Szekeres Viktor

Emmy: nem a Cobra 11 a legjobb sorozat

Fórumokon általában vérgőzös viták szoktak zajlani arról, hogy melyik a legjobb sorozat, de szerencsére végre eldőlt a kérdés, ezentúl nyugalom fog honolni. Remélhetőleg a rajongók is elfogadják, hogy hiába itthon a Cobra 11 a legnézettebb heti sorozat, attól még nem biztos, hogy az a legjobb.

Az Emmy a televíziózás Oscar..., bla-bla-bla, valószínűleg az olvasó lenézése lenne, ha minden évben el kellene ismételni az evidenciákat, miszerint Amerika szereti díjazni a nagyjait, s a legjobb filmek mellett a legjobb tévés produkcióknak, talkshow-knak, tévéfilmeknek, sorozatoknak is előszeretettel osztogat mindenféle szobrocskákat. Nagyjából az éppen aktuális sorozatidények végén a szériák készítői össze szoktak ülni és kiválasztják azon epizódot vagy epizódokat, melyeket elküldenek a színészekből, rendezőkből, írókból, operatőrökből, egyszóval szakmabeliekből álló Akadémiának, hogy annak tagjai megtekintve a kapott anyagokat, tiszta lelkiismerettel választhassák ki, hogy az adott tévés évadban melyik volt a legjobb sorozat, ki volt a legjobb színész, illetve melyik szériában voltak a legmutatósabbak a művégtagok. (Utóbbi kategóriában tavaly a John Adams, előtte a Doktor House és a Sírhant Művek nyert.)

Akárcsak az Oscarra, az Emmy-re is jellemző, hogy nagyon ritka, hogy nem a legesélyesebbek kapják a nominációkat, de természetesen - hogy ne érhesse szó a ház elejét - mindig bekerülnek a kiemelt sorozatok, színészek közé olyanok, akikre senki sem számít. Idén ráadásul az Emmy szervezői, hogy növeljék az izgalmakat és a merítést, a fő kategóriákban nem 5, hanem 6 jelöltet neveztek meg, ami volt, hogy 7-re nőtt, hiszen a legjobb drámáknál holtverseny jött létre a szavazatszámlálást követően.


Ez utóbbi egyébként természetesen a királykategória olyan sorozatok részvételével, mint a Lost - Eltűntek, a Dexter, a Doktor House, a Hármastársak, a Hatalom hálójában, valamint a két legnagyobb esélyes, az itthon még nem sugárzott Breaking Bad és a magyar közönség által a Magyar Televízió jóvoltából remekül ismert Mad Men - Reklámőrültek. Utóbbi egyébként tavaly már szétnyerte magát a díjkiosztókon, s idén sem várható másképpen.

Többek között fent nevezett sorozatból Jon Hamm a legesélyesebb, hogy ismét hazavihesse az Emmy-t a legjobb férfi főszereplő kategóriában, ahol pedig ott van a ötödjére jelölt Hugh Laurie is (eddig egyszer sem nyert), vagy maga Dexter, Michael C. Hall, s persze a tavalyi győztes, Bryan Cranston (Breaking Bad) is. A tavalyi hasonló jelöltlistához egyébként Simon Baker (A mentalista) csatlakozott. A hölgyeknél is ismert nevek küzdhetnek meg egymással, hiszen Kyra Sedgwick, Glenn Close, Sally Field, Mariska Hargitay és Holly Hunter is szerepelt a tavalyi jelöltek között (akkor Glenn Close nyert) - idén hatodikként Elizabeth Moss (Mad Men - Reklámőrültek) csatlakozott a krémhez.


A komikus színésznők között is csupa régi ismerősre lelhetünk, hiszen 2009-ben is nyerhet a tavaly jelölt Christina Applegate, Mary-Louise Parker, Julia Louis-Dreyfus és a tavalyi győztes Tina Fey is, azonban a pixisből kikerült az Ugly Betty sztárja, America Ferrara, s helyére Sarah Silverman, valamint az újoncsorozattal rendelkező Toni Collette lépett. A férfi komikusoknál is hasonló a helyzet, a tavaly ötösfogatból négyen ismét nyerhetnek (Charlie Sheen, Tony Shalhoub, Alec Baldwin, Steve Carell), az ezúttal nem jelölt Lee Pace helyét pedig Jemaine Clement és Jim Parsons "örökölte meg".

