MTI

Már egymilliárd dollár fölött az Avatar bevétele

Tizenhét nappal a premier után átlépte az egymilliárd dollárt az Avatar című filmből származó jegybevételek összege - közölte a szuperprodukciót gyártó 20th Century Fox filmstúdió.

Még három hete sincs mozikban az Avatar, de Észak-Amerikában már 352,1 millió dollárt fizettek a mozirajongók a pénztáraknál, míg a világ többi országában mintegy 670 millió dollárt kerestek a filmmel, így az összbevétel máris elérte az 1,02 milliárd dollárt. A 3D-technikával készült mese, mely rendezője szerint nagyon komoly erkölcsi tanulságokat is hordoz, a valaha forgatott legdrágább filmek közé tartozik, becslések szerint 300-500 millió dolláros költségvetésével.

Az Avatar teljesítménye azért is lenyűgöző, mert egy stúdió soha egyetlen filmmel sem keresett meg ilyen rövid idő alatt egymilliárd dollárt. Az egymilliárdosok közé ötödikként lépett be James Cameron filmje: az ugyancsak általa rendezett Titanic (1997) mellett A Gyűrűk Ura - A király visszatér (2001, 1,13 milliárd dolláros összbevétel), A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (2006, 1,06 milliárd dollár) és A sötét lovag (2008, 1 milliárd körül) tagja e klubnak.

Észak-Amerikában még mindig a bevételi toplista élén áll a film: a premiert követő harmadik hétvégén 68,3 millió dollárt fizettek a nézők, mindössze 10 százalékkal kevesebbet az előző hétvégénél. De még így is újabb rekord született, hiszen korábban a harmadik hétvégi bevételek összegét tekintve a Pókember vezetett 45 millió dollárral. A gazdasági válság dacára Hollywood nem panaszkodhat a tavalyi évre, amikor is a hazai piac 10,6 milliárd dolláros összbevételt hozott, valamivel többet az előző, 2007-es rekordév 9,7 milliárd dollárjánál. 2009-ben 1,42 milliárd mozijegyet váltottak a nézők, az utóbbi öt évben a legtöbbet, de a 2002-es 1,6 milliárdos rekordtól messze elmarad ez a szám.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #78
    Imádni pedíg nem kell, csak elismerni hogy sikeres, azért sikeres mert mások rengetegen szeretik, és valószínüleg nem csak azért mert mind birkák.


    még nem fordult meg a fejedben hogy mégis birkák ? hogy ne menjek messzire:

    délszláv háborúk 300k halott=> média gerjesztett szupernacionalizmus
    Fidesz Mszp => eggyütt röhögnek a parlamenti büfében mig ti egymást marva szépen éhenvesztek
    etc.


    erre varjá gombot
  • lAngelus #77
    Remélem 450 milliónál nem hoz többet az USA-ban. Azt nem érdemelné meg.
  • NEXUS6 #76
    Nekem semmi bajom Emmerich-hel, mert ő nem akar többnek látszani, mint ami. Ő szeretne egy tisztes hálivúdi katasztrófafilm gyártó lenni. És az is.

    Cameron viszont nagyarccal előadja, hogy ő a kisisten és aztán csinál egy tisztes hálivúdi katasztrófafilmet.

    Persze az átlagnézőt nem érdeklik az ilyen önértékelési válságok, az egyszerűen megnézte a Titanicot is, többek között, mert az is divat volt akkoriban.
    És itt felhívom a figyelmet olyan apróságra, hogy miközben manapság még a csapból is kékszínű trutyi folyik, addig az olyan átlagos kis alacsony költségvetésű scifit, mint a Moon Pesten egy darab művészmoziban játsszák, és valszeg egész Magyarországon sincs több!

