Szekeres Viktor

Idén sem nyer magyar film Oscar-díjat

Hiába ismerte el fődíjjal több filmes fesztivál, nem jelölték Oscar-díjra Tarr Béla utolsó filmjét, A torinói ló című alkotást, így ismét csak nem kell izgulnunk az idegennyelvű kategória eredményhirdetésekor.

A The Academy of Motion Picture Arts and Sciences közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy megtörtént a különböző országok által az Oscar-díjra jelölt filmek listájának első szűkítése, s már csak kilenc alkotás esélyes arra, hogy februárban elnyerje az arany szobrocskát. Minket természetesen a hazai jelölt szereplése érdekelt, de az amerikai filmakadémia úgy döntött, hogy Tarr Bélától A torinói ló nem fér be a legjobbak közé. Hiába az elismertség és sok filmfesztiválos siker, ahogy az várható volt, az Oscar odaítélői nem az ilyen filmeket részesítik előnyben.

A 84. Oscar-díjra 63 ország nevezte legesélyesebbnek tartott filmjét, a kilenc versenyben maradt ország a következő: Belgium, Kanada, Dánia, Németország, Irán, Izrael, Marokkó, Lengyelország és Tajvan. A legfőbb esélyes az Oscarra természetesen az iráni Nader és Simin - Egy elválás története, de még befuthat Belgium Rundskop-pal, a kanadai Monsieur Lazhar, a dán Superclásico, a német Wim Wenders a 3D-s Pina Bausch-sal, az izraeli Hearat Shulayim, marokkói Omar m'a tuer, a lengyel In Darkness, melyet Agnieszka Holland forgatott szülőhazájában, illetve a tajvani Sàidékè balái, melynek négy és fél órás hossza igazi kihívás a mozifanatikusoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    "Hiába az elismertség és sok filmfesztiválos siker, ahogy az várható volt, az Oscar odaítélői nem az ilyen filmeket részesítik előnyben."

    Értsd: nem az ereiket akarják felvágni a nagy világfájdalomtól és/vagy unalomtól (ízlés szerint), hanem filmet akarnak nézni.