A statisztikák kedvelőinek még annyit elárulunk, hogy miután az ember végignézi az összes kategória jelöltjeit, megállapíthatja, hogy A stúdió kapta a legtöbb nominációt, szám szerint 22-t, míg mögötte a Mad Men - Reklámőrültek szerezte meg a második helyet 16 jelöléssel.

A 2009-es Emmy jelöltjei a főbb kategóriákban:

Legjobb dráma

Breaking Bad
A hatalom hálójában
Dexter
Doktor House
Lost - Eltűntek
Mad Men - Reklámőrültek
Hármastársak

Legjobb komédia

Törtetők
Family Guy
Slágermájerek
Így jártam anyátokkal
Nancy ül a fűben
The Office
A stúdió

Legjobb férfi drámai főszereplő

Simon Baker (A mentalista)
Gabriel Byrne (In Treatment)
Bryan Cranston (Breaking Bad)
Michael C. Hall (Dexter)
Jon Hamm (Mad Men - Reklámőrültek)
Hugh Laurie (Doktor House)

Legjobb női drámai főszereplő

Glenn Close (A hatalom hálójában)
Sally Field (Testvérek)
Mariska Hargitay (Különleges ügyosztály)
Holly Hunter (Saving Grace)
Elisabeth Moss (Mad Men - Reklámőrültek)
Kyra Sedgwick (A főnök)

Legjobb férfi komikus főszereplő

Alec Baldwin (A stúdió)
Steve Carell (The Office)
Jemaine Clement (Slágermájerek)
Jim Parsons (The Big Bang Theory)
Tony Shalhoub (Monk, a flúgos nyomozó)
Charlie Sheen (Két pasi meg egy kicsi)

Legjobb női komikus főszereplő

Christina Applegate (Nem ér a nevem)
Toni Collette (Tara alteregói)
Tina Fey (A stúdió)
Julia Louis-Dreyfus (Christine kalandjai)
Mary-Louise Parker (Nancy ül a fűben)
Sarah Silverman (The Sarah Silverman Program)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 536134 #28
    Én sorozatokból leginkább a Doktor House-t és a Két pasi meg egy kicsit nézem, de a többire se mondom azt hogy sz@r inkább azt mondanám hogy nem az én esetem.
    Cobra 11 tényleg jó és támogatom DjDano-t! Legyünk rá büszkék hogy nem az amerikai darázs fészekből való!
  • Athlon64 #27
    Azért az tény hogy vannak műfaji kategóriák, de emellett még ott van az is, hogy van olyan sorozat ami folytatólagos és van olyan amelyik meg önálló részekből áll. Egy rész egy kerek sztori és nem feltétlen kell az előzményeket ismerni.

  • Lalee1 #26
    A Lost nálam az ötödik évaddal újra megkedveltette magát. Anno a második évad végén éreztem azt, amit írtak, hogy nem szól semmiről, abba is hagytam. AXN-en viszont láttam egy-két részt az ötödik évadból és annak ellenére, hogy nem tiszta minden (elég sok minden) újra felkeltette az érdeklődésem, szóval lehet bepótolom majd. Ez azért elég ritka, emiatt pacsi a sorozatnak.
  • DjDano #25
    A Cobra 11 egy nagyon jó sorozat ezzel kár is vitatkozni és nem amcsi hanem eu-s termék, tehát legyünk rá büszkék!
  • Lazarus #24
    ők már kaptak
  • cateran #23
    "Mondjuk úgy, a Lostnak van a legkomplexebb sztorija."
    Az biztos is....
  • PeterGee #22
    Nem valószínű, hogy valaha is meg fogok nézni egy olyan sorozatot ami ha véletlen kihagyok 1-2 hetet két epizód között újra kell néznem, hogy tudjam, ki mit miért csinál.

    Viszont felmerült bennem egy kérdés. Nem nagyon kapcsolódik az eddigiekhez, de miért is került össze hasonlításra egy akció és egy fantasy sorozat?

    Valaki mondjon már légyszi egy másik akció sorozatot a C11-en kívül ami ilyen sikereket ért el nemzetközileg. Konkrétan a nézettségre és a vetített országokra gondolok és nem díjjakra.
  • 1Obi1 #21
    Mondjuk úgy, a Lostnak van a legkomplexebb sztorija. De most ezt hiába magyaráznám, ülj le a gép elég és indítsd a Lost s01e01-et.
  • PeterGee #20
    Miért ne nyilatkoznék? Ez egy ősi magyar szokás nem? Mindenki olyasmiről beszél és mond véleményt amit nem néz, vagy nem ismer.
  • 1Obi1 #19
    Nézd a sorozatot, és rájössz. De addig ne nyilatkozz róla.