Berta Sándor

Leváltotta a PC-ket és a jegyzet­tömböket a szervizeiben a Volvo

A döntés miatt elégedettebbek a cég szolgáltatásával az ügyfelek.

A Computerworld azt írta, hogy a Volvo menedzsmentje a szervizekben iPhone készülékekre és Apple Watch okosórákra cserélte le az eddig alkalmazott hagyományos íróasztalokat, számítógépeket és jegyzettömböket. A változtatás 1500 szervizes alkalmazott munkavégzésére volt komoly hatással és az ügyfelek is sokkal elégedettebbek lettek.

A gyártó elküldte a fejlesztőket a szervizekbe és ott meg kellett figyelniük, hogy mit csinálnak egész nap a szerelők. Az így szerzett tapasztalatokat pedig arra használták fel, hogy a különböző terveket megvalósítsák. A korábbi rendszer az volt, hogy a PC-ken keresztül férhettek hozzá a szervizesek az egyes beszállított gépkocsikkal kapcsolatos részletes információkhoz, míg a szerelőmunka elkülönítve zajlott. A Volvo vezetői azonban alapvetően meg akarták változtatni ezt a klasszikus eljárást és a törekvéseiket végül siker koronázta.

Az iPhone és az Apple Watch készülékekre feltelepítették az újonnan kifejlesztett Volvo szervizalkalmazást, amelyen keresztül tájékoztatják az egyes szakembereket, ha a létesítmény területére belép egy ügyfél. Így az utóbbinak nem kell sok időt a recepción várnia, hanem azonnal fogadja az első szabad munkatárs. A szerviz érintett dolgozója az okosórájára azonnal megkapja a legfontosabb információkat az illetőről és az autójáról. Ez sokkal rugalmasabb ügyintézést tesz lehetővé, hiszen az alkalmazott a javítás közben is különböző információkat hívhat le az okostelefonjára vagy az okosórájára. Sőt, ha a szerelés befejeződött, akkor ezt jelezheti is az eszközök segítségével.

Markus Lundstrom, a Volvo digitalizálási folyamatainak a vezetője közölte, hogy az egyik szervizben az ügyfelek 37 százalékos javulásról számoltak be, míg a papírfelhasználás 40 százalékkal csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #29
    Szerintem sincs annyi Apple-fan, ahogy azt a droidosok gondolják. Van a cégnek pár jó tömegterméke, ami a saját, zárt ökorendszerükben stabilan és megbízhatóan működik.
    Ezen kívül sok jót nem lehet elmondani róluk, mint ahogy egyik multiról sem.
  • Bruce_Willis #28
    Mert amúgy mennyibe kerül egy az iphonnal megegyező tudású telefon?
    Off:
    Ha már téma. Nem mindenki apple fanatikus, én azért veszek iphonet mert rühellem a google-t. Nem az androidot, mert azt nem ismerem, hanem a google-t.
    A kíváncsiságát, a kémkedését. És ezt nem azért írom le hogy újabb hitvitát nyissatok, én nem akarok meggyőzni senkit hogy apple készülékeket vegyen, engem sem kell győzködni.
    Ki így látja, ki úgy.
    Az iphone 7-esem talán 2018-ban vettem nettó 100 ezerért. Mert nem volt más választásom a windows phone után. Ez van.
    És magasról letojom hogy milyen logó van rajta, matt fekete, alig látszik. Szerintem egy iphonnal amúgy sem lehet felvágni, ezt csak az androidosok hiszik. Talán pont ezért alakult ki, a téves mítosz miatt, hogy egy iphone menő. Pedig láttam én már olyan gyönyörű doridos telefonokat, hogy fájt a szívem hogy android van rajta. A Oneplusok például szépek, vagy a huawei.
    Tabletből viszont nem vennék mást, csak ipadet. A boltban már elvérzett az összes droid és windows. Negyedik ipadem, ezután is csak azt veszek.
    Az iphone tárcsázótól viszont falra mászok. Egy retek szar. A windows phone-t ezerszer visszasírtam.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2022.03.02. 21:31:54
  • TSImike #27
    Ha esetleg meg mégsem válik be hosszú távon, akkor az összes Volvo menedzser gazdagabb lesz egy ájfón+ájvaccs kombóval, a Volvók ára meg még meredekebben az égbe szökik, mert valamiből ki kell termelni a befektetett összeget. Amúgy ez a 8 év valami mágikus szám... OV is mindig az elmúltnyolcévet hozta fel. Tudhatott valamit... Még majd visszanézek de addig is az ITT Nokia szlogenjénvel búcsúznék. Aki tudja, érti mire gondolok :D
  • M2 #26
    BT hatótáv pár méter, de ha egy autó alá bebújsz, már meg is szűnt.

    Az óra mindig a kezén van a dolgozónak, reggel felteszi a kézre, este leveszi. Felrakásnál azonosítja magát, nincs több autentikációs lépés munkavégzés közben. Nincs "nem vettem észre" kifogás. Kézen rezeg, akit el akarnak érni, azt biztosan elérik így, ráadásul a többieket nem is zavarva.

