Szekeres Viktor

Oscar 2010: a District 9 is harcban a szoborért!

Igazolódott a papírforma, 10 alkotást jelöltek a legjobb film díjára. A legtöbb jelölést James Cameron és az egykori Mrs. James Cameron filmje kapta.

Az Arany Málna-jelöléseket követően kihirdették, hogy mely filmek esélyesek az Amerikai Filmakadémia tagjai által kiosztott az Oscar-díjra. Pár hete mi is megírtuk, hogy viszonylag biztosra lehet venni egyes kategóriák győzteseit, hiszen a mai napig nagyjából 40 szervezet osztotta ki díjait, és bizony ezek csak 1-2 film, színész és színésznő között oszlottak meg.


A linkelt cikkünkben közölt 10-es filmes listából (az Oscarra jelölt filmek számának bővítésének okairól és a szavazás metódusáról már írtunk korábban) végülis 8 alkotás kapta meg ténylegesen a nominációt. Meglepetésre bejutott a jelöltek közé Sandra Bullock amerikai focis drámája, a The Blind Side, és jól sikerült a District 9 kampánya is, e két film Clint Eastwood Invictus - A legyőzhetetlen című drámáját és a The Messengert szorította ki az esélyesek közül. Persze mindkét film vigasztalódhatott, hiszen előbbiből Morgan Freeman és Matt Damon, utóbbiból pedig Woody Harrelson és a forgatókönyv került be a legjobbak közé.

A legtöbb jelölést az Avatar és A bombák földjén gyűjtötte be, szám szerint kilencet, de jól teljesített a Becstelen brigantyk (8 jelölés), az Egek ura (meglepetésre csak 6 jelölés) és a Precious (6 jelölés) is. A legpikánsabb ütközet minden bizonnyal az Avatar és A bombák földjén összecsapása lesz, hiszen előbbit James Cameron rendezte, utóbbit pedig az a Kathryn Bigelow, aki korábban Cameron felesége volt. Nem is meglepő, hogy mindkettőjüket jelölték a legjobb rendező díjára is, az viszont már meglepőbb, hogy Bigelow az esélyesebb, hiszen a napokban még a rendezői szakszervezet díját is megkapta a legjobb rendezésért. (Ez különösen azért számított nagy tettnek, mert a szervezet több évtizedes fennállása alatt nő még sosem kapta meg az elismerést.)


Bár a jelölések papírformának számítanak, hiszen a sok-sok egyéb díj kiosztása után nem nagyon lehet meglepetéssel előrukkolni, a győztesek személyére fogadók csak pár esetben mehetnek biztosra. A legjobb film címért Az egek ura és A bombák földjén volt eddig a legnagyobb esélyes, kérdés, hogy a Golden Globe-bal díjazott Avatar mennyire tudja felszívni magát (nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, hogy az ilyenkor kötelező lobbizásra a 20th Century Foxnak van a legtöbb pénze). A legjobb főszereplők mezőnye is minimum két- vagy háromesélyes, azonban a mellékszereplőknél valóban le kéne szakadnia az égnek, hogy ne Christoph Waltz és Mo'Nique győzedelmeskedjen. (Na jó, az Avatar különleges effektes sikerére is mérget lehet venni, hacsak nem okoz nagy meglepetést a District 9 és a Star Trek.)

Az Oscar-díjakat 82. alkalommal március 7-én fogják kiosztani, s információink szerint a gálát idehaza is láthatjuk magyar nyelvű csatornán, a kérdés mindössze az, hogy Balázsy Pannával vagy nélküle? Alant a fontosabb díjakra jelöltek, a teljes listát itt lehet megtekinteni. (Részünkről egy apró főhajtást mindenképpen nyilvánítanánk az Akadémia irányába, hiszen általunk a 2009-es év legjobb filmjének tartott Próféta is ott van a legjobb idegen nyelvű jelöltek között, valamint Hans Zimmer Sherlock Holmeshoz írt jópofa zenéjét is elismerték egy jelöléssel.)

Legjobb film

"Egy lányról"
"Avatar"
"The Blind Side"
"District 9"
"A bombák földjén"
"Becstelen brigantyk"
"Precious"
"A Serious Man"
"Fel"
"Az egek ura"

Legjobb férfi főszereplő

Jeff Bridges - "Crazy Heart"
George Clooney - "Az egek ura"
Colin Firth - "A Single Man"
Morgan Freeman - "Invictus - A legyőzhetetlen"
Jeremy Renner - "A bombák földjén"

Legjobb női főszereplő

Sandra Bullock - "The Blind Side"
Helen Mirren - "The Last Station"
Carey Mulligan - "Egy lányról"
Gabourey Sidibe - "Precious"
Meryl Streep - "Julie & Julia - Két nő, egy recept"

