Szekeres Viktor

Messze a csúcsdöntögetéstől az Avatar

Megvolt az Avatar premierje, s úgy tűnik, azt nem követte akkora hisztéria, mint az Újholdét. A potenciális nézők türelmesek voltak, vagy csak nem akarták azonnal első nap megnézni a filmet.

Megérkeztek az első eredmények az Avatar amerikai premierjéről, s egyelőre csak annyit lehet elmondani a filmről, hogy nem fog rekordokat döntögetni. Egyelőre. Még akkor sem, ha rengeteg emelt helyárú 3D-s, és még kiemeltebb helyárú IMAX-vetítésre került sor a filmből. 178 amerikai és 83 nemzetközi IMAX-vásznon került bemutatásra, köztük idehaza is.

Az első, szinte kivétel nélkül pozitív kritikák megérkezte után jöttek a negatívabbak is, így az IMDb-n is elkezdett csökkenni a film kezdetben egekben lévő pontszáma, ráadásul megjöttek az első bevételi előrejelzések is. Ezek 3,5 milliós dollárt hozó csütörtöki éjszakai vetítésekről szólnak, a Fox pedig jelenleg a 28 milliós pénteket követő 80 millió környéki hétvégét jósol a filmnek. Így az Avatar bevétel szempontjából a Wolverine-filme és a Harry Potter 6. közé kerülne, míg nézőszám szempontjából a Star Trek és a Halálos iramban 4. epizódja környékére.

Persze a kezdő nézettség nem jelent sok mindent, hiszen az Avatar nagyon jó nézői reakciókkal bír, így meglehet, hogy az elkövetkező hetekben - akárcsak a Titanic - minimális csökkenést fog elszenvedni. Ráadásul a hétvégi bevételbe mindenképp bele kell számolni, hogy Amerika egyes régióiban erőteljes havazás volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Athor #127
    lol
  • feamatar #126
    nem ennyi jött le, csupán a film egysíkúságát szimbolizálta. Ami nem lett volna baj, ha tényleg jó akció film lett volna, mint az Aliens. Egyébként a marine részek stílusa azért olyasmi volt. És szerintem Sigurney néni, bevállalhatna egy Vöt.
    A látvány alatt megismétlem, nem az animáció minőségét értem. Megálmodtak egy másik világot? Ez szvsz legtöbb filmmel így van.
    Égig érő dzsungel? Gyíkmadarak? Nagyon kreatív, még soha nem volt ilyen. Indiánok?? Ezt még most sem tudom felfogni.
    Számítógépes játékok több kreativitást tartalmaznak, mint ez a film.


    Ráadásul engem a 3D nem győzött meg. Más kicsit, de nem mondanám, hogy jobb. Meg a szemüveg nyomta az orrom.
  • mainruler #125
    Ennyire NEM lehet látni a NEM szócskát? :)
    Ki beszélt erről? Atyaég....
  • slickboy #124
    Neked ennyi jött le a filmből? Rakat katona meg hippik? Nem volt látványos? Neked mi akkor a látványos film? Zsigeri dolgok, belezés 3D-ben...előbb utóbb lesz 3D-s horrorfilm, meg pornó is (na arra dőlni fog a nép, ott aztán senkit sem zavar majd, hogy kliséhalom meg gyenge történet.
    Filmre álmodtak egy másik világot, élővilágostól mindenestől, szerintem maga a kreatív része is óriási a filmnek. Ez sokkal nagyobb képzelőerőt és kreatív erőfeszítést igényel, mint fröcsögő agyvelőt mutogatni. Akkor meg mindenki azon sírna, hogy pfúj de brutális, erőszakkal akarja eladni a mozit. Engem kimondottan zavart volna ha X-edik aprítós filmmé alacsonyították volna.
    Asszem Cameron nyilatkozta valahol, hogy szándékosan csinálták kevésbé tolakodóra a 3D-s effekteket, ne olyan legyen mint első 3D-s mozik, amikor folyton a képedbe dugtak valamit a vászonról, hogy üvöltsön, hogy bazmeg 3D-t nézel.
    Nálam a Gyűrűk Urával egy polcon van az Avatar. Átvitt értelemben.
  • feamatar #123
    Ez nem mese. Egy rakat katona üldöz egy kis csapat indiánnak öltözött hippit az erdőben. És még annyira látványos se volt.
    Egy mesének nem feltétlen kell naivnak lennie. Meg kliséhalomnak.
    Mivel magyarul adták, nem szólok a párbeszédek minőségéről, de magyarul mindenképp karmoltam az arcom.
    Mindenesetre nem voltak nagy elvárásaim, csupán egy sima akció filmre vágytam.
    Szóval a történet gyengeségeit feledtethette volna a vér, meg a látvány.
    A 3Dben az tetszett egyedül amikor a kis valamik repkedtek a levegőben. Az animáció remek, de mondjuk az új PoP játék látványvilága messze jobban elvarázsolt.

    És semmi zsigeri dolog nem volt benne. Ez kifejezetten zavart. Egy kis lecsorgó agyvelőt 3Dben megnéztem volna...

    És még valami: úgy éreztem ez a film valahol a Gyűrűk Urához akar felnőni, csak sehogy sem tud. Ezt leginkább az utolsó csata koreografálásánál éreztem.
    És az is igaz, hogy olyan a film mint a Farkasokkal táncoló + pocahontas
  • slickboy #122
    Hát gyerekek, ennyi szart idekommentelni...A film szerintem tökéletes és kész. Magával ragadó mese. Nem kell mindenáron vaskos mondanivalót belemagyarázni vagy keresni. 160 percre átkerültem egy másik világba, pazar részletességgel volt megalkotva. Ez nem tényfeltáró dokumentumfilm.
    Egy pár reagálás: Európa a legzöldebb kontinens? Lehet, mert az összes környezetszennyező termelést kiszerveztük egyéb kontinensekre.
    Scifi-e vagy sem... Roppant fontos kérdés, amíg ez el nem dől addig nem is lehet élvezni a filmet, szánalmas ez a címkékben való gondolkodás.
  • Murder3 #121
    Ez a film 1 szar.

    Alig van benne akció ami nem baj csak az a baj h a történet az egy full unalmas semmirenem jó ezerszer előadott kidolgozatlan szemét.Egy jó rész volt benne amikor még hangulata is volt de nem tartott sokáig.
    Annyira nyomatták h ez milyen film lesz de a végeredmény az h a hollywoodi ipar újabb kukába való produkciója.

    Szerintem ez nem nagyon nevezető sci-finek.
  • cateran #120
    Miert is kellene kibirnom? Jo hogy nem azzal peldalozol,hogy "arcoskodsz,hogy oxigent lelegzel be? ilyen hozzallassal par percig birnad csak viz alatt..." No,de miert kellene viz ala (vagy akar varoson kivulre barmit is takarjon ez a kifejezes..) mennem? Az EN termeszetes kozegem az emberi infrastruktura..de ha neked nem,akkor honnan irtad a kommentet? Bazz csak nem szamitogepet hasznalsz? Meg internetet? Materialista vagy?:P
    Na huzzal szepen az erdobe meditalni....
  • lAngelus #119
    Az Avatar vagy lassan fog lejteni, vagy újévre elvérzik.
  • birdo #118
    3d-ben érdemes megnézni.