    Szal jogos, hogy a művészi értékekről vitatkozás, milyen felesleges mert az számít, hogy mennyien fizetnek a kasszánál. De azt azért ne felejtsd el, hogy ez nem igaz oda-vissza, csak mert valamiért sokan fizetnek és széles vigyorral az arcon, elégedetten jönnek ki, az a hely még nem a szellemi/minőségi piramis csúcsa, lásd vidámpark, kocsma, vagy meki.
  • NEXUS6 #75
    Én azért összeséében dicséretnek vettem a reagálásod.:)

    De mit tegyünk, mindannyian disznók vagyunk, zabáljuk a moslékot (amilyen ez a film is), és közben boldogok vagyunk, mert általában nem tudjuk, hogy ez moslék (tényleg az valamilyen szinten!), és hogy eljön még a hosszú-kések hajnala.

  • IMYke2.0.0.0 #74
    Vedd be a nyugtatódat, olvass át minden hozzászólást újra, és idézd be, hol hoztam elő Quentin Tarantino-t ellenpólusként!
  • Ruley #73
    "Emmerich szerencsétlenségére a neve egyenlő a gagyival, míg Cameroné az oszkáresővel, meg rekordokkal."

    A Függetlenség Napja: $ 800 millió bevétel
    Godzilla: $ 375 millió bevétel
    10 000 BC : $ 268 millió bevétel


    Terminátor: $ 38 millió bevétel
    Aliens: 131 millió bevétel
    (forrás: az egyes filmek Wikipedia oldala)


    Nem azért erőltetem minden témában rendszeresen a népszerűséget, mert tényleg így leegyszerűsíteném hogy ami mindenkinek tetszik az király és ami alíg ismert az szar, hanem mert próbálok kívül gondolkodni egy kisebb rajongói szubkultúrán.

    Hozzáértő körökben lehet hogy nagy divat fikázni Emmerichet de attól még a filmjei hihetetlen népszerűek, amit Cameron egyedül a Titaniccal tudott felülmúlni, azon kívül meg a Top 50-ben sincs benne filmje, csak kult. klasszikusokat készít. És még egyszer mondom, a Titanicból sem kimondottan az maradt meg a nézők millióiban hogy "James Cameron filmje", hanem az hogy "DiCaprio a világ ura".


    Lehet itt vitatkozni egymással hogy fájdalmasan klisés-e a film vagy nem, és ez végeredményben nyilván egyéni megítélés, de ha kicsit is objektív igazságokat akarunk megállapítani, akkor szerintem az hogy az emberek (így nagy általánosságban) nem találják fájdalmasnak, ergó klisésnek, az jó jel lehet arra hogy van létjogosultsága mint leendő klasszikusnak.
  • Sony90210 #72
    Lehet hogy a második kommented első mondatát viccnek szántad, de ez még annak is durva volt.
  • Sony90210 #71
    Az őszes hozzászólásodat olvastam és ez a két hozzászólásod volt, ami gáz(volt több is de a fikázos kommenteket nem említem, mert az saját véleménynek veszem).

    Az első:

    "Jó kis kritika lett ez!:)

    Azért akik azzal példálóznak, hogy milyen űberkircsi a sztori, mert mennyi embernek teccet, azok csak gondoljanak bele, hogy melyek a legnépszerűbb műsorok/filmek a tévében!?

    Ideje az ilyeneknek felülvizsgálni önmagukról alkotott képet, hogy mi az ami teccik nekik, és az milyen minőségi szintet is képvisel.

    Nem szégyen nézni a máunika sót, meg közben kokakólát iszogatni csipsszel, de talán nem kell lebunkózni azt aki felhívja a figyelmünket arra, hogy bizony ezeknél a termékeknél van magasabb minőség is a piacon, hogy őszinték legyünk, majdnem mind az!
    És attól még hogy eddig nem sokan bunkóztak le bennünket, még nem biztos hogy tényleg nem vagyunk azok. Nincs gond amúgy a tahósággal sem, azt is fel lehet vállalni."

    Itt burkoltan letahoztál mindenkit akinek tetszet az Avatar. Magadat is valamilyen szinten.

