Szekeres Viktor

Megvan 2011 legjobb filmrendezője

Sem Martin Scorsese, sem Alexander Payne, sem Woody Allen, sem David Fincher - összegezhetnénk a tegnapi DGA-díjátadót. 2011 legjobb rendezője ugyanis Michel Hazanavicius lett.

Sokan sokféle díjat osztanak ki Amerikában a 2011-es filmekkel kapcsolatban, azonban, ha rendezői elismerésekről beszélünk, akkor még az Oscarnál is akad egy kompetensebb díj, mégpedig a DGA-é - előbbit ugyanis minden filmes dönti el, utóbbira viszont csak a rendezők szavaznak. A hollywoodi rendezői "céh", a DGA, azaz a Directors Guild of America) tegnap jutalmazta 2011 legjobbját, s némileg meglepetésre a díjat a francia Michel Hazanavicius kapta. A némafilmes (The Artist) készítőjének díjazása persze mindössze csak azért meglepetés, mert nem amerikai filmesről van szó, alkotása a közönségsiker elmaradása ellenére is az egyik legnagyobb Oscar-esélyes.

A rendező korábbi alkotásai közül itthon az OSS 117 : Képtelen kémregény című James Bond-paródiát már láthattuk, s akkor nem sokan gondolták, hogy pár évre rá az év egyik legjobbjának tartott film kerül ki Hazanavicius kezei közül. A francia mindenesetre most már egy fokkal nyugodtabban várhatja az Oscart, hiszen a legutóbb 8 DGA-nyertes mindegyik az Oscart is megkapta a rendezői kategóriában - sőt, a legutóbbi kilenc győztes alkotása a legjobb film díjat is elnyerte.

A dokumentumfilmes kategóriában James Marsh rendező kapott DGA-díjat a legjobb rendezéséért - filmje, a Project Nim meglepetésre azonban nem kapott Oscar-jelölést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!