beszélnek. A legjobb filmes Oscar talán változtat ezen.

Hiába kapott 11 Oscar-jelölést a The Artist - A némafilmes, a nézők továbbra sem indulnak be egy fekete-fehér némafilmtől, így sokan azt sem fogják megtudni, hogy valóban jól szavazott-e idén az amerikai filmes akadémia, amikor Michel Hazanavicius alkotásának ítélte a legjobb filmes Oscart. Amerikában eddig mindössze 32 millió dollár bevételt hozott a francia film, nemzetközileg ennél egy cseppet jobb a helyzet, ott már majdnem 45 milliónál tart a film, ami természetesen még ilyen számok mellett is hatalmas anyagi siker, hiszen csak 15 millió dollárból készült.


Annyira tehát nem is a gyártók és a forgalmazók búsonganak, inkább csak a statisztikusok ingatják a fejüket, hogy az Oscar-nyertes filmek ennél sokkal jobban szoktak szerepelni. Legalábbis az elmúlt 30 évben a nyáron bemutatott és az Oscar-jelölés idejére már DVD-n is elérhető A bombák földjén kivételével (17 millió dollár) mindegyik fő kategóriában szobrot nyerő alkotás több bevételt hozott Amerikában. Még az olyan, első pillantásra rétegfilmnek tűnő alkotások is, mint a 2010-es A király beszéde (135 millió dollár), a 2008-as Gettómilliomos (141 millió dollár) vagy a Nem vénnek való vidék (74 millió dollár) is több nézőt érdekeltek, mint A némafilmes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 000andras000 #14
    "neked is biztosan volt már olyanban részed, hogy valamit magadtól nem néztél volna meg, majd mégis megtetted valamiért és áldottad az eget, hogy de jól tetted, mert egyébként sosem láttad volna."

    Persze. Rengetegszer. Főleg az utóbbi években.
  • winnie #13
    "Probléma persze egy szál se, hiszen rengeteg film van a 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évekből, amik megnézésre várnak."

    sőt. 2011-ből is rengeteget kell még megnézni. nekem biztosan, de haladok, haladok, és egyre több gyöngyszemre lelek, amiket első nekifutásra a "majd később" dobozba raktam.

    a jó film az, ami neked tetszik, ezen nincs mit definiálni. (oké, kicsit elcsúszhat, mert vannak filmek, amik bejönnek az embernek, de tudja, hogy amúgy fércmunkák, de a lényeg, hogy neked bejöjjön. épp ezért azzal nem mész sokra, ha ideírok 50-100 címet 2011-ből, mert azok másnak jöttek be. összesített véleményekre kell adni, sok emberére. hogy ezek szakmabeliek, kritikusok vagy rajongók, passz, de sokan ott követik el a "nincsenek már jó filmek"-hibát, hogy csak a reklámra hagyatkoznak, a hozzájuk eljutó infóra (előzetes, plakát, efféle). annál nagyobb hiba meg nincs. ha sok film közül kell választanod nézőset, akkor így kell dönteni, de egyébként az ember nagyon jól sikerült darabokról maradhat le, ha plakát-előzetes-műfaj alapján eldönti, hogy nem fog bejönni neki a film.)

    neked is biztosan volt már olyanban részed, hogy valamit magadtól nem néztél volna meg, majd mégis megtetted valamiért és áldottad az eget, hogy de jól tetted, mert egyébként sosem láttad volna.
  • 000andras000 #12
    "ez a logika úgy működik, hogy te nem láttál jó filmet, és akkor nincs is jó film? esetleg, ha jobban választanál."

    Nyugodtan írhatsz címeket is. Had pótoljuk be a lemaradást.

    Egyébként definiálni kellene, hogy mi a jó film:

    - Amit te annak tartasz?
    - Amit én annak tartok?
    - Amit a többség annak tart?
    - Amire sokan beülnek a moziba?
    - Ezek kombinációja...?
    - ...

    Jó film mindenkinek mást jelent. Sok olyan film van, amit jónak, sőt kiválónak tartok, de nem szeretek, mert utálom a témáját vagy a műfajt. (pl. western) Alapvetően a sci-fi, horror, thriller vonal jön be nálam. Megnézek mást is persze.

    Mikor csináltak az amcsik egy "jó" sci-fi-t?

    A Drive és Tetovált lány volt, ami megérte a mozijegy árát a többi nem. Ezekben voltak olyan részek, amik a film vége után is emlékeztettek arra, hogy aznap moziban voltam. A többi sajnos nem.

    Probléma persze egy szál se, hiszen rengeteg film van a 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évekből, amik megnézésre várnak.
  • Andr0 #11
    3D-re nem ültem be de moziban láttam. Egyszerűen nekem nem tetszett annyira. A kamerakezelés jó volt meg a zenevágás, de szerintem a vizuál nem ütött akkorát, hogy Oscart szórjanak rá.

    @000andras000: igen, amcsik nem csinálnak mostanság jó filmeket. Pl UK-ből egész jó darabok szállingóznak mostanság.

    BTW: 2012 ígéretesnek tűnik. mondjuk a The Hunger Games-et külön várom nagyon jó könyv volt és érdekel hogy Jennifer Lawrence, hogy alakítja Katniss-t... mert ott ha hibázik akkor borul a film.
  • winnie #10
    "Nem csinálnak már manapság jó filmeket..."

    ez a logika úgy működik, hogy te nem láttál jó filmet, és akkor nincs is jó film? esetleg, ha jobban választanál. én folyton azt látom, hogy még ezt meg azt meg amazt a jó filmet nem láttam, pedig igyekszem filmeket is nézni.

    a hugo vizuálját, csak tippelem, hogy moziban láttad 3D-ben, és mégsem ütött. lehet, hogy igazad van, hogy volt jobb, de én azt még nem láttam, és valahol öröm, hogy a vizuál díj nem csak azt díjazta, hogy kinek van nagyobb vasa és processzor ideje, hanem az ötleteket is.
  • 000andras000 #9
    "Nem csinálnak már manapság jó filmeket..."
    Legalábbis az amcsik nem. Na jó, nagyon ritkán. Másolni, feldolgozni, lopni azt tudnak.

    Talán majd a Prometheus...
  • Andr0 #8
    Nem csinálnak már manapság jó filmeket... The Artist... persze nosztalgiának jó, de komolyan Oscar? meg a Hugo?? baszki 2011-ben helyből tudnék olyan filmet sorolni amiben jobb volt a visual effect. Tény hogy a kamerakezelés nekem is tetszett, de volt jobb is... Meg a zene... megint csak tudnák mutatni 1-2 jobbat.
  • anubys1984 #7
    A készítőknek elég sokat számít az a +10-20 millió. A költségeket már bőven behozta, innentől minden eladott jegy a profitot gyarapítja.
  • Basic #6
    A főoldalon levő linknél elmúlt 20 év a cikk címe, és erre a linkre mutat, ahol a címsávban szintén 20 év van írva :)
  • NovaTerra #5
    Természetes, hogy ez a film nem a kommersz filmfogyasztóknak szól. Érthető, hogy soha nem fogja elérni például olyan filmek bevételét, mint a pocsék transformers. Ez van, teljesen tisztában vannak ezzel a készítők is.