Legjobb rendezés

Kathryn Bigelow - "A bombák földjén"
James Cameron . "Avatar"
Lee Daniels - "Precious"
Jason Reitman - "Az egek ura"
Quentin Tarantino - "Becstelen brigantyk"

Legjobb férfi mellékszereplő

Matt Damon - "Invictus - A legyőzhetetlen"
Woody Harrelson - "The Messenger"
Christopher Plummer - "The Last Station"
Stanley Tucci - "Komfortos mennyország"
Christoph Waltz - "Becstelen brigantyk"

Legjobb női mellékszereplő

Penelope Cruz - "Kilenc"
Vera Farmiga - "Az egek ura"
Maggie Gyllenhaal - "Crazy Heart"
Anna Kendrick - "Az egek ura"
Mo'Nique - "Precious"

Legjobb idegen nyelvű film

"Ajami"
"El Secreto de Sus Ojos"
"Fausta éneke"
"A próféta"
"A fehér szalag"

Legjobb animációs film

"Coraline és a tikos ajtó"
"A fantasztikus Mr. Fox"
"A hercegnő és a béka"
"The Secret of Kells"
"Fel"

Legjobb eredeti forgatókönyv

"A bombák földjén"
"Becstelen brigantyk"
"The Messenger"
"A Serious Man"
"Fel"

Legjobb zene

"Avatar"
"A fantasztikus Mr. Fox"
"A bombák földjén"
"Sherlock Holmes"
"Fel"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DjDano #66
  Ha ti nem értitek meg egy film mondanivalóját az nem a film hibája lásd Avatar ;)
 • cateran #65
  -asit- a tartalom az apartheid rendszer bemutatasa volt...
  Nem tunt fel hogy a nagyhatalmu ceges filmek 99%-ban a fonok gusztustalan hatalomvagyo fereg? (mert csak a fonok volt ilyen..)
  Nem veletlen, hogy del-afrikaban jatszodik a film,csak nem feher vs fekete,hanem human vs alien....csak eppen az ember hihetetlenul hiteltelenul es illogikusan volt abrazolva.....
 • Skyline #64
  Látom a képvilágot sikerült felfogni de a tartalmat továbbra sem...:)
  PL nem tünt fel hogy szándékosan gusztustalan hatalomvágyó féregként van megjelenítve az ember?:)
 • icemankimi #63
  ez vicc a becsetlenb... egy rakás szar az avatar is csak a 3d miatt sikeres ezek nem jó filmek szerintem voltak tavaly jobbak is sokkal....
 • kalapos01 #62
  A kritikának nem a belekötés a lényege, hanem az, hogy jelezze az olvasónak, aki nem látta a filmet, hogy mik az univerzális jellemzők, vagyis a tájékoztatás. Ha valaminek mondjuk nem eredeti a sztorija, akkor azt jelezni kell, hogy tudja a potenciális néző. Az már tök mindegy, hogy ez tetszik a kritikusnak vagy sem, hiszen a néző már másképp reagálhat rá, de attól még meg kell említeni, hogy mi a helyzet.
 • Ruley #61
  Nem azzal van a bajom hogy a District 9 eredetibb-e, az csak egy példa volt. Az a lényeg, hogy az "eredeti cselekmény" fogalma eleve egy ellentmondásos, és nem létező jelenség.
  Az a kritika ami univerzális jellemzőkbe köt bele, az egy rossz kritika. Kb. mintha azért szólnád le egy ház külső design-ját mert nem marcipánból van kerítés, vagy ebben a hozzászólásban abba kötnél bele hogy betűkből áll össze.
 • Demila #60
  van benne igazság
 • cateran #59
  Tartalmi mondanivalo? Roflol...Kapcsolatba lepunk 1 idegen fajjal..fel tudod ezt fogni? Bebizonyosodik 100%-osan,hogy nem vagyunk egyedul az univerzumban...par vallas kapasbol becsodolne,vilagmeretu panik lenne idegen agresszoroktol tartva,tudosok,katonak a vilag OSSZES orszagabol ott toketlenkednenek,nemhogy evekig vagy evtizedekig,de sokkal tovabb...ehhez kepest 20 evvel kesobb nehany raketallas, par katona es 1 nagy adag civil (a feka fegyverkereskedo/diktator bandat meg sem emlitem) toketlenkedik ott...hiheto....az meg hogy fegyverrel (es nem is akarmilyenekkel) grasszalhatnak fel-ala kimeriti a hiteltelen fogalmat.....
 • Skyline #58
  Látom az a fogalom hogy TARTALMI MONDANIVALÓ semmit nem mond ahogyan semmi nem is esett le abból amit a District 9 is mond..:)
 • sandor8206 #57
  csak a hülyék jönnek azzal, ha egy film nem eredeti