Szekeres Viktor

Mégis honnan az Avatar bevétele?

Szépen halad az Avatar a Titanic rekordja felé, bár még nem tudni, hogy sikerül-e megdönteni azt, viszont érdekes megnézni, hogy Amerika mellett mely országokban volt a legnagyobb Avatar-mánia.

Nemsokára az 1,4 milliárd dollárt is eléri az Avatar nemzetközi bevétele, Magyarországon, mint írtuk, a Mamma Mia!-t és a Jégkorszak 3-at is megelőzve minden idők legsikeresebb filmjévé avanzsált pár napja (a bevételt, nem a nézőszámot tekintve, természetesen) és Észak-Amerikában (az USA-ban és Kanadában) is már csak a Titanic és a Sötét lovag tartja magát az eddig 450 millió körüli kasszával szemben.

Míg itthonról nagyjából 4,5 millió dollárral járultunk hozzá a majdnem egymilliárd, nemzetközileg szerzett dollárhoz, Franciaország 101, Oroszország 78, Németország 73, Anglia 67, Spanyolország 60, Ausztrália 57, Dél Korea 54, Japán 50, Kína 41, Brazília 28 és Mexikó ugyancsak 28 millió dollárt tett hozzá a hatalmas összeghez - a többi ország már 20 milliónál alacsonyabb számokkal dicsekedhet.

Evo Morales bolíviai elnök - aki életében harmadszor volt moziban, és 15 éves lányával, Eva Lizzel nézte meg a filmet - melegen üdvözölte a produkciót, és kijelentette, hogy érzelmileg azonosulni tudott az Avatar témájával. Az ország első indián származású elnöke szerint a film az anyaföldet védelmezi és szembefordul a kapitalizmussal.

A Pétervár és a Leningrádi Terület Kommunistái elnevezésű szentpétervári szervezet, amely már több alkalommal hallatta hangját a hollywoodi szuperprodukciókkal kapcsolatban - legutóbb Steven Spielberg Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című kalandfilmjét ítélte el - most ismét nemtetszésének adott hangot honlapján. A szervezet szerint Cameron új filmjéhez szovjet tudományos fantasztikus ötleteket plagizált. "Az Avatar című film alapvetően lopás, a szocialista szellemi tulajdon, könyvek és filmek kisajátítása" - írták, egyenesen azt követelve, hogy "nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki" az amerikai rendező ellen.

A szentpétervári kommunisták szerint Cameron a híres szovjet science fiction-író, Borisz Sztrugackij Beszpakojsztvo (Nyugtalanság) című regényéből lopta a film ötletét és figuráit. Sztrugackij könyve egy biológusról szól, aki a Pandora bolygóra vetődve a bennszülöttek között telepedik le. A Sztalker című Tarkovszkij-film forgatókönyvét és az azt ihlető kisregényt is jegyző szerző a dpa jelentése szerint közölte, hogy pereskedni biztosan nem akar Cameronnal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lAngelus #55
    Remélem, nyárig nem tartóztatják meg Cameron. Na és ha sci-fi-irodalomból is merített! Lucas is megtette a Star Wars megalkotásánál.
  • bitbandita #54
    Felőlem aztán be is magolhatod az egész wikipédiát, aztán fel is mondhatod a Vágónak. Azt, hogy egy film a premier után egy hónappal is telt házzal megy azt népszerűségnek hívják és/vagy sikernek. Ha meg valami sikeres, akkor azzal foglalkoznak, beszélnek róla. Kurva egyszerű. Ez egy öngerjesztő folyamat, ami pusztán a hype miatt, de tartalom nélkül nem működne.
  • Merces #53
    .......apám ez a spenót nagyon király ,újj 3d s technológiával készült fél milliárd fokhagyma van benne és a tej mesés,egyél spenótot, most'''
  • NintendoGC #52
    Másrészről, ami jó arról beszélnek az emberek... és ez a legjobb reklám.
  • NintendoGC #51
    Aldo Moro...

    Sosem értettem, hogy aki egynél többször néz meg moziban egy filmet, arra a többiek miért mondják, hogy tele van pénzzel?
    Én is láttam moziba sima 2D-ben, IMAX 3D-ben és Digital 3D-ben. (És remélem a hó végén Digital 3D-ben még 1x megnézhetem.) Kapaszkodj meg.. NEM vagyok tele pénzzel!... csupán én nem költök se piára, se bagóra, se bulikra, se semmi ilyesmire. Valamint nem kell még eltartanom egy családot, mivel még nincs családom. Tehát minden pénz, ami ezekre menne el, félre van rakva... és miért ne költhetném a szórakozás eme formájára?

    Szóval nem értem én ezt!
  • Aldo Moro #50
    Végig nem olvastam a kommenteket, túl sok. Egyrészt, tesó, tele vagy pénzzel, másrészt gyönyörű egy cégnél dolgozhatsz...
    Ennek ellenére nekem is tetszik a film, csak ekkora hájpot, elnézést, reklámot keriteni neki.
  • Temaruk #49
    Szerintem meg a Lány a vízben jó film volt...
  • bambusz76 #48
    A hype monnyon le!!!
  • yesname #47
    Tetszést nem is lehet ráerőltetni senkire. Én a hülyeség ellen győzködöm :) De azt hiszem elég volt, mert a valós tényeket sem lehet megmagyarázni sokaknak :)
  • csimmasz #46
    Ez már szánalmas,minden avataros hirnél megy az egymásra köpködés!Uraim akinek tetszett annak tetszett,akinek nem az meg majd talál magának más filmet ami kielégiti.
    Miért kell egymást győzködni ugy sem fog menni!