    "A film tényleg jól sikerült, megérdemelten van benne az első 10 legjobb sci-fi-ben, ez nem kérdés.
    De szerintem az első 3 közelében sincs.
    Talán csak ennyin megy a vita.:)"

    A másik komment:

    "Hát tudod lehet, hogy menne!;)

    Kb 10 éve elkezdtem egy sztorit.
    Úgy kezdődik, hogy börtönökből kiválasztanak képzett, de félresikerült életű embereket, egy hosszú és veszélyes utazásra a legközelebbi csillaghoz. Oda is érnek büszkék magukra, hogy megcsinálták, már jönnének vissza, amikor egyszercsak vészhelyzet alakul ki az űrhajón és le kell szállni a legközelebbi lakható bolygóra. Szépen le is teszik a seggüket, amikor a főnökük aki a legellenszenvesebb fazon, amúgy elkezd valamit ügyködni, hogy előkészítsen valami leszállító rendszert. A többiek nem tiudják igazán mire megy a játék, de segítenek neki. Erre megérkezik az űrhajó többi része, több ezer hibernátor kapszulával, amiről nekik halvány lila fogalmuk nem volt. Ugyanis jól át lettek baxva a palánkon, mert hogy az út egyirányú volt és az ő feladatuk csak az volt, hogy éjjeliőrként felügyeljék a több ezer emberke odaútját.
    Akik szintén ugyan olyan börtöntöltelékek és ugyan úgy be lettek palizva mint ők.
    A cél az, hogy kialakítsanak egy előörs bázis, mert a Földön valakik kitalálták, hogy valami idegen faj terjeszkedőben van.

    Mellesleg az erdő pont olyan, mint a Pandoráé, csak nincsenek benne Navik, viszont egyetlen hihetetlenül bonyolult örökítő anyagú organizmus, ami állandó harcot vív a másik kontinensen levő hasonló organizmusokkal. Az erdő időről időre megpróbál velük kapcsolatot teremteni és emberekhez hasonló lényeket küld a táborba, alapvetően, hogy DNS mintákat szerezzen, ami nem feltétlenül kellemetlen az emberekre nézve;)))

    Az ellenséges idegen civilizációt ugyan soha nem látják, de folyamatosan megpróbálják szabotálni, hogy a földi kormányzat figyelje őket, ezért az anyaűrhajó által kiküldött kémrepülők és robotok lelövöldözésével foglalkoznak, és próbálnak visszajutni az űrhajóba is.

    Aztán egyszercsak megjelenik egy idegen intelligencia is, akik viszont olyanok mint a szellemek, mert az anyag számukra vagy túl sűrű, vagy éppen hogy túl légnemű, mert gyak bármin átmennek.

    Kb idáig jutottam, a sztori kitalálásával, de csak 1-2 oldalt írtam le sajna. Pedig mint Nemere most beperelhetném Cameront, hogy lenyúlta az ötletemet az egy organizmusként létező erdővel!"

    Itt főleg az első mondat volt elég durva.
    Látszik, hogy művelt vagy és valamit konyítasz a Sci-fihez, de azért attól nagyon mesze vagy hogy ilyen filmet csinálj. Mert ha netalántán képes is lennél rá akkor már nem Magyarországon laknál és nem az SG re írnád a kommenteket. Ezen felül valószínűleg a Sci-fi Top 10-be is ott látnánk a filmedet. De ebből azon kívül, hogy leírtam semmi nem igaz.


  • NEXUS6 #70
    Ó nem, csak ezexerint lehet, hogy több hét fórumszkander után valaki el is olvassa azt amit írok!?

    Hihetetlen eredmény!
  • sandor8206 #69
    ugyanannyi oka lenne mint fordítva.
    Amúgy semmi baj Imike, nincs baj a véleményeddel csak amit képviselsz! Annyira anti fanboy vagy, hogy megmagyarázod a lehetettlent + ráadásként meg Tarantinózol is, ami magában közröhej!
    Amúgy még mindig várom miért siker a 3. héten az Avatar (Titanic) ha szted nem is tetszett a nagyközönségnek.