Szekeres Viktor

Mégsem a Lost a legjobb sorozat

Sokan hitték azt, hogy a Lostnál nincs jobb sorozat e világon, azonban Amerika ismét megmondta a frankót, s kinyújtott középső ujjával kínálta meg a szigetlakókat.

Emmy, vagy tévés Oscar, ahogy divat emlegetni újságírói körökben a díjat, hiszen tollnokok hosszú évek után sem képesek feltételezni az olvasókról, hogy tisztában vannak azzal, hogy kik és kiknek osztogatják az Emmy-díjakat. Nos, az amerikai tévés akadémia díjáról van szó, melyet megannyi általunk is ismert színész, rendező és egyéb szakember alkot - és természetesen amerikai sorozatoknak, illetve tévés produkcióknak osztják, olyanoknak, melyeket egy adott időszakban lehet látni a képernyőkön.


Idén sokak nagy örömére az Emmy-díjak ítészei nem azt nézték, hogy mely sorozat búcsúzik, hiszen régebben az Oscarral kapcsolatban is jogos volt az a kritika, miszerint nem csak a teljesítményt ismerik el az ítészek, hanem egyéb körülményeket is (évforduló, haláleset, sok éves díjtalanság). Nos, ezúttal függetlenítette magát a zsűri, nem hatotta meg a szakembereket az, hogy a Lost utoljára volt jelölt, mindössze a legjobb vágásnak szóló díjat halászták el a szigetelők. De nem kellett félnie a búcsúzó, eddig 7-szer jelölt (és egyszer nyerő) Kiefer Sutherlandnek sem, hogy nyer, hiába volt utoljára látható a képernyőn Jack Bauerként a 24-ben.

Akárcsak 2008-ban és 2009-ben, ezúttal is a Mad Men - Reklámőrültek lett a legjobb drámai sorozat, olyan szériákat legyőzve, mint a Lost - Eltűntek, a Dexter, a Breaking Bad, A férjem védelmében és az Inni és élni hagyni. A komédia kategóriában viszont 3 év után A stúdió kénytelen volt behódolni a trónkövetelők előtt, s Amerika legjobb szitkomja egy évig a Modern Family lett.

A legnagyobb harc szokás szerint a férfi drámai színész kategóriában dúlt, ahol is Hugh Laurie (Doktor House) öt, Michael C. Hall (Dexter) és Jon Hamm (Mad Men - Reklámőrültek) három-három jelölés után ismét győzelem nélkül maradt, mert akadt náluk egy jobb, nevezetesen Bryan Cranston (Breaking Bad), aki zsinórban harmadjára vihette haza a díjat. A nőknél más volt a helyzet, Julianna Margulies (A férjem védelmében) jelenlétével egyesélyes volt a kategória, s kisebb földindulást idézett elő, amikor kihirdették, hogy Kyra Sedgwick (A főnök) győzött, akit zsinórban ötödjére jelöltek, a díjat azonban csak most először vihette el.


Miután a komikusi díjakat Jim Parsons (Agymenők) és Edie Falco (Jackie nővér) zsebelte be, a további meglepő sikerek a mellékszereplői kategóriára maradtak, ahol nem sokan számítottak Aaron Paul (Breaking Bad) és Archie Panjabi (A férjem védelmében) megérdemelt sikereire. A komikus mellékszereplők szobrain a két nagymenő újonc komédia, a Modern Family és a Glee megosztozott, hiszen Eric Stonestreet és Jane Lynch kapta az elismerést. (A sorozatkészítők legfontosabb elismeréseit a drámaíróknál a Mad Men készítői, komédiaírók közül pedig a Modern Family-sek kapták. Rendezői díjat a Dexter és a Glee - Sztárok leszünk! jelölt epizódjáért osztottak.)

Ki volt a legjobb férfi főszereplő 2009/10-ben?
  • Hugh Laurie
  • Michael C. Hall
  • Jon Hamm
  • Matthew Fox
  • Bryan Cranston
  • Kyle Chandler
Az Emmy-díjak egy része egyébként egy héttel korábban került kiosztásra, ekkor találtak gazdára a vendégszereplői díjak (John Lithgow, Neil Patrick Harris, Ann-Margret és Betty White nyert), valamint az összes technikai elismerés a vágástól kezdve a jelmezeken át a zenei díjakig. Összesítve minden Emmy-díjat nem a 19 díjra jelölt Glee - Sztárok leszünk! diadalmaskodott, hanem a Modern Family (nálunk Modern Family címmel az HBO Comedy adja) 6 elismeréssel. A Glee és a Mad Men - Reklámőrültek 4-4, míg a Saturday Night Live összesen három díjat kapott, s összesen 21 sorozatot ismertek el, köztük 1-1 szoborral az idén búcsúzó Lost - Eltűnteket, a 24-et, valamint a Monk, a flúgos nyomozót. Persze a tévésorozatok mellett minisorozatok és tévéfilmek is részt vettek az Emmy-n, s ezek közül az HBO két produkciója, a The Pacific - A hős alakulat, valamint a Temple Grandin 8 és 7 díjat szerzett meg, bár a rangosabb elismerések utóbbinak jutottak.