    Garmin okosórák közt sok olyan van, ami nem érintő kijelzős. Okkal.

    Nem Android fut az okosórákon.

    Nem iOS fut az Apple okosóráin.

    Az Apple 8 éve dolgozik az _okosórája_ rendszerén. Ezen mit nem értesz?

    A cégek 1 év alatt írják le a számítástechnikai eszközöket. De cserélni, főleg rendszerszinten nagyon nem szeretik. A 8-10 éves periódus pont ideális nekik.

    A Volvo mérnökei nem hülyék, ellentétben a lelkes Apple-haterekkel.
  • repvez #25
    Ahogy gondoltam , a cikk szempontjábol semmi kézzel fogható dolgot nem mondtál

    Mond a sok közül párat akkor ami okos ora és nincs érintőkéjelzője erre is kiváncsi lennék, mert még az okoskartötö is étintős ahol csak a leg alapabb dolgokat tudod megnézni.

    Mit akarsz egy szervizes környezetben a munkással csináltatni az okosorán amihez egy 4 cm-es köralaku kijelző nem elég ,de egy 3x4cmes négyzet alaku már igen ? Ha meg mobilt kell használnia a nagyobb kijelzo miatt az adatok bevitelére akkor meg minek az ora ?

    A legtöbb ha nem az összes okosora összekapcsolhato BT-on kihangosithatóval és párositható a telefonnal is , igy ebbol kiindulva megint nem értem a hasznát az okosorának a szervizben ha egy sima fülhallgatóval is fel tudja venni a hivást és jelzést kaphat arrol ha jön ugyfél. És pont ezért minek is bele GSM vagy wifi ?


    És mindez fuggetlen az alkalmazott OS-től az orán vagy a telefonon. Szinte a legtöbb okosorán az android valamelyik specifikus verzioja fut csak ugy mint az OIS sem egy az egyben van rátéve az apple watchra. és mint ilyen a te példádbol kiindulva az androidot is már 2008 ota reszelgetik.

    Ha jol értem azt amit ezzel kapcsolatban akarsz sugallni, hogy a cégek mert hatékonyak igy a lehető legtovább használnak egy terméket ezért a cégek még minidg iphone 6ost használnak mert még mindig van rá támogatás és nem cserélik le ujabbra mikor a garancia vagy az értékét nem irták le nullára a konyvelésben.

    Szoval mi az ami alapján a cikkhez kapcsolodoan alá tudod támasztani , hogy hatékonyabb a munka egy szervizes számára egy okosorával és föleg ha az egy Apple ?
  • TSImike #24
    Úgy gondolom, hogy érdemes lenne látni (amit persze sosem fogunk) egyébként működés közben egy ilyen rendszert, hogy mégis mire és hogyan használják...
  • M2 #23
    Sok okosóra nem érintőkijelzős. Így ezek értelemszerűen kiesnek.

    Sokban nincs wifi és gsm lehetőség, így ezek is kiesnek.

    Soknak kerek a kijelzője, ami ilyen felhasználásnál nem praktikus. A lehető legtöbb információ kell, egy kicsi eszközön.

    Okosóra operációs rendszereknél nagy a káosz. Pár évet is alig élnek meg, a gyártók mindenfélével próbálkoznak. Az Apple már minimum 8 éve reszelgeti a saját rendszerét, együtt a sok ezer fejlesztővel és a sok tízmillió felhasználóval. Jelenleg nem találsz ennyire kiforrott szoftverbázist sehol máshol.

    Az Apple termékeknél a támogatás: az utolsó hivatalos kereskedelmi forgalom után még 7 év. Ezt nem csak a jövőre ígérgetik, hanem a régi termékeiknél is így működik. A Samsung meg a többiek meg ígértek már mindenféle támogatást a jövőre, aztán a flagship készülékeknél se sikerült soha betartaniuk.

    Mi az, ami a fenti szempontok alapján megfelel, és nem Apple Watch?
  • M2 #22
    "Tényleg kiváncsi lennék rá? "

    Szerintem igen.
  • repvez #21
    Fejtsd ki akkor , hogy mi az amit mással nem lehet megcsinálni csak Appple termékkel és mi az ami szopás a másikkal ?
    Tényleg kiváncsi lennék rá?
    Vagy a másik okosorát nem tudot orral tapogatni ? nincs benne BT vagy wifi ? igazán érdekelne, hogy egy ilyen alkalmazáshoz mi az amit nem lehet mással megoldani és ez nem almás hater csak puszta kiváncsiság, mert mindenhol ezzel példáloznak, de a válasz mindig csak az ,hogy mert csak ,mert apple, de semmi konkrétum, hogy miben is valosul meg a gyakorlatban ez a fajta felsöbbrendőség.
    Mert ha rám azt mondod, hogy hater vagyok akkor ugy néz ki te meg elvakult apple rajongo akinek mindegy mi csak legyen rajta az alma logo és már rohan az elso nap venni.
  • Bruce_Willis #20
    Az semmi, én a múltkor a farkammal írtam körmondatokat kézmosás közben a tabletre.