Jövőre ismét kiosztják az Emmy-díjakat, valószínűleg ismét sok sorozat fogja várni, hogy megkapja a legjobbnak járó szobrot, s persze ismét a Mad Men - Reklámőrültek lesz a legjobb dráma. Ez az élet rendje. Na persze ehhez többek között a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó készítőinek is lesz egy-két szava.

A 2010-es Emmy győztesei a főbb kategóriákban (a nyertesek teljes listája itt olvasható):

Legjobb dráma

Breaking Bad
A férjem védelmében
Dexter
Lost - Eltűntek
Mad Men - Reklámőrültek
Inni és élni hagyni

Legjobb komédia

Félig üres
Glee
Modern Family
Jackie nővér
The Office
A stúdió

Legjobb férfi drámai főszereplő

Matthew Fox (Lost - Eltűntek)
Kyle Chandler (Tiszta szívvel foci)
Bryan Cranston (Breaking Bad)
Michael C. Hall (Dexter)
Jon Hamm (Mad Men - Reklámőrültek)
Hugh Laurie (Doktor House)

Legjobb női drámai főszereplő

Glenn Close (A hatalom hálójában)
Julianna Margulies (A férjem védelmében)
Mariska Hargitay (Különleges ügyosztály)
Connie Britton (Tiszta szívvel foci)
January Jones (Mad Men - Reklámőrültek)
Kyra Sedgwick (A főnök)

Legjobb férfi komikus főszereplő

Alec Baldwin (A stúdió)
Steve Carell (The Office)
Larry David (Félig üres)
Jim Parsons (Agymenők)
Tony Shalhoub (Monk, a flúgos nyomozó)
Matthew Morrison (Glee)

Legjobb női komikus főszereplő

Lea Michele (Glee)
Toni Collette (Tara alteregói)
Tina Fey (A stúdió)
Julia Louis-Dreyfus (Christine kalandjai)
Edie Falco (Jackie nővér)
Amy Poehler (Parks and Recreation)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huan200 #48
    Én sokáig néztem a Lost-ot,de nem bírtam követni és nagyon nem voltam képben, hogy éppen mi történik. Az egyik ismerősöm azt mondta, csak akkor fogom megérteni, ha végignézem. Hát még nem néztem végig. Azt leszámítva, hogy még mindig nem tudom miről szól, szerintem a sorozat jó, majd írok akkor is, ha már végignéztem!:)
  • makpadi #47
    a lostnak kb az első 10 része elmegy...utána már nem nagyon tudtak kitalálni dolgokat...egyre több hülyeség, felesleges, buta szálak kuszálódnak benne. a végére teljesen érthetetlen. :S pedig az eredeti ötlet nem lett volna rossz.
  • annabella2 #46
    pedig egy igen jo sorozat fejezödött be sajnos,nagy izgalommal néztük minden héten....lehet,hogy nem a legjobb volt,de az elsö 3-ban biztosan benne van...bevallom öszintén voltak olyan pillanatai az évadoknak,amikor nem értettem mi történik,de nagyon jol át lettek vezetve és mindenre fény derült..a befejezés meg..nekem olyan érzésem volt,hogy nincsen vége és még folytatodni fog...lehet elintézhették azt volna máshogy,mindenesetre sajnálom h nincs többé
  • winnie #45
    "És ugye miden sorozat 3-4. rész után indul be. "

    kivéve a lostot és még nagyon sok sorozatot, ahol a pilot a legjobb rész.
  • peteemol #44
    A lostot nem csak divat fikázni. Mindenki ezt teszi azok közül, akik még egy részt sem láttak. Vagy ha igen, akkor is csak az elején. És ugye miden sorozat 3-4. rész után indul be. Nem értem az ilyen embereket :/
    Viszont az tény, hogy a 6. évad tényleg nem lett a legjobb, főleg úgy, hogy az utolsó. No mindegy. Ezen már kár rágódni. Javítani nem tudnak ezen.
  • Mat666 #43
    Michael C. Hall (Dexter) simán megérdemelt volna egy díjat.
  • bippo #42
    Nem feltétlenül divat, de tény, hogy a koncepció megosztotta a Lost-nézőket. Az utolsó szezonnal és a 'suta' zárással én sem voltam kibékülve, a jó első szezonok után az új irányt én visszaesésnek, kavarodásnak éltem meg, már-már unalmas is volt jópár rész. De túlzás, hogy azért mert valakinek nem jött be, divatból adna hangot a véleményének.
    Aki mindezt fikázva teszi meg, alapból ignore, tök mindegy, mi a téma.
  • Justil #41
    vágási...
  • winnie #40
    mindig a "leg"-eket divat, hiszen az tűnik ki a tömegből, aki a másik oldalon áll. ld. a filmeknél avatar vagy eredet.
  • Justil #39
    A lostot divat lett fikázni, attól függetlenül, hogy most jó -e a záróévad/rész, vagy sem.